Spenótos wrap paradicsomos-gombás töltelékkel

Mindenmentes és finom!

A gyorsan elkészíthető csicseriborsó-lepények nemcsak a vendégeket kápráztatják majd el, könnyű ebéd vagy vacsora is lehet belőlük, ha megtöltjük őket finomságokkal. Ezzel a szaftos, zöldséges töltelékkel meglepően laktatóak lesznek!

5 évvel ezelőtt több kellemetlen tünet is megkeserítette az életemet, míg rájöttem, hogy gluténérzékeny vagyok. Az első időszakban úgy éreztem, nem ehetek meg semmit, bújtam a címkéket és elképzelésem sem volt arról, hogy a halálosan unalmas csirke-rizs kombót mivel tudnám egy kicsit feldobni. Mára szerencsére több szuper receptes könyv is kapható, amelyek segítenek abban, hogy igazán ízletes ételeket készítsek mentesen is! Az utóbbi időszakban nagy kedvencem lett dr. Andrási Nóra Mindenmentes című könyve, amiből a következő receptet hoztam el nektek:

Spenótos wrap paradicsomos-gombás töltelékkel

Hozzávalók  – 8 darabhoz (22 cm-es serpenyőben sütve)

A lepényekhez:

  • 220 g spenót, aprítva (ha fagyasztott, akkor lecsepegtetve)
  • 180 g csicseriborsóliszt
  • 45 g barna rizsliszt
  • 2-3 ek. olívaolaj (a sütéshez)
  • 250 ml víz
  • 1 kk. só

A töltelékhez:

  • 1 konzerv csicseriborsó (240 g töltőtömegű vagy 120 g csicseriborsó beáztatva, forralva)
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy 4 nagy, érett paradicsom)
  • 2 olajban eltett, szárított paradicsom
  • 500 g barna csiperke
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek. csicseriborsóliszt
  • 1 kk. bazsalikom, aprítva (ha nincs, szárított)
  • friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 ek. tamari szójaszósz
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítés

A lepényekhez mérd tálba a liszteket. Add hozzá a sót és a vizet, keverd simára. Forgasd bele a spenótot is, majd tedd félre. Alacsony hőfokon melegítsd elő a serpenyőt, olajozd meg, vedd le a tűzhelyről, tegyél bele 2-3 evőkanál tésztát, és körkörös mozdulatokkal gyorsan egyengesd el. Figyelj a hőfokra: ha túl meleg a serpenyő, repedezik a lepény (9 fokozatból 3-3,5-ös fokozat az ideális a lepénysütéshez). Süsd, míg a teteje szilárdulni nem kezd (2-3 perc), majd óvatosan fordítsd meg egy spatulával, és süsd készre kb. 1 perc alatt. Takard le a kész lepényeket tányérral, hogy hajlékonyak maradjanak. A töltelékhez készítsd elő a zöldségeket: a gombát vágd fel vastagabb szeletekre, aprítsd fel a vöröshagymát, kockázd apróra a paradicsomokat. Egy nagy serpenyőben forrósíts olívaolajat, két részletben pirítsd meg benne a gombaszeleteket, majd tedd félre. A maradék olajon párold üvegesre a hagymát, add hozzá a paradicsomkockákat, és forrald el a levüket, hogy kicsit megsülhessenek. Öntsd a paradicsomok levét is a serpenyőbe, majd keverd bele a gombát, a csicseriborsót és egy evőkanál csicserilisztet, hogy sűrűbb legyen a szósz. Forrald össze, fűszerezd sóval, borssal, tamariszósszal. Töltsd a gombás tölteléket a spenótos csicserilepényekbe, és tálald apróra vágott, friss petrezselyemmel.

Tipp: A lepények légmentesen lezárva (két tányér között), hűtőben másnapig eltarthatók!

Nyitókép: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: