Amikor minden jó egy helyen összpontosul, na, ilyen ez a sós karamellás, omlós, brownie-ra emlékeztető desszert. Keveset készíteni nem érdemes belőle, mert pillanatok alatt elfogy!
Egy percig se aggódj azon, hogy a karamell sütés közben benne marad-e vagy kifolyik a kekszből! Te csak arra koncentrálj, hogy frissen edd meg a tepsiről, amint kihűlt a töltelék.
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz)
A karamellhez:
- 100 g kristálycukor
- 1 ek. víz
- 1 csepp citromlé
- 40 g habtejszín
- ¼ tk. só
A tésztához:
- 200 g étcsokoládé felkockázva
- 30 g vaj
- 2 db tojás
- 100 g nádcukor
- 70 g búzafinomliszt
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. só
A díszítéshez:
- tengeri sópehely
Elkészítés:
Tedd fel főni a cukrot a vízzel és a citromlével. Főzd aranybarna karamellé kevergetés nélkül (inkább a lábast forgasd meg néha, hogy a cukor egyenletesen karamellizálódjon). Öntsd rá a tejszínt, add hozzá a sót, és tedd át egy másik tálba hűlni. A tésztához olvaszd össze a csokoládét a vajjal mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött. A tojást habosítsd fel a cukorral, és óvatosan forgasd a vajas csokoládéba. Szitáld hozzá a lisztet, a sütőport, továbbá a sót, és keverd el benne. Tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy megszilárduljon. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160 fokra), és bélelj ki két tepsit sütőpapírral. Egy fagylaltos kanállal adagolj halmokat (vagy kézzel gyúrj gombócokat) a kekszmasszából, és helyezd a darabokat a tepsire, egymástól legalább 5 centiméter távolságra, mert szétterülnek sütés közben. Az ujjaddal csinálj mélyedést mindegyik közepébe. Egy kiskanállal tegyél bele karamellt, aztán fedd le egy kis kekszmasszával. Szórd meg a tetejüket sópehellyel. Süsd 15 percig.
A fenti receptet és még jó néhány másikat Márk Szonja: Kekszek című könyvében megtalálhatod!
Nyitókép: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó