Skócia ismét történelmet írt: az iskolákban kötelező az LMBTQ+ történelem oktatása

Az új mintatanterv nemcsak az LMBTQ+ közösség történelmével kapcsolatos témaköröket építi be az oktatásba – célja, hogy érzékenyítse, egymás elfogadására ösztönözze a gyerekeket.

Miután Monica Lennon politikus hosszú évekig folyó kampánya meghozta a várt sikert, Skócia 2020 decemberében beírta magát a történelemkönyvekbe. A világon elsőként itt tették ingyenessé a női egészségügyi termékeket. Most pedig ismét egy progresszív törvénnyel hívták fel magukra a figyelmet. Amíg egyes országokban érzékenyítő könyveket darálnak le, addig Skóciában kötelezővé teszik a LMBTQ+ történelem oktatását, hogy ezzel elfogadásra neveljék a gyerekeket.

Az LMBTQ+ közösséget támogató iskolai szabályozások

Az új törvénynek köszönhetően a szeptember 20-i héttől kezdve minden pedagógus hozzáférhet azokhoz az e-learning anyagokhoz, amelyek segítik az LMBTQ+ közösséggel kapcsolatos témakörök tanítását, valamint számos óravázlatot és oktatási segédanyagot is tartalmaznak – írta a The Scotsman skót hírportál. Az LMBTQ+ témák és történetek mellett az új tanterv érzékenyítő feladatokat, kérdéseket is tartalmaz. Hogyan kell elképzelni ezt a gyakorlatban? Egy matematikai feladatban például azt kell kiszámolniuk a diákoknak, mennyi pénzre van szüksége annak a lánynak, aki apák napi üdvözlőlapot szeretne vásárolni két apukájának. Egy másik feladat pedig a diszkrimináció elleni harc köré épül. A skót kormány reméli, az új mintatanterv hatására csökkenni fog az iskolai zaklatások száma. Erre hatalmas szükség van, mivel a Just Like Us ifjúsági érdekvédelmi csoport júniusban közzétett tanulmányából kiderült, hogy az Egyesült Királyságban az LMBTQ+ fiatalokat 50 százalékkal gyakrabban zaklatták az elmúlt évben, mint heteroszexuális, cisznemű társaikat. 

A Time for Inclusive Education (TIE) LMBTQ érdekvédelmi csoport sokat tett azért, hogy az inkluzív, történelmi jelentőségű tanterv az iskolai oktatás része lehessen. 2017-ben a skót kormánya megalapította az „LMBTI Inkluzív Oktatási Munkacsoportot”, hogy a tagszervezetek megvizsgálhassák, milyen módon mélyíthetik el a diákok elfogadóképességét. Egy évvel később a TIE összes, szám szerint 33 javaslatát elfogadták. „Arról van szó, hogy vigyázzunk egymásra, tiszteljük és törődjünk a többi emberrel. Szeressük egymást, és egészséges fiatalokat neveljünk fel” – mondta Liam Stevenson, a TIE társalapítója. Az elmúlt hónapokban Skócia más lépéseket is tett az LMBTQ+ diákok támogatása érdekében. Augusztusban a skót kormány útmutatást adott az iskoláknak, hogy ne a nemek szerint határozzák meg az öltözködési szabályokat. Emellett lehetővé tették a transznemű tanulók számára, hogy az új nevüket és gendersemleges személyes névmást használjanak. 

Forrás: them.
Nyitókép: Sharon McCutcheon/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: