A filmtörténet egyik legnagyobb alakja, a kétszeres Oscar-díjas színésznő több szakácskönyvet is írt, amiről vétek lenne megfeledkezni. A citromos spagetti receptje pedig legalább annyira felejthetetlen, mint maga az olasz díva.
„Mindent, amit körülöttem láttok, a spagettinek köszönhetek” – hangzik Sophia Loren híres mondása. Az, hogy az időtlen szépség mire is gondolt pontosan, nem derül ki, de tény, hogy minden idők egyik legtehetségesebb színésznőjéről van szó. Az olasz származású híresség volt az első olyan nő, aki Oscar-díjat nyert idegennyelvű alakításért (Két nő, 1962) és ezzel beírta nevét a világsztárok sorába. Nem akárki, maga Cary Grant akarta őt feleségül venni a Magányos apuka megosztaná című film forgatásán, de az olasz díva hűséges maradt a nála sokkal idősebb kedveséhez, Carlo Pontihoz, akivel egyébként negyven évig voltak házasok. A 87 éves Sophia Loren mindig is aktív életet élt. A filmforgatásokon kívül saját parfümöt és szemüveg-kollekciót dobott piacra, ráadásul két fantasztikus szakácskönyvvel is megajándékozta az olasz gasztronómia szerelmeseit. „A főzés szeretet, ajándék, egy módja annak, hogy megosszuk másokkal az apró titkokat – piccolo segreti – amik a tűzhelyen rotyognak” – nyilatkozta a többszörös Golden Globe-díjas színésznő.
Szuperegyszerű és mámorító
Az olasz díva egyik különleges receptje a citromos spagetti, ami maga a kulináris életigenlés. Egy sor egyszerű, mégis csodálatos alapanyag ötvözete: fokhagyma, citrom, tejszín. Ha szeretnénk valami nagyszerű étellel levenni kedvesünket a lábáról, viszont nem szívesen töltenénk hosszú órákat a konyhában, akkor Sophia Loren könnyű, olasz fogása tökéletes választás lesz. Ráadásul a citromos spagetti egy olyan étel, ami a legkülönbözőbb alkalmakra is megfelel. Fogyaszthatjuk késő este, tálalhatjuk lazac mellé köretként, de egy kis extra bazsalikommal és frissen őrölt borssal valóságos mámorító fogás lesz belőle.
Hozzávalók 2 személyre:
- ½ csomag spagetti
- 4 ek vaj
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 citrom héja
- ¼ csésze citromlé
- ½ csésze tejszín
- só és bors ízlés szerint
- parmezán és friss bazsalikom ízlés szerint
Tegyük fel főzni a tésztát, és amíg fő, egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a fokhagymát és enyhén pirítsuk meg. Keverjük hozzá a tejszín felét, végül sózzuk és borsozzuk. Amikor megfőtt a tészta, szűrjük le és a maradék tejszínnel együtt adjuk a szószhoz. Ezután mehet bele a reszelt citromhéj és a citromlé, majd keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a parmezánt, az apróra vágott bazsalikomot, és ha kell, még fűszerezzük sóval és borssal, és már tálalhatjuk is.
Forrás: TAKEOUT
Nyitókép: Elisabette A. Villa/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Egy római tanító lányának útja a vörös szőnyegig: Sophia Loren, díva születik
- A 87 éves Sophia Loren 6 fontos leckéje az élethez
- Sophia Loren különleges szerepben tér vissza 11 év szünet után