6 self-care mítosz, amelyek még mindig a feltöltődés útjában állhatnak – számolj le velük még ma!

Még mindig makacsul tartja magát néhány mítosz a self-care kapcsán: ideje ezekkel leszámolni végre, és a feltöltődésre koncentrálni.

Első körben, te meg tudod fogalmazni magadban, mi az a self-care, vagy számodra mit jelent? Magyarra öngondoskodásnak is fordíthatod, de mivel ezt a kifejezést másra szoktuk használni, inkább azt mondanánk rá, hogy törődés önmagaddal. Ide tartozik bármi, amit azért csinálsz, hogy fizikailag vagy mentálisan jól legyél, illetve jobban érezd magad. Szóval ide sorolható minden, ami kikapcsol, boldogabbá tesz, és még a testi-lelki egészségedre is pozitív hatással lehet, egy forró fürdőtől egy pohár vörösboron és az esti nyújtáson át a reggeli kocogásig. Ugye, milyen jól hangzik? Mégis sok a tévhit a self-care körül, amikkel érdemes gyorsan leszámolni, hogy utána mindnyájan megtalálhassuk a feltöltődés hozzánk leginkább passzoló formáit.

Mítoszok és tévhitek

1.A self-care nem más, mint beülni egy kád forró vízbe, miközben uborkaszeletek vannak a szemeden, és egy pohár vörösbort kortyolgatsz. – Nem mondjuk, ilyen is lehet, de ez csak a self-care egyik formája, és egyáltalán nem kell ilyennek lennie. A hangsúly azon van, hogy törődj magaddal, ennek megfelelően válassz egy kellemes tevékenységet, ami tölt téged. Nincs ötleted? Akkor figyeld meg a környezetedben élő nőket, ők mivel töltekeznek. Biztos lesz, aki sütit süt, más a reggeli edzéstől érzi jobban magát, megint más pedig attól, hogy minőségi időt tölthet a kutyájával. És igen, a forró fürdő is szerepelhet a listán, de csak egy lesz a lehetőségek közül. 

2.A self-care azt jelenti, hogy rendszeresen sportolsz – Ez is beletartozhat, de nem az a lényeg, hogy minden héten lefusd a maratont, vagy minden nap olyan mozgásformákkal sanyargasd magad, amikhez semmi kedved. Ne feledd, az egészségedért már azzal is sokat teszel, ha hosszabb sétára mész a kutyáddal, mozi helyett a túrázást választod, busz helyett biciklivel mész valahová, vagy a kanapén ücsörgés helyett táncolva hallgatod a kedvenc zenéidet otthon.

Self-care 10 perc, 5 perc vagy akár 1 perc alatt

3. A self-care túl sok időmet venné el – Nem kell órákat rászánnod (persze, nyilván szuper, ha több időd van magadra, de ez nem feltétel). A self-care jó hatásait már akkor is élvezheted, ha van pár szabad perced. Csak egy perced van? Akkor vegyél mély lélegzetet az orrodon keresztül, miközben négyig számolsz, majd fújd ki a szádon, miközben elszámolsz ötig. Lazítsd le a vállaidat, a nyelvedet pedig engedd le a szájpadlásodról. Ugye, hogy máris sokkal jobb? Szintén egyperces gyakorlat, ha eldúdolod magadban a kedvenc dalod refrénjét, néhányszor elmormolod a kedvenc mantráid egyikét vagy töltesz magadnak egy pohár vizet, amit szép lassan elkortyolsz.

Fontos az énidő is
Fotó: Maria Orlova/Pexels

Öt perced van? Remek! Szedd össze az íróasztalodon a papírokat, kábeleket, töltsd újra a vizespalackodat. Öt perc arra is elég lehet, hogy megöntözd a növényeidet. Ha sok van, ez inkább tízperces művelet, de 10 percbe már az is beleférhet, hogy elolvass egy rövid cikket a melletted heverő magazinból, vagy egy oldalt egy könyvből.

Ha egy-két órád, vagy akár fél napod is van magadra, kezdd azzal, hogy a telefonodon kikapcsolod az értesítéseket és a netet. Akinek fontos, hogy elérjen, az így is megteheti, hiszen fel tud hívni, viszont megelőzöd az órákig tartó céltalan, időrabló és nagyon lehangoló görgetést a közösségi médiában. Ezután kérdezd meg magadtól, mit szeretnél csinálni a rendelkezésedre álló szabadidőben, és kövesd a vágyaidat.

Drága mulatság? Nem feltétlen!

4. A self-care amolyan puccos dolog – Nem kell annak lennie, sőt, ha megkérdezed a barátnőidet, kolléganőidet vagy az anyukádat, hogy ki mivel töltődik fel, az esetek nagy többségében ingyenes, vagy kevés ráfordítással elérhető programokat fognak sorolni. Gondolj csak az első pontban említett sütisütésre, vagy a minőségi időre a házikedvenccel.

5. A self-care túl drága nekem – Lehet költséges is, persze, hiszen egy jógabérlet, egy személyi edző, egy elvonulás vagy egy meditációs kurzus biztosan nem olcsó mulatság. És valószínűleg ezeket látod az Instagramon is, ha rákeresel a self-care hashtagre. De lehet másképp is törődni magaddal, vagy a fentiekre olcsóbb vagy ingyenes alternatívát találni. Edzőterem helyett sportolhatsz otthon vagy a természetben is, jóga és meditációs videók tonnaszám elérhetők a YouTube-on… informálódj bátran, légy kreatív!

Self-care mindenkinek!

6. A self-care egyszerűen nem nekem való – Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól, hiszen a self-care-ben pont az a legjobb, hogy nagyon sokoldalú dolog. Így mindannyian megtalálhatjuk a hozzánk leginkább passzoló formáját kortól, nemtől, családi háttértől, karriertől vagy anyagi helyzettől függetlenül.  

Forrás: madewithlemons.co
Nyitókép: Thomas Barwick / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: