„Nem hoznak lázba a sminktrendek, nem ülök fel a kontúrozás hype-jára”

Amikor a sminktermékeim egy kólásdobozban elférnek

Soha nem hoztak lázba a sminktrendek, a trükkök, nem ültem fel a kontúrozás hype-jára, nem érdekelt a legújabb spirál, és az sem, hogyan tudok perfekt tusvonalat húzni. Merthogy nem szoktam. Sem tökéleteset, sem bénát.

24 éves fiatal nő létemre sokan furcsállják, hogy nem sminkelek. Nálam a maximum a szempillaspirál. Alapozó, korrektor csak akkor, ha pattanások jelennek meg a bőrömön, vagy a szemem alatt sötétlik a táska. A drogériák sminkes részlege mellett lazán elsétálok, maximum a körömlakkokat nézegetem (abból is a nude színek híve vagyok).

WooHoo-tipp:
Az egészséges és szép bőr alapja a rendszeres hidratálás. Ezt külsőleg rendszeres arcmosással, hyaluronsavat, vízmegkötő anyagot tartalmazó  készítmények használatával érheted el. De a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával is nagyban hozzájárulhatsz ehhez. Igyál meg naponta minimum 2 liter vizet!

Nem az van, hogy teljesen érdektelen téma ez számomra, vagy feleslegesnek tartom. Csak épp nincs rá szükségem. Ez furcsán hangzik, de teljesen jól megvagyok kenőcködés nélkül. Sosem voltam az a nagy sminkelős. Tinikoromban persze anya alapozójával kezdtem a szárnypróbálgatásokat, majd megvásároltam vele azt, amelytől nem nézett ki csokinak a fejem a nyakamhoz képest. Ezután némi szempillaspirál, és kész is voltam. Jól jött a korrektor a pattanásaim ellen, de ahogy azok elmúltak, úgy szoktam le az alapozóról is. Beszereztem egy vörös rúzst úgy 18 körül, de az azóta is megvan, és csak azért fogyott belőle annyi, mert elhagytam a tetejét és letört a rúzs. Amúgy használtam vagy tízszer.

16 évig táncoltam, abból kb. 8 éven át versenyszerűen. Itt minden fellépésen és versenyen sminket viseltünk (kisebb koromban csillogós, nagy, látványos verziókat, később már csak műszempillát és némi rúzst). Viszont, amint lehetett, lemostam magamról. A tánc után aerobikozni kezdtem, ahol sosem viselek sminket. Edzés közben make-up? Soha! Leizzadom, belefolyik a szemembe, csíp, könnyezek, meg amúgy sem jó érzés a bőrömnek.

Rengeteg előnye van egyébként annak, hogy nem sminkelek.

Te elfogadod magad smink nélkül?

1. Bármikor megtörölhetem a szemem, megmoshatom az arcom

Egy izzasztó nyári napon nincs is annál jobb, mint a napközbeni többszöri, frissítő arcmosás – ez már bőrhidratálás szempontjából is előnyös. Vagy télen meleg vízzel megmosni a kipirosodott, megfagyott arcom. Ezt full sminkben igen körülményes megtenni: elkenődik, lejön, bele kell javítani, újra kell kezdeni.

Ha belemegy valami a szemembe, mindegy, milyen erősen dörzsölöm, vagy könnyezek, nem kenődik el semmi. Nem lesz belőlem egy feketekarikás pandamaci.

2. Lélegzik a bőröm

Tényleg érzem, ahogy elnyom az a minimális alapozó, amit nagyritkán felkenek. Vagy a tus, amit meghúzok. Gyakran nézek sminkelős videókat, hiszen nagyon látványosak. De mindig megállapítok két dolgot:

  1. A csaj teljesen máshogy néz ki, amikor végzett a make-uppal, mint előtte (szegény fiúja nagyon meglepődhet, amikor először látja smink nélkül).
  2. Ennyi réteg primer, alapozó, kontúr, púder (azért a szakszavakkal kb. képben vagyok) alatt hogy kap levegőt a bőre?

 

A sminket gyakran a bőrhibák elfedésére használják, viszont a sok-sok ilyen termék valószínűleg csak súlyosbítja a tüneteket. A bőrnek rendkívül fontos, hogy lélegezzen, hiszen így egészségesebb lesz.

Engedd, hogy lélegezzen a bőröd!

3. Nem érzem meztelennek magamat

Rengeteg átalakítós műsorban hangzik el az alanyoktól, hogy „smink nélkül olyan csupasznak érzem magam”. A sok smink maszkként hat, így e nélkül védtelennek érzik magukat az emberek. Elrejt, ápol, eltakar. Képes elfedni azt, amit nem mutogatunk akárkinek. A kontúrral pedig alakíthatunk is a vonásainkon. Az igazi énünket (értsd: arcunkat) csak az látja, akinek megmutatjuk – idegenek semmiképp.

Sosem éreztem magam meztelennek smink nélkül, mert hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy nem viselek ilyet.

WooHoo-tipp:
Valóban furcsa érzés lehet egyszer csak leszámolni hosszú évek sminkelésével, és kitárulkozni a világnak. Így annak, aki no make-up küldetésbe fog, azt javaslom, fokozatosan hagyja el a termékek használatát. Nem érdemes drasztikusan, egyik napról a másikra leállni, inkább egyesével engedd el a termékeket, és lassan válts át természetesebb sminkre.

Most akkor mindenki tegye le a tust?

Ha no make-up nő vagy, mindenki ki akar sminkelni. Főleg a nagy függők, akik üres vászonként tekintenek rád. Nem tudom, igazából ez előny-e vagy hátrány, de mindenképp érdekes kísérlet. Nemrég kértem meg egyébként egyik nagy sminkrajongó barátnőmet, hogy szervezzünk össze egy olyan estét, ahol kibontakozhat az arcomon. Igen, engem is rendkívül érdekel, hogyan néznék ki full sminkben (kontúrosan, primeresen, tusosan, szemfestékesen, rúzsosan), ezért is bólintottam rá erre a projektre.

A sminktermékek elhagyása melletti érv lehetne még a spórolás is. Viszont nincs attól több pénzem, hogy nem veszek havonta új spirált, nincs a bankszámlámon egy „a nem megvásárolt sminktermékekből befolyó összeg” nevű alszámla. Én másra költöm el a pénzem, mert másra van szükségem. Aki pedig imád sminkelni, az erre fog költeni. Ez ilyen egyszerű.

Smink nélkül le mersz menni a boltba?

Végül pedig muszáj megjegyeznem, hogy a sminknélküliség segít abban, hogy természetesen szépnek érezzem magam. Ki merek menni az utcára smink nélkül, sőt meg se fordul a fejemben, hogy nem kéne (vagy, hogy meztelen vagyok). Komfortosan érzem magam, és valóban szépnek. Ez pedig nagyban segít elfogadni önmagam – olyannak, amilyen vagyok.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: