Hiába szereted az év leghidegebb évszakát, a zimankós időjárás néha még a te hangulatodat is elrontja? Éppen az ilyen napokon jön jól a házi sóskaramellás-öntet receptje, amihez mindössze pár hozzávalóra van szükséged. Aztán mehet is a sütikre!
Számtalan okot fel tudnánk sorolni arra, hogy miért várjuk évről évre gyermeki lelkesedéssel a telet. Imádjuk, ha bekuckózhatunk egy izgalmas könyvvel a puha takarók alá, egy csésze forralt bor mellett mindig jókat lehet beszélgetni, hatalmas társasjátékpartikat rendezhetünk a barátainkkal, terápiás sétára indulhatunk a hóesésben és sokadjára is megnézhetjük a legszebb karácsonyi filmeket. Mindezek ellenére a repkedő mínuszok és a hamar sötétbe forduló napok bárkit lehangolhatnak néha – éppen ezért időnként jól jöhet egy kis extra léleksimogatás. Ilyen például az a könnyen és gyorsan elkészíthető házi sóskaramellás-szósz, amivel nemcsak a kávédat, hanem a muffinokat, a gyümölcsöket vagy a tortákat is alaposan meglocsolhatod. Garantáljuk, hogy már egy kanál után érezni fogod a szívmelengető hatását.
Hozzávalók:
- 200 g kristálycukor
- 70 g (sótlan) vaj
- 180 g tejszín (szobahőmérsékletű)
- ¼-½ teáskanál só
Elkészítés:
- Vegyél elő egy rozsdamentes acélserpenyőt, majd közepes lángon melegítsd fel benne a cukrot, amíg meg nem olvad. Időnként kevergesd meg. Ha tudsz, használj inkább világos színű serpenyőt, mert akkor könnyebben nyomon tudod követni, milyen színű a masszád és így elkerülheted, hogy leégjen a cukor. Ha az elején összecsomósodik a cukor kevergetés közben, ne ess kétségbe! Ez azért történik, mert egy része még nem olvadt meg, és amikor ez keveredik a karamellel, csomók képződhetnek. Folytasd a kavargatást egészen addig, amíg világos aranyszínű folyadékot nem kapsz. (Tipp: Ha folyamatosan előbukkannak a cukorcsomók, válts kisebb hőfokra és kevergesd a masszádat, míg folyékony állagot nem kapsz.)
- Közepes lángon főzd tovább a karamellt addig, míg borostyánsárga színű nem lesz. Ha intenzív ízélményre vágysz, megvárhatod, amíg egészen mély árnyalatot kap a masszád, így enyhén kesernyés lesz majd. Amennyiben megállsz a világos színnél, akkor lágyabb, édeskésebb ízvilága lesz a szószodnak.
- Ha elérted a kívánt színt, add hozzá a vajat. Keverd jól össze, amíg fel nem olvad. De légy óvatos, mert ha beletetted a vajat, a karamell hevesen buborékozni és gőzölögni kezd.
- Folyamatos keverés mellett főzd további 30 másodpercig, míg habossá nem válik a masszád.
- Öntsd fel tejszínnel, de közben ne hagyd abba a kavargatást. Ez az összetevő is gőzt szabadíthat fel. Vigyázz, meg ne égesd magad!
- Főzd további 30-60 másodpercig, és időnként keverd meg.
- Vedd le a tűzről, és kavard bele a sót.
- Hagyd kihűlni, a karamellszósz ilyenkor besűrűsödik. Amint szobahőmérsékletű lesz, tedd légmentesen záródó edénybe, és tárold a hűtőszekrényben. (Legfeljebb három hétig őrizgetheted, de szinte esélytelen, hogy ne fogyaszd el addig ezt a finomságot…) Használat előtt melegítsd fel (főzőlapon vagy a mikrohullámú sütőben).
Változtatni szeretnél az állagán?
- Ha sűrűbb karamellszószra vágysz, tedd vissza a tűzre, és főzd tovább még néhány percig. Így eltávolíthatsz némi extra nedvességet a karamellből és töményebb állagot kapsz.
- Ha azt szeretnéd, hogy a karamell folyékonyabb legyen, adj hozzá több tejszínt. Egy-két evőkanál extra krémmel érdemes kezdeni. Keverd el jól, amíg össze nem áll: ehhez egy kicsit fel is melegítheted közepes lángon 15-30 másodpercig. Így megkönnyítheted a dolgodat.
Forrás: The Loopy Whisk
Nyitókép: NJSirano/Getty Images