Spanyolország miniszterelnöke megígérte, hogy betiltja a prostitúciót

Pedro Sánchez szerint a szexkereskedelem rabszolgává teszi a nőket, ezért úgy döntött, hogy megszünteti az iparágat, amelyben egyébként közel 300 ezer ember dolgozik Spanyolországban.

Fontos ígéretet tett Spanyolország miniszterelnöke októberben, ugyanis Pedro Sánchez a Szocialista Munkáspárt vasárnapi háromnapos kongresszusán kijelentette, betiltja a prostitúciót, mert az „rabszolgasorba taszítja” a nőket, ez az ellenük elkövetett erőszak egyik legrosszabb formája.

Spanyolországban évtizedekkel ezelőtt, 1995-ben dekriminalizálták a prostitúciót, ami sajnos azóta egyre brutálisabb mértéket ölt. Az ENSZ 2011-es jelentése szerint Spanyolország a világ harmadik legnagyobb prostitúciós központja Thaiföld és Puerto Rico után, nem véletlenül Európa bordélyházaként is gyakran emlegetik. A legfrissebb becslések szerint a spanyol belföldi szexkereskedelemből származó bevétel évente 26,5 milliárd dollárra tehető, és 300 ezer ember dolgozik az iparágban. (Spanyolországban nem büntetik azokat, akik saját akaratukból kínálnak fizetett szexuális szolgáltatásokat, amíg az nem a nyilvános helyeken történik.)

2020-ban a hírek szerint közel 100 akadémikus, művész, író, jogász és volt prostituált írta alá azt a petíciót, amelyben a spanyolországi prostitúció megszüntetése mellett szólaltak fel. A dokumentum rámutatott arra, hogy a szexmunkások túlnyomó százaléka (mély)szegénységben élő nő, és egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy más életképes alternatíva helyett választották ezt a szakmájuknak.

A prostitúció egyébként számos európai országban törvényes, így például Németországban, Svájcban, Ausztriában és Görögországban is. A dekriminalizáció támogatói szerint ez hatalmas előnyökkel jár a szakmában dolgozó nők számára, és biztonságosabbá teszi az életet. A kritikusok viszont úgy látják, hogy azokban az országokban, amelyek legalizálták vagy dekriminalizálták a szexkereskedelmet, megugrott az bűncselekmények és az emberkereskedelem száma.

Forrás: The Washington Post
Nyitókép: George Pachantouris/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: