Tényleg sikeresebb lehetsz a munkádban, ha nőkkel barátkozol?

Éljen a női összefogás!

Mitől lesz egy nő jó vezető? Következetes, határozott, jól kommunikál... De van itt még valami, ami sokat nyom a latban: egy új kutatás szerint a nők közötti barátságok segíthetnek áttörni az üvegplafont.

A Notre Dame Egyetem és az Északnyugati Egyetem 700 férfi és női vezetővel készített kutatást. Mindegyikük a legnívósabb üzleti egyetemek egyikében szerzett diplomát. A kutatók a résztvevők szociális életét vizsgálták: kíváncsiak voltak, hány nőből és hány férfiból áll a baráti társaságuk, illetve mennyire szoros a kapcsolat a tagok között.

#womanpower

A megkérdezett női vezetők több mint 75 %-a főként nőkkel barátkozott, vagy legalábbis volt két-három közeli barátnője. Úgy tűnik, hogy a nők közötti összefogásnak nagy szerepe lehet a munkahelyi előrelépésben. A vizsgálat eredménye szerint ugyanis, ha egy nőnek kiterjedt a kapcsolathálója, és többnyire nők alkotják azt, 2,5-szer nagyobb az esélye, hogy vezető pozícióba kerüljön, azzal szemben, aki inkább férfiakkal veszi körül magát. A férfi vezetőknek is jó kapcsolatrendszerre van szükségük a sikerhez, de a kutatás szerint az ő baráti körükben a nemi megoszlásnak nincs jelentősége.

De miben segít a női összefogás?

Nem csupán arról van itt szó, hogy ha kiterjedt az ismeretségi köröd, akkor könnyebb az álláskeresés, esetleg bennfentes információkkal és praktikus tanácsokkal látnak el a szakmabeli barátnőid. Sokkal több a munkával kapcsolatos témákat érinthettek egy beszélgetés során, amit egy férfi kollégáddal nehezen vagy egyáltalán nem tudnál körüljárni. Szuper érzés és egyszerre hatalmas segítség, ha megoszthatod valakivel a kétségeidet, szakmai tanácsot kérhetsz attól, aki hasonló cipőben jár. De az is előfordulhat, hogy az ötletelésben lelsz társra!

GirlBoss, vagyis nők a nőkért

A női közösségek erejét maguk a nők is érzik, és az igény is megvan részükről, hogy csatlakozzanak. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pár hónapja indult közösségi oldal, a GirlBoss népszerűsége. Az online platform nőknek készült, hogy szakmán belül és attól függetlenül is könnyebben ismerkedhessenek. Egyelőre még csak az Egyesült Államokban élők regisztrálhatnak, de már tervezik a bővülést.

Nyitókép: Drazen Zigic/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: