Sötét titkok a jól megpakolt táskák mögött – Meghökkentő dokumentumfilmek a divatiparról

Sokkoló dokumentumfilmek a divatiparról

Tudtad, hogy a a rabszolgamunka még mindig létező fogalom a modern divatiparban? Az alábbi dokumentumfilmek megmutatják, mi is rejtőzik a csillogás, a szép holmik és a divatos kiegészítők mögött.

Az a tény, hogy a divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, már régóta köztudott. Azonban tavaly egy másik szomorú hír is napvilágot látott; a ruha- és cipőgyártás egy újabb „megtisztelő” címet zsebelt be. A legfrissebb kutatások szerint a gazdaság ezen szektorában dolgozó emberek között sokan elfogadhatatlan körülmények között, éhbérért dolgoznak akár napi 18 órát is. A fogyasztói társadalom vásárlási szokásairól, a villámsebességgel változó trendek hátulütőiről és a mértéktelen pazarlásról egyre több szörnyű igazság lát napvilágot. A következő dokumentumfilmek a modern divatipar legsötétebb titkairól és a fenntarthatóságra való törekvésről rántják le a leplet.

The True Cost

Csak egy rövid részlet a The True Cost című dokumentumfilmből és soha többet nem fogsz kedvenc fast fashion márkádra ugyanúgy tekinteni, mint korábban. A 2015-ben bemutatott film mindenkit teljesen megdöbbentett, amikor lerántotta a leplet a divatipar legnagyobb titkairól. Igaz, arról már korábban felröppentek mindenféle pletykák, hogy milyen munkakörülmények között készülnek a ruhák és kiegészítők, de kevesen gondolták, hogy ennyire borzalmas a helyzet. Azonban Andrew Morgan és Michael Ross köntörfalazás nélkül mutatta be a sokkoló igazságot. Hogyan lehet az, hogy napjainkban pár ezer forintért hozzájuthatunk a legtrendibb darabokhoz? A válasz egyszerű: szörnyű, halálosan veszélyes munkahelyi körülmények (a bangladesi Rana Plazában 1129-en vesztették életüket), rabszolgamunka és elképzelhetetlen mennyiségű hulladék. Ezeket a képkockákat látva te is biztosan elgondolkozol majd a vásárlási szokásaidat illetően.

RiverBlue

Hátizsákokat elő – a RiverBlue című dokumentumfilmben Mark Angelo egy emlékezetes utazásra invitál minket. A föld körüli út során olyan folyókhoz vezet utunk, amelynek az állapotát és élővilágát a divatipar az elmúlt néhány évben teljesen tönkretette. A film sokkoló vizuális élményben részesíti a nézőket, hiszen a különböző helyszíneken készült nyers felvételek szörnyű állapotokról árulkodnak. A film megmutatja, hogy az olajipar mellett a divatipar (legfőképp a fast fashion) is nagy mértékben károsítja a folyóvizek és az óceánok állapotát. Ez a film tökéletes választás, ha meg szeretnéd érteni, miért is van szükségünk minél több etikus és fenntartható divatmárkára. Azt például tudtad, hogy egyetlen farmernadrág előállításához több, mint 5000 liter vízre van szükség? Belegondolni is szörnyű, hogy ez mekkora mennyiséget jelent, ha évente körülbelül 3,6 milliárd darab farmernadrág kerül a piacra.

Advanced Style

A kor csak egy szám, ami nem kellene, hogy megakadályozzon abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ari Seth Cohen pontosan erre próbálja meg felhívni a figyelmünket az Advanced Style című dokumentumfilmjében. Olyan 62-95 év közötti nőket, szenior fashionistákat ismerhetünk meg, akik a fiatalabb generációk tagjait, sőt még Lady Gagát is lekörözik egyedi stílusukkal. Ez a korosztály igazságtalanul kevés figyelmet kap a mainstream médiában, pedig igazán lenne mit tanulnunk ezektől a csodás nőktől. Az Advanced Style befejezése után neked is kedved támad majd felrúgni minden olyan öltözködéssel kapcsolatos sztereotípiát és szabályt, amibe eddig beskatulyáztad magad.

The Next Black

A szomorú igazság hallatán mindenkiben jogosan merülhet fel a kérdés, mi a következő lépés. Habár a divatiparon belül még rengeteg változás szükséges, nincs minden veszve. Egyre több innovatív technológia segítségével csökkenthetik a pazarlás mértékét, sorra jelennek meg az etikus, fenntartható és vegán brandek. Megismerhetjük azokat a legújabb módszereket, amiknek köszönhetően ma már digitális úton és különböző anyagokból (például banánhéjból) is elő tudják állítani a ruhákhoz szükséges alapanyagot. A The Next Black című filmben úttörő, változásra kiéhezett híres designerek és különböző szakmabeli vezetők gyűlnek össze, hogy megbeszéljék, hová tart a divatipar, illetve hogyan lehetne az ökológiai lábnyomát csökkenteni.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: