Téged is elkapott már a sírás szex után? Ez lehet az oka! (18+)

Nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni!

Tanulmányok szerint csaknem minden második nővel előfordul az életében legalább egyszer, hogy szex után elsírja magát. Gyakran megmagyarázhatatlannak tűnő, és talán ebből fakadóan kicsit ijesztő jelenség ez. Ne félj, elmondjuk, mik lehetnek az okai!

2015 decemberében jelent meg a Sexual Medicine című szaklapban Robert D. Schweitzer, Jessica O’Brien, valamint Andrea Burri tanulmánya a szexuális együttlét utáni sírásról (angolul postcoital dysphoria – PCD). A kutatásban 230 egyetemi hallgatónő adott válaszokat az online felmérés során feltett kérdésekre. A válaszokból kiderült, hogy 46%-uk legalább egyszer elsírta már magát az együttlét után. A PCD okai szerteágazóak lehetnek, és egyénenként eltérhetnek. Épp ezért nem lehet közülük egyetlenegyet kiemelni.

Az agyban dől el, hogy mi történik az ágyban

A pszichológiában az arousal kifejezés éberséget, izgatottságot, gerjesztettséget jelent. Ez az állapot fiziológiai változásokat indít el testünkben. Így fenyegető vagy stresszhelyzetben megemelkedik a vérnyomásunk és a pulzusunk, légzésünk felgyorsul, a vérünk a gyomorból és a belekből az agyba, valamint a vázizmainkba tolul stb. Mindezek azért történnek, hogy agyunk felkészítse testünket a menekülésre vagy a harcra. Látható tehát, hogy érzelmeink fiziológiai változásokat idéznek elő. Ezeknek a többsége a vegetatív idegrendszer szimpatikus ágának aktivációjából származik.

A vegetatív idegrendszer és a sírás
A vegetatív idegrendszer felelős a mirigyek, és többek között a szív, a vérerek és a gyomor-bél traktus szabályozásáért. Akkor is működik, mikor nem vagyunk tudatunknál, épp ezért nevezik autonóm idegrendszernek is. Miatta nem kell tehát tudatosan gondolnunk arra, hogy dobogjon a szívünk vagy lélegezzünk: a vegetatív idegrendszer felel ezekért. Két részre osztható: ezek a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerek. Előbbi többnyire az érzelmi arousal esetén aktiválódik, utóbbi pedig a nyugalmi állapot során dominál, és legfőbb feladata az energiatartalékolás.
Az autonóm idegrendszer e két részének működéseit legfőképp a hipotalamusz és a limbikus rendszer aktivitásai váltják ki. Sírás esetén tehát a következő biológiai folyamatok zajlanak le testünkben: érzelmi arousal hatására hipotalamuszunk és a limbikus rendszerünk jeleket küld az agytörzsi idegmagvaknak, amelyek a vegetatív idegrendszer vezérléséért felelősek. Ezután az autonóm idegrendszer impulzusainak hatására a könnymirigyekben megindul a könnytermelés.
Könnyeink többféle hormont is tartalmaznak, amikor sírunk

Sírás mint legális drog

Amikor érzelmi izgatottság hatására (például düh, félelem, fájdalom, stressz, tehetetlenség és öröm) kezdünk el sírni, akkor a könnyeink összetevői megváltoznak. A szaruhártyát védő, úgynevezett bazális, valamint az irritáció (például porszem) okozta könnyektől eltérően az érzelmi hatás kiváltotta könnycseppek az endorfinok egyikét, az úgynevezett leucin-enkefalint tartalmazzák.

Az endorfinokról röviden
Az endorfinok, azaz endogén (szervezetben keletkezett) morfinok (ismertebb nevén morfium) olyan neurotranszmitterek, amelyek ugyanazokhoz az ópiátreceptorokhoz kötődnek, mint az ópiátok, például a heroin. Az endorfinok a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben keletkeznek. Hatásukat tekintve fájdalomcsillapítóak, illetve kellemest érzést váltanak ki. Testünk többek között endorfinokat termel az orgazmus hatására is.

A leucin-enkefalin mellett a sírás okozta könnyek többek között még tartalmaznak prolaktint is. Ez a fehérjehormon felelős a szülés utáni tejelválasztás megindulásáért, mindemellett szerepe van a szexuális együttlét utáni kielégülésérzet kialakulásában is. A nők szervezetében több prolaktin termelődik, mint a férfiakéban, így ez is oka lehet annak, hogy a nők többet sírnak. A sírás okozta megkönnyebbülésnek és megnyugvásnak tehát ezek lehetnek a biológiai magyarázatai.

Miért akar megnyugtatni az idegrendszerünk szex után?

Az, hogy szervezetünk miért termel sírást kiváltó stresszoldó és nyugtató hormonokat az együttlét után, egyénenként eltérhet. Oka lehet ennek egy korábbi trauma vagy bántalmazás, amely a hasonló szituációban olyan tehetetlenségérzést okoz bennünk, amire a vegetatív idegrendszerünk a fent leírt módon közbelép. Ilyen esetben mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

A szex utáni sírás másik lehetséges oka megint csak a hormonokra vezethető vissza. Az együttlét során szervezetünkben jelentős mennyiségű dopamin és oxitocin termelődik. Előbbinek többek között szerepe van a jutalomérzésben, azaz boldogságérzetet okoz, utóbbi pedig fájdalomcsillapító hatása mellett elősegíti a kötődés kialakulását és fenntartását. Gyakorlatilag az oxitocin a kémiai habarcsa egy párkapcsolatnak és a monogámiának. Nők esetében ráadásul az ösztrogén még erősíti is az oxitocin hatását, míg a férfiaknál a tesztoszteron gyengíti. Szex során tehát e két hormon szintje megemelkedik, boldogságérzet fog el, és erősen kötődsz a partneredhez. A sírást sok esetben az válthatja ki benned, hogy ennek a köteléknek a másik oldalán lévő partneredről tudod, hogy részéről ez nem áll fenn olyan erősen, mint részedről. Egy párkapcsolati probléma vagy egy egyéjszakás kaland esetében ez fokozottan érvényesülhet.

Nem csak trauma okozhatja a sírást

Nem feltétlenül kell korábbi traumának vagy kapcsolati gondnak fennállnia ahhoz, hogy az együttlét után elsírd magad. Az örömtől és boldogságtól éppúgy elpityeredhetsz: ilyenkor is a hormonjaidra vezethető vissza a sírás oka. Ilyenkor csak elérzékenyülsz vagy megkönnyebbülsz az orgazmus hatására, vagy csak úgy érzékeli az agyad, hogy a szex során termelődött hormonok hatására túlzott izgalom ért, és a sírással igyekszik megnyugtatni. Pont olyan ez, mint mikor átveszed a diplomádat, megkérik a kezed vagy látod a gyermeked első lépését, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Mint láthatod, a szex utáni sírásodat a vegetatív idegrendszered működése okozza. Pont annyira tehetsz róla, mint a szívverésedért: egyszerűen nem rajtad múlik. Ami viszont csak rajtad áll: ha úgy érzed, hogy egy korábbi, feldolgozatlanul maradt rossz emlék vagy párkapcsolati probléma okozhatja, akkor vedd kezedbe a sorsod: keress fel egy szakembert, vagy rántsd vissza magatokat a szakadék széléről.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: