Sikersztorik a tengerentúlról – világhírű magyarok a film fővárosában

Egykor magyarok fektették le a hollywoodi filmgyártás alapjait, létrehozva a legnagyobb stúdiókat, de magyar származású színészek és filmesek ma is szép számmal dolgoznak a szórakoztatóipar fellegvárában. Lássuk, kik ők!

Jamie Lee Curtis két hete vette át a legfényesebben ragyogó filmes nagydíjat, az Oscar-szobrot, a “Legjobb női mellékszereplő” kategóriában. A színésznő az emelkedett pillanatokban sem felejtkezett el magyar gyökereiről, ahogyan néhány hónappal ezelőtt sem, amikor egy interjúban részletezte, mennyire fontosnak tartja édesapja magyarországi hagyatékának ápolását a Magyar Hollywood Tanáccsal való együttműködésben. Jamie Lee Curtis nem az egyetlen sztár Hollywoodban, akire Magyarországon is büszkék lehetünk.

Jamie Lee Curtis
Jamie Lee Curtis egy beszélgetés alkalmával. fotó: Vida Virág

Hosszú a sor…

Adrien Brody, Rachel Weisz, Goldie Hawn, Kate Hudson, Jamie Lee Curtis, Johnny Weissmuller, Alanis Morissette, Paul Newman, Drew Barrymore, Calvin Klein, Joaquin Phoenix, Peter Falk, Mariska Hargitay, Steven Spielberg – csak egy rövidített lista azokból a hírességekből, akik magyar felmenőkkel büszkélkedhetnek Hollywoodban és akik sosem felejtették el magyar gyökereiket. De a magyar származású művészek és jeles emberek mindig is jelen voltak Kaliforniában, sőt megalapították (!) Hollywoodot is. Annak jártunk most utána, hogy valójában hogyan is befolyásolták honfitársaink a filmvilág fővárosának alakulását.

A napfényes Kalifornia a kezdetekben

Amikor egy csodás naplementében kortyolgatjuk a kaliforniai borvidék finom borát, nem sokan gondolnánk arra, hogy – kis túlzással – a híres borvidék sem létezne, ha egy kalandvágyó magyar nagyutazó, Haraszthy Ágoston le nem szúrta volna a földbe az első szőlőtövet San Diego-ban 1840-ben…

Haraszty-t 1842-ben ejtette rabul végleg az új világ – vagy inkább ő ejtette rabul az új világot. A magyar nemest 1850-ben San Diegóban seriffnek választottak, aztán Kalifornia államgyűlési képviselőjének. Megszabályozta a San Diego folyót, állami kórházat építtetett és új adózást vezetett be. Szerette volna kettéválasztani Kaliforniát, de ez az elképzelése végül meghiúsult, így aztán Kalifornián belül nézett új terület után, hogy szenvedélyét, a borászatot folytathassa. Sonomán a mikroklíma tökéletesnek bizonyult a szőlőtermesztéshez és Haraszthy megteremtette a később országosan elismert hatalmas borászatát. A területet Buena Vistának nevezte el és a Zinfandel szőlő amerikai meghonosítása is a birtokához köthető. Haraszthy Ágostont a “kaliforniai bor atyjaként” tisztelik és egyes híresztelések szerint hozzá köthető Kalifornia medvés zászlója is.

Hollywood alapítása: magyarok a főszerepben

Haraszty már régen nem élt, amikor újabb tehetséges magyarok  – egymástól függetlenül – megalapították Los Angeles legfontosabb filmstúdióit. Százötven éve Los Angeles leginkább farmerek lakta narancsliget volt, de dinamikus fejlődése során hamar kinőtte a kisvárosias jelleget és 1912-ben már az első mozgókép stúdiót, a Universalt is megalapították. Még egy évet sem kellett arra várni, hogy a magyar Adolf Zukor is saját stúdiót nyisson – ez a stúdió pedig a Paramount Pictures nevet kapta.  Zukor a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója lett, akárcsak a magyar származású William Fox, aki 1915-ben alapította meg a Fox Film Corporationt. A filmművészet pedig elkezdte kitermelni a maga sztárjait, ahol aztán bőséggel találkozhatunk magyar nevekkel, de legalábbis magyar származású színészekkel. Érdekesség, hogy a fekete-fehér film aranykorának egyik első színésznője maga Haraszty Ágoston dédunokája, Natalie Kingston volt. De minden amerikai emlékszik a leghíresebb filmbéli vámpírra Lugosi Bélára, akinek csillaga is van Hollywoodban, akárcsak a néhány éve elhunyt Gábor Zsazsára, aki Hollywood szexszimbóluma volt. Ezen magyar származású filmesek nélkül merőben máskép festene a mai Hollywood.

Aki büszke magyar gyökereire: Jamie Lee Curtis

Mindez inkább csak történelem, és ma, az internet és a közösségi média világban egyre kevésbé marad titok egy-egy sztár származása. Goldie Hawnról és lányáról Kate Hudsonról már régóta köztudott hazánkban, hogy az ereikben magyar vér csordogál, de viszonylag kevés olyan színésznő vagy színész van, mint Jamie Lee Curtis, aki nemcsak elismeri magyar származását, hanem valóban ápolja is gyökereit.

A színésznő a volt Los Angeles-i főkonzul, Bokor Balázs által alapított Magyar Hollywood Tanáccsal is aktívan együttműködik, hogy édesapja, a szintén világhírű Tony Curtis emlékét életben tartsa. A szervezet célja, hogy a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi (és a világon máshol is alkotó) filmes hírességek emlékét megőrizze, eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutassa. 

Bokor Balázs
Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács alapítója, és szerzőnk, Vida Virág, aki a civil szervezet elnökségi tagja.

Jamie Lee Curtis a MHT szervezésében tavaly, a magyarországi forgatása idején külön látogatást tett Mátészalkán, hogy így adózzon édesapja emléke előtt. A Magyar Hollywood Tanács a színésznőt az édesapjáról elnevezett Tony Curtis-díjjal is kitüntette. “Nagyon élveztem a Magyarországon töltött időt, és meglepett, hogy rengeteg olyan típusú emberrel találkoztam, mint amilyen én is vagyok“ – nyilatkozta akkor az Oscar-díjas színésznő.

Magyarok a kamera mögött

De nem csak a kamera előtt, hanem a kamera mögött is dolgoztak és dolgoznak tehetséges és elismert magyar filmesek Hollywoodban. A nemrégiben eltávozott Andy Vajna neve és munkássága mindenki számára ismert, akárcsak az Oscar-díjjal kitüntetett néhai operatőr, Zsigmond Vilmosé. Számos operatőrünk valóban messze földön ismert, elég csak Koltai Lajost, a Maléna, a Csodálatos Júlia és a Sorstalanság operatőrét, vagy a Szelíd motorosoktól a Szellemirtókig számos sikerfilmet forgató – sajnos már szintén nem élő – Kovács Lászlót megemlíteni. De kevesen tudják, hogy a közkedvelt Jumanji és Shazam filmek operatőre is magyar szakember, Pados Gyula volt, aki jelenleg is aktívan forgatja a nagyobbnál nagyobb Hollywood-i filmeket. Csakúgy, mint a Los Angeles-ben élő magyar szakember, Rév Marcell, aki a Zendaya főszereplésével forgatott népszerű Eufória sorozatot is fényképezte. Az operatőr nemcsak egy Emmy-díjjal lett gazdagabb a legutóbbi díjátadón, hanem közel egy hónapja megkapta a Kodak-díjat is.

Rév Marcell
Vida Virág és Rév Marcell a Kodak-díjátadón.

A rendezők tekintetében sincs szégyenkezni valónk. Kezdve a sort Szabó Istvánnal, a Mephisto rendezőjével, majd folytatva a Los Angeles-hez és Magyarországhoz is ezer szállal kötődő Antal Nimróddal, számos magyar filmes hódította meg Hollywoodot. Korunk egyik legnagyobb rendezője, Steven Spielberg ősei között is találunk magyarokat, és a néhány éve Oscar-díjjal elismert dokumentumfilmes, Steven Bognar is részben magyar származású. És hát ki ne emlékezne a Simpson családra? A kis sárga rajzfilmfigurák a sokszoros Emmy-díjas Csupó Gábor kezei közül kerültek ki. Gábor jelenleg is Los Angeles-ben él és alkot, és aktívan ápolja a kapcsolatot a kinti magyar közösséggel.

Czomba Imre zeneszerző nemcsak aktívan dolgozik Hollywoodban, de a The Recording Academy tagjaként a Grammy-díjat odaítélők közé is bekerült. Imre nemrég fejezett be egy ShowTime sorozatot A Thousand Little Cuts címmel, és éppen egy nagy projekten dolgozik Walter Afanasieff-el, akinek olyan dalok fűződnek a nevéhez, mint a My heart will go on vagy az All I want for Christmas.

Mindenhol magyarok, de…

Ha tovább haladunk a filmes “stáblistán” egyre-másra bukkannak elő a magyar nevek a vágók, sminkesek, a díszlet- vagy jelmeztervezők soraiban és a filmgyártás más-más területein. De egy dolgot megtanultam Los Angelesben: akármennyire is büszkék vagyunk sikeres honfitársainkra, ugyanannyira kell látnunk azt is, hogy Hollywood – ahogyan az egész Egyesült Államok – igazi “olvasztótégely”, ahol minden nép a saját tehetségeivel képviselteti magát.

Nyitókép: Kurt Krieger – Corbis / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: