10 alapszabály, amit a sikeres nők mindig betartanak

Hogy mitől lesz valaki sikeres, annak számtalan összetevője lehet, de mindenképpen van 10 olyan tényező, amelyeket betartva gyorsabban haladhatunk a céljaink felé vezető úton.

Az utóbbi időben Elon Musk oldalát követem, mert olyan bölcs életvezetési tanácsokat ad, amelyek azt gondolom minden sikeres ember ismérve. Ráadásul egy hihetetlenül előremutató gondolkodású embertől azt gondolom, van is értelme néhány jótanácsot beapplikálni életünkbe. Ahogyan az egyikünk számára sem titok, bármennyire is küzdünk előjogainkért, a nők a mai napig jelentős hátránnyal indulnak üzleti fronton. Mégis van egy szabályrendszer, amelyet tudatosan követve sikeresek lehetünk az élet különböző területein. Mert a siker nemcsak a karrierben nyilvánulhat meg: lehetünk sikeresek a baráti kapcsolatainkban vagy családanyaként is. Lássuk melyek azok a szabályok, amelyek segíthetnek, bármilyen területen célzod is meg a csillagokat!

1. A sikeres nő tiszta célokat határoz meg, amelyekért minden nap tesz is

Sokan ott hibázzák el, hogy bár meg tudják határozni céljaikat, nem tesznek értük semmit. Ha a célok meghatározásában is bizonytalan vagy, érdemes coachhoz fordulni, aki segít letisztítani a képet. Utána pedig már csak annyi a teendőd, hogy minden egyes nap tegyél is valamit. Ha csak egy telefonhívást is, de az a lényeg, hogy folyamatos legyen.

2. Számol a kockázatokkal, és vállalja is őket

A nők gyakran azt vallják, kerülniük kell a kockázatot önmaguk és karrierjük érdekében. Nyilván nem is kell ész nélkül a falnak menni, de egy bizonyos mértékben kell kockázatot is vállalni. A sikeres nők tudják: a kudarc a siker része, a tanulás, a fejlődés lehetőségét hordozza magában.

3. Kiáll amellett, amiben hisz

Bár a sikeres nő kerüli a pletykálkodást és a vitákat, nem fél kimondani azt, amit gondol. Sőt, kifejezett jellemvonása, hogy akkor is vállalja véleményét, ha meggyőződése a többség ellen szól. Megnyilvánulásai természetesen kultúrált, asszertív módon zajlanak, nem hisztérikus hangnemben.

4. Folyamatosan fejlődik

Lehet, hogy vannak olyan álmaid, amelyeket végzettség vagy tapasztalat hiányában nem valósítasz meg. A sikeres nők nem hagyják, hogy végzettségük vagy előéletük határozza meg a jelenjüket és jövőjüket. És ez életük minden területére érvényes: lehet, hogy zumbára fog járni, miközben a cége adóbevallásokat készít, de az a lényeg, hogy amit szeretne csinálni, azt megtanulja.

5. Önmagát adja

Egy sikeres nő sohasem tetteti a kedvességet, vagy nem fog neked bókolni csak azért, hogy jófejnek tűnjön. Nem akar lenyűgözni senkit. Tudja, mit tud, és mennyit ér, ezért nincs szüksége folyamatosan a külső megerősítésre. Ez egyébként üdítő jelenség a közösségi média korában, amikor mindenki filterekkel és alapozórétegekkel színleli, hogy jobbnak néz ki, mint valójában. A sikeres nőnél ez nem jelent semmit, és ő pont ezért tud magabiztos lenni.

6. Nem hasonlítgatja magát másokhoz

Nem követi el azt az orbitális és energiát felemésztő hibát, hogy összehasonlítgassa magát másokkal. Tudja, hogy mindannyian mások vagyunk, és az összehasonlítgatás csak az önbecsülés lerombolásához vezet. Hiába látja azt a közösségi média oldalakon, hogy mások mennyire sikeresek, egyfelől hiszem, ha látom alapon gondokodik, másfelől inkább a saját sikereire fókuszál.

7. Mindent megkérdőjelez

El kell ismerjük, a társadalom a mai napig takaros kis dobozba helyezi a nőket, és azt várja, hogy azokban elücsörögjenek. Azoknak, akik a dobozon kívüli életet választják, számos kihívással kell számolniuk, ezért nem lehetnek hiszékenyek. A sikeres nő nem hisz el mindent, amit olvas és mindent megkérdőjelez. Akár az interneten olvasott dolgokat, akár az irodai szabályrendszert. És ez nem azért van, mert hisztis, vagy makacs. Csupán hisz benne, hogy a világ egy jobb hely is lehet.

8. Nem hagyja elveszni a lehetőségeket

A személyes és szakmai sikerek lehetőségei bőségesebbek, mint gondolnád. Csak nyitott szemmel kell járni. Ha valaki a rossz szervízre panaszkodik, ő lehetőséget lát benne. Ha valaki rosszul érzi magát a bőrében, és beszélgetésre, támogatásra van szüksége, a sikeres nő a kapcsolat elmélyítésének lehetőségét látja a helyzetben. Ha az autószerelő műhelyben várakozik, figyel, és valami új, hasznos dolog megtanulásának lehetőségét látja.

9. Nem fél nemet mondani

A sikeres nőnek nem okoz gondot a határok felállítása. Könnyedén képes nemet mondani, anélkül, hogy bármit is meg kellene magyaráznia. Éppen ezért mások határainak betartása sem probléma számára. Tudja, hova rangsorolja magát, és ez nem önzőséget jelent. Ez csupán egy módja annak, hogy mindig be tudja tartani a szavát és ne égjen ki idejekorán.

10. Megfelelő emberekkel veszi magát körbe

Ezt manapság, amikor mindenki álcát visel elég nehéz összehozni, de törekedni kell rá, hiszen azok az emberek formálják gondolkodásmódodat, akikkel az idődet töltöd. Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik folyamatosan pletykálnak és panaszkodnak, hamarosan te is ebben az örvényben találod majd magad. A jó társaság nemcsak a siker előfeltétele, de a mentális egészség alapja is. Ezért a sikeres nő alaposan megválogatja barátait.

Én még halkan hozzátenném, hogy a sikeres nő rendszeresen sportol is. A fentieket elolvasva láthatjuk, hogy a mai nőnek bizony számtalan fronton kell nagyon észnél lennie, ha ki szeretne emelkedni, és gyakran a vállára nehezedik még a család terhe is. Én annak a szószólója vagyok, hogy a nőket sokkal nagyobb társadalmi támogatásban kellene részesíteni, és el kellene kezdeni átstruktúrálni nemcsak a férfiak, de a saját fejünkben is azt, hogy felbecsülhetetlen az értékünk. Ha sikeresek vagyunk, ha nem.

Forrás: hackspirit
Nyitókép: Westend61 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: