Ez még nem a mennyország, csak majdnem – Sós karamellás brownie-keksz recept

A karamell a világ leszebb szava - számunkra legalábbis

Amikor minden jó egy helyen összpontosul, na, ilyen ez a sós karamellás, omlós, brownie-ra emlékeztető desszert. Keveset készíteni nem érdemes belőle, mert pillanatok alatt elfogy!

Egy percig se aggódj azon, hogy a karamell sütés közben benne marad-e vagy kifolyik a kekszből! Te csak arra koncentrálj, hogy frissen edd meg a tepsiről, amint kihűlt a töltelék.

Hozzávalók  (kb. 10 darabhoz)

A karamellhez:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 ek. víz
  • 1 csepp citromlé
  • 40 g habtejszín
  • ¼ tk. só

A tésztához:

  • 200 g étcsokoládé felkockázva
  • 30 g vaj
  • 2 db tojás
  • 100 g nádcukor
  • 70 g búzafinomliszt
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. só

A díszítéshez:

  • tengeri sópehely

Elkészítés:

Tedd fel főni a cukrot a vízzel és a citromlével. Főzd aranybarna karamellé kevergetés nélkül (inkább a lábast forgasd meg néha, hogy a cukor egyenletesen karamellizálódjon). Öntsd rá a tejszínt, add hozzá a sót, és tedd át egy másik tálba hűlni. A tésztához olvaszd össze a csokoládét a vajjal mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött. A tojást habosítsd fel a cukorral, és óvatosan forgasd a vajas csokoládéba. Szitáld hozzá a lisztet, a sütőport, továbbá a sót, és keverd el benne. Tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy megszilárduljon. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160 fokra), és bélelj ki két tepsit sütőpapírral. Egy fagylaltos kanállal adagolj halmokat (vagy kézzel gyúrj gombócokat) a kekszmasszából, és helyezd a darabokat a tepsire, egymástól legalább 5 centiméter távolságra, mert szétterülnek sütés közben. Az ujjaddal csinálj mélyedést mindegyik közepébe. Egy kiskanállal tegyél bele karamellt, aztán fedd le egy kis kekszmasszával. Szórd meg a tetejüket sópehellyel. Süsd 15 percig.

A fenti receptet és még jó néhány másikat Márk Szonja: Kekszek című könyvében megtalálhatod!

Nyitókép: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: