Bár sokan nem kötik össze a kettőt, de a gyakori fejfájást okozhatja a helytelen étkezés is.
Felmérések szerint a migrén népbetegségnek számít, a nők szinte 20%-ának okoz komoly problémát élete során. Gyakran előfordul, hogy a menstruációt kíséri heves fejfájás, de sok esetben úgy tűnik, hogy nincsen semmilyen különleges kiváltó oka. Az esetek többségében ráadásul rendszeresen visszatérő probléma, amely nagymértékben befolyásolja a mindennapi tevékeny életet. Számos nemzetközi kutatás foglalkozott vele, és arra a megállapításra jutottak, hogy bizonyos személyeknél az étkezés is kiválthatja az erőteljes fejfájást. A fejfájás kimenetele többféle lehet: az enyhe és elviselhető kategóriától kezdve nem ritka az, amit szédülés kísér, esetleg görcsös fejfájás, és ritkán, de előfordul az ájulás is.
A kutatók a változó tünetek miatt kezdték el vizsgálni, hogy az adott személyek mit fogyasztottak. És azt vették észre, hogy egyes ételek jelentősen felerősítették a fejfájás mértékét. Ezért apró lépésekben kezdtek haladni a cél felé, mindig csak egy ételt vettek ki az étrendből, és így figyelték a bekövetkező hatásokat. Egy ilyen speciális diéta akár két hónapig is eltarthat, de cserébe nagy hatásfokkal tudja kizárni, hogy mi okozhatja a visszatérő fejfájást. A speciális diéta betartása nem okoz különösebb nehézséget, hiszen, nem drasztikusan vonja meg a megszokott élelmiszereket a szervezettől. A tejtermékek helyett növényi alapú termékeket ajánl, a zab vagy kókusz alapú növényi italok kiválóan helytálltak a vizsgálat során. A gyümölcsök, húsok, halfélék is változatlanul fogyaszthatók, fontos, azonban, hogy ezek ne mirelit vagy félkész termékek legyenek.
Ezeket kerüld gyakori fejfájás esetén
A három lehetséges főbűnős az alkohol, a koffein és a különböző érlelt sajtok. Bár a jó minőségű vörösbort a legtöbb diéta engedi, gyakori fejfájás esetén mindenképpen érdemes egy időre kerülni. Ezek ugyanis nagymértékben tartalmaznak flavonoidokat és tanninokat, amelyek egyértelműen felelőssé tehetők a rendszeres fejfájásért. A koffeint sem szabad túlzásba vinni, mivel stimulálja az agynak azokat a receptorait, amelyek a migrénhez kapcsolódnak. Ha teljesen nem is tudjuk kiiktatni az életünkből, akkor próbáljuk meg a minimálisra csökkenteni az adagját. Sajnos a legfinomabb érlelt sajtok, mint a cheddar, a gorgonzola vagy a camembert is tiltólistásak. A megfigyelések alapján ugyanis a leggyakrabban migrént kiváltó élelmiszerek listáján előkelő helyet szereztek. Az érlelt sajtok ugyanis tartalmazzák a triamin nevű vegyületet, ami a szervezetben kölcsönhatásba lépve az ingerületátvivő anyagokkal migrén kialakulásához vezethet.
Aki gyakran küzd, akár kisebb mértékű, de rendszeresen visszatérő fejfájással, annak a fenti hármason túl, javasolt az alábbi ételek kerülése is:
- Csokoládé
- Mesterséges édesítőszerek
- Pácolt és fermentált élelmiszerek
- Feldogozott húsok, kolbászok
- Hüvelyesek
- Diófélék
Tényleg fontos, hogy ne essünk át a ló tulokdarára, és ne úgy akarjunk minél gyorsabban eredményt elérni, hogy ezeket az élelmiszereket egyszerre hagyjuk el az étrendünkből. Mindig egyet-egyet csak, és pár napig figyeljük meg, hogy bármilyen változást érzékelünk-e. Ezeket érdemes felírni, hogy a végén egyértelműen ki lehessen zárni, melyik az, amelyik a legrosszabb hatással van a fejfájás mértékére.
Forrás: health.com
Nyitókép: PeopleImages/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Kimerültség és szűnni nem akaró fejfájás, ezek a tünetek vashiányra is utalhatnak!
- 8 meglepő dolog, ami fejfájást okozhat
- Mi okozhatja a reggeli fejfájást?