Sémakémia: traumák szerelemnek álcázva

A te szíved is mindig olyan férfiakért dobog, akik aztán faképnél hagynak vagy annyira megbántanak, hogy éveknek kell eltelnie mire kihevered őket? Lehet, hogy itt az ideje változtatni a sémakémia játékszabályain!

Mindenkinek van egy barátnője (vagy esetleg magunkról beszélünk?), aki ugyanazokat a köröket futva, valahogy mindig a rossz emberbe szeret bele. Persze a történet vége minden esetben szívfájdalom, de valahogy mégsem tanul a leckékből. Miért van ez így? A válasz sok esetben a sémakémiában rejlik.

Pillangók a hasban – Szerelem? Nem, trauma!

Bármennyire fájó az igazság, ki kell mondani: becsaptak minket. A romantikus regények, a szerelmes dalok, a filmek és mindenki, aki azt állítja, hogy a szerelem görcsbe rándult gyomrot jelent. Ugye neked is ismerős a helyzet? Pillangók repkednek a hasadban és elemi vonzalmat érzel egy idegenhez, akit néhány perce ismertél meg. Azt hiszed, ez a sors, a kémia és a csillagok összjátékának köszönhető, de valójában csak a traumáid aktiválódásának pillanata. A sorsnak annyi köze van az egészhez, hogy sikerült egy olyan ember közelébe sodorni téged, akinek a traumái a tiédekkel olyan fondorlatos módon kapcsolódnak össze, hogy úgy tudtok szenvedni egymás mellett, ahogyan azt gyermekkorotokban megszoktátok.

Mik azok a sémák?

A sémák láthatatlanul fonják körbe az életünket. Olyan gyermekkorban kialakult belső mintázatok, amelyek meghatározzák, hogyan tekintünk a világra, a kapcsolatokra vagy egyszerűen önmagunkra. Ha például mi egy csökkentértékűségi sémát hordozunk magunkban, mert egész fiatal korunktól rombolva volt az önbizalmunk, szinte borítékolható, hogy egy felsőbbrendűségi sémával rendelkező férfit vonzunk be az életünkbe, akinek az elnyomása és kritikái csak tovább mélyítik a gyermekkori sebeinket. Magyarul, az ismerős poklot választjuk, hiszen ez az, amiről tapasztalatunk van és ami otthonos számunkra.

Boldog és stabil kapcsolat? Kösz, nem.

A sémakémia során tehát tulajdonképpen nem a másik emberhez vonzódunk, hanem azokhoz az érzelmi mintázatokhoz, amit képvisel. Onnan ismerhetjük fel ezt a jelenséget, hogy túlzó érzelmi reakciókat élünk át a másik közelében. Drámai és izgalmas a közelsége, de közben pszichés hullámvasútat élünk át folyamatosan. Ha pedig netán összesodorna minket az élet olyasvalakivel, akivel boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatot élhetnénk meg − kiugró fentek és lentek nélkül − azt rendkívül unalmasnak tartanánk.

Hogyan lépjünk ki a sémakémia bűvköréből?

1. Önismeret: Az első lépés, hogy felismerjük a saját sémáinkat. Gondoljuk át a korábbi kapcsolati mintáinkat, és próbáljuk megérteni, miért vonzódtunk bizonyos típusú partnerekhez.

2. Tudatosság: Amikor új emberekkel találkozunk, legyünk tudatosak a választásainkban. Kérdezzük meg magunktól, vajon a vonzalom egészséges alapokon nyugszik-e, vagy ismét egy régi sémát követünk.

3. Határok kijelölése: Tanuljunk meg határokat szabni és tiszteletben tartani őket. Az egészséges párkapcsolat egyik alapja a kölcsönös tisztelet és a megfelelő határok megtartása.

4. Önértékelés növelése: Dolgozzunk az önértékelésünkön és az önszeretetünkön. Minél jobban értékeljük és szeretjük magunkat, annál kevésbé fogunk olyan partnerekhez vonzódni, akik nem bánnak velünk megfelelően.

Ne félj segítséget kérni

A sémakémia megértése és felismerése az első lépés a pozitív változás felé. Nem könnyű, de megéri dolgozni rajta, mert így esélyünk van arra, hogy olyan párkapcsolatot alakítsunk ki, amely valóban boldoggá tesz minket. Ha pedig úgy érezzük, hogy egyedül nem megy, érdemes felkeresni egy szakembert, aki segíthet feldolgozni a múltbeli sérelmeket és új, egészséges kapcsolati mintázatokat kialakítani.

Nyitókép: Geber86/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: