Segítség, megőrjít az anyósom! – Így kerüld el, hogy a mama rátelepedjen az életetekre

Amikor komollyá válik a kapcsolatod, figyelj arra is, hogy megfelelő távolságot tarts az anyósoddal. A kezdeti jó hangulat ugyanis később túlzásokba torkollhat, hamarosan pedig azt veheted észre, hogy mindent ő irányít.

Egy friss kapcsolat kezdetén, amikor ki sem látszódunk a rózsaszín ködből, akkor többnyire nem is tulajdonítunk különösebb jelentőséget a szerelmünk anyjának. Pedig már ilyenkor sem ártana az óvatosság, ugyanis tapasztalatok alapján a legcukibb mama is rövid időn belül kimutatja a foga fehérjét.

Mindig kétkedve hallgattam, amikor valaki a legjobb barátnőjeként aposztrofálta a párja anyukáját. És az esetek többségében az idő sajnos engem igazolt, azok a csajok a környezetemből, akik túl közel engedték magukhoz az anyósukat, később a legcsúnyább válásokat élték meg. És bár a valós okként mindig valami kézzelfogható problémát neveztek meg, a hátterében szinte mindig ott volt „anyós pajtás” is.

Míg Jane Fonda és Jennifer Lopez  zseniális alakításán jól szórakozunk az Anyád napja című film ütős jelenetein, a valóságban ez inkább ijesztő és elgondolkodtató kellene, hogy legyen. Nyilván számos túlkapás van a filmben, de azon az alaptézisen nem változtat, hogy a jó házasság titka az, ha három lépés távolságra tartod az anyósodat a pici fiától. Az teljesen érthető, ha törekedsz a jó kapcsolatra vele, de állítsd fel magadnak a határokat, és ezeket soha ne engedd átlépni. Ha ugyanis ez egyszer megtörténik, akkor onnan nehezen lesz visszaút…

5 anyatípus, Fotó: Halfpoint Images/GettyImages
Bensőséges kapcsolat az anyóssal? Vajon meddig tart a jó viszony? Fotó: Halfpoint Images/ GettyImages

Figyelj a jelekre!

Gyakran jelenik meg nálatok az anyósod/anyósjelölted úgy, hogy nem szólt előre? Folyamatosan kritizálja a döntéseiteket, persze, csak mert jót akar? Rendszeresen beleszól a gyereknevelésbe, mert ő már felnevelt egyet/kettőt? Manipulálni próbál vagy állandóan féltékeny? Ha ezekből egy állítás is igaz, akkor eljött a cselekvés ideje! Ezek a problémák ugyanis maguktól nem fognak megoldódni, a leginkább azért, mert ezeket csak te érzed annak. Az anyósod ugyanis ezeket segítő szándékkal, jóindulattal, a ti érdeketekben teszi. Legalábbis ezzel nyugtatja magát, és nem fogja észrevenni, ha túl messzire ment.

Ez a viselkedés nagymértékben megzavarja, még a legromantikusabb kapcsolat egészséges működését is, mert az uralkodó típusú anyák folyamatos jelenléte, feszültséget és konfliktust teremt. Az ilyen helyzetek ráadásul, sok esetben mindkét félben stresszt és szorongást okoznak” – mondja Dr. Sanam Hafeez, klinikai pszichológus.

Ha nem állsz ki magadért, illetve magatokért, akkor pedig nagyon könnyen átveheti az életetek felett az irányítást a „kedves mama”.

Mit tudsz tenni?

anya és fia
Az anya-fiú kapcsolatban sokszor nehéz a leválás. Fotó: Oliver Rossi/ Getty Images

Kommunikálj!

Semmi esetre se dőlj hátra, abban a tévhitben, hogy az anyósod előbb-vagy utóbb észreveszi magát. Nem fogja! Mivel általában nem is a rugalmasság, vagy a megértés az ilyen típus fő jellemzője, az se mindegy, hogy mikor, és az sem hogy milyen csomagolásban tálalva próbálod leszerelni. Először a pároddal beszéld meg, hogy számodra kellemetlen a helyzet. Valószínű, hogy egyet fog veled érteni, ugyanakkor az anyját sem szeretné vérig sérteni. Szervezz az anyosóddal közös programot, és beszélj vele egyértelműen, arra ügyelve, hogy ne fajuljon veszekedésbe a dolog. Próbálj higgadt és határozott maradni és kerüld a személyes sértéseket.

Legyenek határok

Ez egyszerűen hangzik, de aki ebben a helyzetben van, az pontosan tudja, hogy a legnehezebb az egészséges határok meghúzása. Készülj fel egy kis extra erőfeszítésre, mert konkrétnak és következetesnek kell lenned. Dr. Hafeez azt tanácsolja, hogy szánj egy kis időt arra, hogy átgondold a pontos igényeidet, húzd meg a határokat, és ragaszkodj hozzájuk. Például, ha korlátozni szeretnéd az együtt töltött időt, akkor adj meg napokat, vagy napszakokat, amikor szeretettel várjátok őt. Érezze úgy, hogy fontos nektek a látogatása, de azt is, hogy nem eshet be bármikor. Jelöljetek ki egy napot, amikor ő megy az unokájáért, és azt mindannyian tartsátok tiszteletben. Arra az időre szervezz a pároddal egy romantikus programot, így mind jól jártok.

Ha kell, tarts egy időre távolságot

Egy ártatlannak induló beszélgetés túl hevesre sikeredett? Akkor tartsatok egy kis szünetet. Jelezd, hogy egy ideig nem tudtok találkozni, hivatkozz a munkádra, vagy egyéb elfoglaltságokra, de a pároddal is egyeztesd, hogy legyetek ebben a döntésben következetesek. Így lesz egy kis idő, hogy lenyugodjatok, és csak ezután beszéljetek a dologról. Sértettségből, dühből soha nem fog jó megoldás születni.

Kérj segítséget

Ha támogató család, vagy barátok vesznek körül, akkor valószínűleg a környezeted szavak nélkül is veszi a jeleket. Beszélj valakivel, akinek őszintén meg tudsz nyílni, hátha van egy jó megoldása a helyzetre. Sokszor nem is akkora a baj, mint gondolnád, csak olyan régóta benne vagy, ami felerősíti az indulataidat. Ne gondold, hogy egyedül vagy ezzel a problémával, más is járhat ebben a cipőben, még akkor is, ha nem látod rajta. Beszéld ki magadból, ez segít megkönnyebbülni, és könnyen lehet, hogy kívülről érkezik a segítség a konfliktus megoldására, vagy enyhítésére.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Motortion/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: