Itt a nemzetközi sörnap, jöhet 5+1 vicces és érdekes tény a sörről?

Több mint hétezer éve az emberiség egyik kedvenc itala a sör, amihez saját világnapján túl még számos érdekes és vicces tény is kötődik. Lássunk most ezekből néhányat!

Egy korsó sör jól jöhet egy forró nyári estén, otthon, a barátokkal, grillpartin, meccsen, de akár a fesztiválhangulatot is tovább fokozhatja. Ma már rengeteg fajtája van; nemcsak alkoholmentes, de glutén- és hozzáadott cukortól mentes verziókat is kipróbálhatsz, ha fokozott odafigyeléssel kortolygatnád.

Az emberiség egyik legrégebbi és legkedveltebb itala saját világnappal is büszkélkedhet: idén augusztus 5-re esik a nemzetközi sörnap. Ebből az alkalomból összeszedtünk néhány további érdekességet a sörről. Már persze, azon a nyilvánvaló igazságon kívül, hogy a második pohár után minden sörimádó késztetést érez a mellékhelyiség minél hamarabbi felkeresésére.

Egy kis sör-ténelem

1. A sör nemcsak az emberiség egyik legősibb itala, hanem a világ legrégebbi fennmaradt receptje is, méghozzá egy árpából készült sör receptje, Kr. e. 5000-ből. Ezt a szeszesitalt gyakran fogyasztották az egyiptomiak is, sőt, a piramisok építőmunkásai nemcsak az építkezés közben kaptak naponta háromszor, az egyébként borzasztó szennyezett víz helyett is sört, hanem sokakat ezzel is fizettek ki pénz helyett. Van, aki úgy gondolja, ha nem találták volna fel a sört, nem lennének piramisok sem. Merész képzettársítás, de azért lehet benne valami!

2. A sör később olyan váratlan helyeken is megjelent, mint például a Fehér Ház: Barack Obama volt az első elnök, aki saját sört főzött ott elnöksége idején, kedvencei a mézes kézműves sörök voltak.

3. És hogy mióta van Nemzetközi Sörnap? Először 2007-ben tartották meg Kaliforniában, akkor augusztus 5-én ünnepelték, de nem ez a hivatalos dátum: 2012 óta augusztus első péntekére esik ez a jeles nap.

barátság beagle kutya piknik sör
Fotó: eclipse_images/Getty Images

Sörrekordok

4. A világ legnépszerűbb söre a Budweiser, a legerősebb pedig a Snake Venom, 67,5 térfogatszázalékos alkoholtartalmával, amelyet a skót Brewmeister sörfőzde főz.

5. Hogy a világ legjobb söre melyik? Ez nyilván egyéni ízléstől függ mindenkinek. De a sörimádók szerint egy 1940 óta létező, belga kolostorban szerzetesek által főzött és csak ott megvásárolható sör nyeri ezt a versenyt. A neve Westvleteren 12, egy sötét sörkülönlegesség, ami 10.2% alkoholtartalmával és csokoládéra hasonlító ízével állítólag igazi kényeztetés az érzékeknek.

Egy különleges cipő, amiben sörön járhatsz

6. A sörrel kapcsolatos találmányoknak nyilván se szeri, se száma, ezért csak a legfrissebb kreatív újdonságot osztanánk most meg veled. A Heineken Silver promóciója hívta életre a Heinekicks sneakereket, amelyeknek a talprészébe sört fecskendeztek. Így amikor jársz, igazából sörön lépkedve teheted ezt meg. És ez még nem minden: ez a cipő azt is bebiztosítja viselője számára, hogy mindig legyen nála sörnyitó: ez ugyanis kivehető a nyelvrészből.

Ha meglepnéd eggyel a párodat vagy magadat, akkor hadd tegyük gyorsan hozzá, hogy a Heinekicks-eket nem utcai használatra szánták. Az IndiaToday az AdWeekre hivatkozva azt írja, összesen 32 pár készül ebből a sörtalpú sneakerkülönlegességből, amelyekből hét párat Szingapúrban állítanak ki még idén.

Forrás: IndiaTimes.com és craftedcharlestontours.com
Nyitókép: Grant Faint/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: