Sikeres és boldog akarsz lenni? Aludj többet!

Életünk nagyjából egyharmadát alvással töltjük, a kielégítő pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy a különböző szerepeinkben helyt tudjunk állni. De mintha az utóbbi időben elfelejtettük volna, hogy a siker forrása az alvásban rejlik.

Egy hete, éppen a kóros kialvatlanságom kellős közepén talált rám Arianna Huffington, a Huffington Post egyik alapítójának TED-videója. A nemzetközileg is ismert és elismert író előadásában a kérdésre, hogy hogyan legyünk sikeresek, csak annyit mond, aludjunk többet. Arianna arról is mesél, milyen nevetséges, hogy belehajszoltuk magunkat egy olyan versenybe, amiben az tűnik sikeresebbnek, aki keveset alszik, korán kel és már 7-kor meetingeken ül, netán rég túl van az aznapi kimerítő edzésén. Valójában azonban, mondja Arianna a kevés alvás csupán arra jó, hogy megfosszuk a világot attól a tehetségtől, azoknak a zseniális ötleteknek az arzenáljától, amelyek megvannak bennünk, és amelyek csupán a kialvatlanság miatt nem jönnek a felszínre.

Szó szerint sikeresre aludjuk magunkat!

Az alváshiány egyébként komoly, hosszú távú, káros hatásokkal járhat. A tény, hogy a keveset alvók gyorsabban öregszenek, csak a jéghegy csúcsa, a legnagyobb problémát az agysejtek károsodása okozza, amely idővel akár stroke-ot is okozhat. De nemcsak az agy, a szervezetünk egésze szempontjából rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű alvás, például azért, hogy csökkentsük a daganatos megbetegedések vagy a különféle szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések kockázatát. Az alvás mennyisége és minősége tehát valóban létkérdés.

Aludj jól!

Persze nemcsak azok szenvednek a kialvatlanságtól, akik éjszakába nyúlóan dolgoznak, és korán kelnek, hogy minél hatékonyabbak legyenek (vagy annak érezhessék magukat). Azokat is fenyegeti, akik bedőlnek a XXI. század legnépszerűbb vívmányainak. Az esti nasi, az állandó túlevés is megnehezíti az elalvást, sőt, a mozgásszegény életmód, a bezárkózás és ellustulás is oda vezet, hogy éjszaka bár az agyunk kifáradt, mi mégsem vagyunk képesek elaludni. A késő esti sorozatmaratonok – bármennyire is rajongunk értük – szintén nem segítenek bennünket abban, hogy végre aludjunk egy jót.

Vezess be új szokásokat!

Végtelen mennyiségű tippet felsorolhatnánk arra, hogy hogyan aludjunk jobban, azonban, ha a fenti rossz berögződésekkel nem hagyunk fel, akkor minden tipp csak annyit ér, mint halottnak a csók. Első lépésként tehát ideje lecserélni a fenti rossz szokásokat, és időben, nem tele hassal, nem a Netflix kíséretében ágyba bújni. Ha ez megvan, érdemes bevetni a különféle illóolajokat, gyógynövényeket is, hogy jobban és mélyebben aludjunk. Sőt, kísérletezhetünk azzal is, hogy az esti szépségrutinunkban olyan termékekkel kényeztetjük magunkat, amik segítik az alvást. A LUSH Sleep termékei például tökéletesek lehetnek. Nekem a zabpehelyforrázatból és nyugtató levendulából készült testápolójuk az abszolút favorit, de érdemes kísérletezni akár egy kellemes fürdőbombával is.

Sleepy testápoló 215g, LUSH 6390 Ft

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a meditáció, ezeket is próbáld ki:

Legnépszerűbb cikkek: