Megfázás, köhögés vagy allergia gyötör? Irány a sóbarlang!

Ha nincs lehetőséged télen tengerpartra utazni, akkor élvezd a jótékony hatásokat egy sóbarlangban.

A téli időszakban bármennyire is próbálunk vigyázni, nagyon gyakori a megfázás. De az influenza is minden hűvösebb időszakban felüti a fejét, és sokan vannak, akiket szezonális allergia gyötör. A gyerekek immunrendszere kiskorban még nem elég fejlett, ezért jó esély van arra, hogy az óvodában télen gyakrabban elkapnak egy-egy vírust. És bizony, sokszor ennyi elég is ahhoz, hogy a nagyobb testvér(ek), vagy legrosszabb esetben az egész család kidőljön.

A só jóval több, mint egy „szimpla” ételízesítő. Bár kétségtelen, hogy legismertebb felhasználási terepe a konyha, az életünkhöz is nélkülözhetetlen. Azt például tudod, hogy az emberi agy 90 %-a víz, és só nélkül az agyunk nem lenne képes egyetlen egy gondolat megformálására sem? A só, ugyanúgy, mint a víz, az élet építőeleme, ezért se víz, se só nélkül nem tudnánk életben maradni, szervezetünk képtelen lenne ellátni legalapvetőbb feladatait is.

Megfázásra legjobb a sóbarlang

A sóterápia, sóbarlang vagy sószoba néven működő stúdiók teljesen természetes megoldást kínálnak a gyógyulásra. Ráadásul gyógyszerek és mellékhatások nélkül segítenek átvészelni a legrosszabb napokat. „Működési elvük a só jótékony hatását használja ki: a sóoldat párologtatásával egy erősen antibakteriális, antiallergén, pormentes klímát hoznak létre, mellyel megelőzhetők vagy gyógyíthatóak a légúti megbetegedések. A só tulajdonképpen egy természetes antihisztamin, ami tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában” – mondja Göbölyös Krisztián, a Sóbuda tulajdonosa.

Egy kúra a sóbarlangban felér egy teljes tengerparton töltött nappal, amire lássuk be, télen elég keveseknek van lehetősége. A világ számos táján nagy népszerűségnek örvendő, de látványnak sem utolsó sóbarlangok áldásos hatását ma már egyre több helyen élvezhetjük hazánkban is. A kristálysóból készült sóoldat gyógyászati célú felhasználása gyorsan és hatékonyan szüntetheti meg a megfázás, a hörghurut, a krupp, az ekcéma, az ízületi gyulladások, az arcüreg vagy a fül különböző eredetű gyulladásainak tüneteit, de stressz és kimerültség esetében is sokat segíthetnek.

De a só nemcsak betegség idején lehet a segítségünkre, hiszen a mindennapi élet legapróbb, leghétköznapibb problémáinak esetén is érdemes használni. Kiváló hatásfokkal kezeli a zsíros, gyulladásos, pattanásos bőrt, segíthet a fogínybetegségek és emésztési problémák kezelésében is. A szervezet méregtelenítésében is erőteljesen közreműködik, de tartós alvásproblémák esetén is hasznos lehet a sóterápia.

Játszani is enged

„A Sóbuda falai himalájai sóbányákból származó kristálysó téglákkal vannak kirakva, alján a talpakat kényeztető kristálysó granulátum található. Ez a 3,5 tonna kristálysó és sópárásító együtt gondoskodik arról, hogy szervezetünk egy különleges, egészséges környezetben pihenjen, regenerálódjon”. A sószoba látogatása családi programnak is kiváló: amíg a felnőttek relaxálnak, addig a gyerekek számára ebben a környezetben is biztosítva van az önfeledt játék lehetősége. A kicsik észre sem veszik, hogy terápiás céllal, és nem játszani mentek a sószobába, ugyanis a köhögés által kiáramló vírusok vagy baktériumok azonnal elpusztulnak a levegőben található só mikroszemcsék által. A sószobákban a természetes sóbarlangok mikroklímáját állítják elő, pontosan ügyelve minden apró részletre (a hőmérsékletre, a színekre), hogy valamennyi körülmény ideális legyen a gyógyuláshoz, kikapcsolódáshoz.

Fotó: Anastasiia Krivenok/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: