Segítsd a szabadság madarait – biztosíts otthont egy fecskének!

A hazánkban élő fecskeállomány drasztikusan csökken. Hogy ne tűnjenek el ezek a hasznos madarak, kerámia fecskefészekkel segíthetjük tavaszi visszatérésüket.

Gyermekkoromban koraesténként gyakran figyeltük a kis villásfarkú madarak táncát az égbolton. Csodáltuk cikázásukat a lemenő nap fényében. Tudtuk, végérvényesen megérkezett a tavasz. Ezeken az estéken Nemes Nagy Ágnes verse a szemünk előtt kelt életre, amikor az ibolyaszín kiskabátban bogarakra vadászó fecskék néhány pillanatra megpihentek a lakótelep villanydrótjain. Mostanában azonban ez a csoda csak ritkán tűnik fel az égbolton. Pedig sokat tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Legdrágább kincs a szabadság

A fecskéket, nem lehet fogságban tartani. Egyfelől vagy elpusztulnak, vagy nem szaporodnak a továbbiakban, ezért a szabadság madarainak is szokták nevezni ezeket a kis áramvonalas szúnyoglesőket. A hazánkban költő fecskék száma azonban évről-évre csökken. Az állomány az elmúlt években csaknem a felére csappant, ami komoly aggodalomra ad okot. Bár már védett madárnak számít, az emberek még mindig gyakran leverik a művészi gonddal felépített fecskefészkeket, így egyre inkább kiszorulnak az ereszek alól a hosszú utat megtett vándorok. Fészek híján pedig sokasodni sincs esélyük, így a drasztikusan megcsappant égi vándorokért sürgős összefogásra van szükség.

Szárnyas szúnyogvadász

fecskefészek
Kerámia fecskefészkek és lakóik. Fotó: Facebook – Császár Anna keramikus

Mindenki ódzkodik a különböző vegyszerektől, azonban a szúnyogok elleni harcban mégis gyakran vegyi eszközökhöz folyamodunk. Ha pedig arra gondolunk, hogy ezek a kis vérszívók milyen komoly veszélyt jelentenek a szívférgesség vagy a nyugat-nílusi- áz, malária és egyéb betegségek hordozóiként, akkor pláne hajlunk arra, hogy előkapjuk a szúnyogirtót. Pedig sokkal egyszerűbb lenne fecskefészkeket telepíteni, egy fecske ugyanis naponta körülbelül ezer szúnyogot kapdos össze, tehát különösen megéri ezeket a szárnyas biológiai fegyvereket a ház közelében tartani. Mindazok számára, akik fontosnak tartják ezeknek a csoda kis madaraknak a védelmét, Császár Anna keramikus egy fantasztikus ötlettel állt elő.

Egy ötlet a környezetért

fecskefészek kerámia
Kerámia fészkekkel segíthetjük otthonhoz a fecskéket. Fotó: Facebook – Császár Anna keramikus

A több, mint negyven éve kerámiával foglalkozó kiskunhalasi művész új szintre emelte a „műfecskefészkek” fogalmát. Olyan kerámia fészkeket alkot, amelyeket még a nagyvárosi ember is szívesen nézeget az eresze alatt, az erkélyén, vagy kertjében. A samottos, fagyálló anyagból készült kuckók kifejezetten kültérre valók, és kiállják az idő próbáját. Ha valakit pedig a fészek alatti piszok zavar, annak az úgynevezett fecskepelenkát javasolják, ami egy kis műanyag, vagy fém tálca a fészek alatt, ami felfogja a lepotyogó ürüléket. Nekünk azonban ennél sokkal dizájnosabb ötletünk is van!

Két legyet egy csapásra

kerámia fecskefészek
A Császár Anna által készített fecskefészeket szerzőnk is használja otthonában. Fotó: Nyiri Bernadett

A Császár Anna által készített kerámiafészkek kialakításukat tekintve teljesen megegyeznek a fecskék által épített sárfészkekkel, ezért a tavasz hírnökei előszeretettel választják lakhelyüknek őket. Pár évvel ezelőtt rendeltem a fészkekből két darabot, és a ház oldalán egy olyan részen helyeztem el őket, ahol még takarja az eresz. Mivel a fecsketálca elrontotta volna az összképet, egy hatalmas virágágyást helyeztem el alatta, így én is két legyet ütöttem egy csapásra. A piszok mennyisége – mivel gyakorlatilag csak költési időszakban keletkezik, vagyis addig amig a fiókák ki nem repülnek – minimális, és nemcsak hogy nem égette ki az alatta lévő növényeket, de kifejezetten jót is tett nekik.

Ha tehát úgy gondolod, hogy reggelente szívesen ébrednél madárcsicsergésre, akkor már csak egy műfészkeket kell beszerezned (ilyen mostanában számos más keramikusnál is találsz) és ezekkel a vonzó hajlékokkal magadhoz vonzhatod a szabadság vándorait.

Nyitókép: Roger Tidman/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: