11 megindító fotó a Siena International Photo Awards döntőseitől

A Siena International Photo Awards döntős fényképei idén is bebizonyították, mennyire változatos, gyönyörű és egyszerre borzalmakkal teli világban élünk.

Az Art Photo Travel nonprofit szervezet 2015 óta minden évben megrendezi a Siena International Photo Awards nemzetközi fotópályázatot, amelynek célja, hogy a világ kevésbé ismert műemlékeit, hagyományait, kultúráit és természeti szépségeit bemutassa, népszerűsítése. Valamint világszerte tudatosságra, empatikus szemléletre ösztönözze az embereket. A versenyre idén 48 ezer pályamű érkezett közel 160 országból, így a szakmai zsűrinek nem volt könnyű dolga, amikor kiválasztotta a legjobb fényképeket. A döntős felvételek között nem csak vizuálisan elragadó kompozíciókat láthatunk, hiszen idén a megszokott 11 kategória mellett egy újat is bevezettek: a Covid-19 kategóriában igazán szívszorító képeket díjaztak. 

Az élet nehézségei, Mehmet Aslan (Az év fotója)

Siena International Photo Awards
Fotó: Siena International Photo Awards

Az abszolút győztes Mehmet Aslan fotográfus lett, akinek képe bemutatja, hogy a szeretet a legnehezebb körülményekben is mosolyt csal az emberek arcára. „A kisfiú édesapja, Munzir egy bomba miatt vesztette el a jobb lábát. Épp egy bazáron sétált keresztül Idlibben, Szíriában, amikor megtörtént a légitámadás. Felesége, Zeynep a szíriai háború során olyan sok ideggázt lélegzett be, hogy orvosi ellátásra szorult. A terhessége alatt szedett gyógyszerek egy ritka rendellenességet okoztak: fia, Musztafa Tetra-amelia szindrómával, azaz alsó és felső végtagok nélkül született. A fiúnak a jövőben speciális protézisekre lesz szüksége, amelyek sajnos még nem kaphatók Törökországban, ahol a család jelenleg él” – olvasható a kép leírásában. 

Magány, Levent Ateş (Covid-19 kategória – döntős)

Fotó: Siena International Photo Awards

„A Covid-19 elvette tőlünk azokat, akiket igazán szerettünk. Az anyánkat vagy a feleségünket. Egyedül voltunk, de sosem hagytunk fel egymás támogatásával, miközben egy új életstílus kezdődött el a világon: tisztaság-távolság-maszk.”

Vissza a faluba, Ahmet Fatih Sönmez (Utazás és kalandok kategória – döntős)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Törökország keleti régiójában a pásztorok egy havas fennsíkon keresztül utaznak vissza falujukba.”

Zöld fényerdő, Shirley Wung (A természet szépsége kategória – 1. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Az erdő közepén húzódó hegyi ösvényt fényesen ragyogó szentjánosbogarak sokasága világítja meg, ami mesebeli hangulatot kölcsönöz a tájnak. A biolumineszcencia (vagyis az a kémiai reakció, amely fényt bocsát ki a szervezetükben) a párzási rituálé része, amelynek a végén megtörténik a peték lerakása. Sajnos, a környezetszennyezés akadályozza a szentjánosbogarak szaporodását, ezért egyre nehezebb ilyen jeleneteket látni.”

Én és a dzsungelem, Szergej Savvi (Utazás és kalandok kategória – 1. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Egy vad elefánt megtámad egy emberekkel teli dzsipet. Tisztelnünk kell a természetet és jobban törődnünk vele, de közben kerülni kell a felesleges és meggondolatlan kockázatvállalást.”

Az élet egy könnycseppben, Rodrigo Cabrita (Covid-19 kategória – 3. helyezett)

Siena International Photo Awards
Fotó: Siena International Photo Awards

„A COVID-19-hez kapcsolódó veszélyes, ritka betegség miatt a 13 éves Francisco a lisszaboni D. Estefânia Kórház intenzív osztályára került olyan kórtannal, amely korábban gyakran halálos kimenetelű volt. A kivörösödött bőrtől kezdve, a vese- és légzési elégtelenségig különböző komplikációk léptek fel, a betegség gyorsan súlyosbodott. Viszont a fiú néhány nappal az intubálás után pozitívan reagált a terápiára.”

Több hétre elegendő étel, Ronan Donovan (Állatok a környezetükben kategória – 1. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„A kamera egy pézsmatulok csontváza alatt helyezkedett el, így sikerült rögzítenie a felvételeket egy 10 farkasból álló falkáról, amelynek tagjai több mint egy hónapig visszatértek a tetemhez táplálkozni.”

Születésnap, Brais Lorenzo Couto (Covid-19 – 1. helyezett)

Siena International Photo Awards
Fotó: Siena International Photo Awards

„A San Carlos de Celanova idősek otthona dolgozói a 98 éves Elena Pérez születésnapját ünneplik, két héttel azután, hogy a hölgy felépült a koronavírusból. Ebben az idősek otthonában kilenc bentlakó vesztette életét, és több mint negyven embernek lett pozitív a COVID-19 tesztje.”

Fekete drag, Lee-ann Olwage (Varázslatos arcok és karakterek kategória – 2. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Belinda Qaqamba Ka-Fassie, drag művész és aktivista pózol egy shisanyamában – egy olyan közösségi térben, ahol a nők főznek és húst árulnak – Khayelitsha városában. A projektben a fotográfus, Belinda afroamerikai, queer, nem bináris identitású és transznemű emberekkel dolgozott közösen, céljuk az volt, hogy visszaszerezzék a nyilvános tereket számukra egy olyan közegben, ahol másságuk miatt diszkriminációval, zaklatással és erőszakkal kell szembenézniük.”

Gyerekkor, Lopamudra Talukdar (Utcai fényképészet – 1. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Annak ellenére, hogy a tinédzserek életét a világ minden táján teljesen elnyeli a közösségi média és az internet, Havannában a gyerekek még mindig jól érzik magukat, ha a szabad levegőn játszanak otthonaik udvarán.”

Üdv a paradicsomban – Pardis XIII, Manolo Espaliú (Építészet és városi terek kategória – 3. helyezett)

Fotó: Siena International Photo Awards

„Iránban az elmúlt években 1,5 millió lakást építettek azzal a céllal, hogy visszafordítsák a nagyobb városokba irányuló migrációt, ahol a forgalom, a környezetszennyezés és a magas lakhatási ár miatt romlik az életszínvonal. Ezeket az új élettereket száraz, szinte sivatagos környezetben hozták létre (mint például a Teherántól 30 percre északkeletre fekvő Pardisban), az építkezéskor gyakran nem vették figyelembe a talaj adottságait.”

Forrás: SIPA
Nyitókép: Mehmet Aslan/Siena International Photo Awards

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: