Sporteszközök nélkül: próbáld ki ezeket a szuper kardio gyakorlatokat!

5 kalóriagyilkos mozdulatsor otthoni edzéshez

Igényled a testmozgást, de nem vágysz edzőterembe? Remek zsírégető gyakorlatokat mutatunk, amikhez nincs is szükséged másra, mint egy kis szabadidőre, egy tágas szobára és egy nagy adag elszántságra.

Mit kell tudnod a kardióról?

Ez az edzéstípus az aerob mozgásformák közé tartozik, mellyel látványos eredményeket érhetnek el a fogyni vágyók. A szervezet oxigént hasznosít az energiaszükséglet fedezéséhez: ennek segítségével elégeti az elraktározott zsírt, az így felszabaduló energia pedig az izommunkát támogatja. Aerob edzésnek számít például a tempós séta, a kocogás és a biciklizés is. Az ideális edzés monoton, megszakítások nélküli, időtartama pedig minimum 30-40 perc. Heti 3-5 edzésnél többet nem érdemes beiktatni belőle.

Még mielőtt belevágnál

Minden edzést bemelegítéssel kezdj! Hideg, merev állapotú izmokkal nekiveselkedni egy intenzív gyakorlatsornak, tökéletes recept a sérüléshez, így mindig szakíts időt arra, hogy fokozatosan vezesd át a tested a terheléses helyzetbe. A megfelelő edzőcipő kiválasztására is fordíts gondot!

1. Magas térdemelés (High Knees)

Állj csípőszélességű terpeszbe. Húzd fel az egyik térded, és közben hajlítsd be az ellentétes karodat a mellkasod előtt. Gyors tempóban váltogasd a térdeid és karjaid. Törekedj arra, hogy minél kevesebb ideig érje a talpad a talajt.

2. Hegymászó (Mountain Climber)

Magas plankből indul a gyakorlat. Tartsd a tested egyenes vonalban, ne engedd le és ne is tolt ki a csípőd. Húzd fel az egyik térded a mellkasodhoz, majd cserélj lábakat gyors tempóban. Ha egy kis nehezítésre is vevő vagy, az ellentétes könyöködhöz húzd fel a térded.

3. Cross Jacks

Csípőszélességű terpeszben állva, nyújtsd ki magad mellett a karjaid vállmagasságban. Ugrással keresztezd egyik lábad a másikkal horizontálisan, közben pedig a nyújtott karjaiddal is tedd ugyanezt a mellkasod előtt. Ugorj vissza alaphelyzetbe, majd a másik lábaddal és karoddal is ismételd a gyakorlatot.

4. Négyütemű fekvőtámasz (Burpee)

Állj csípőszélességű terpeszbe. Tedd a kezed a talajra magad előtt, és lépj vagy ugorj plankállásba. Csinálj egy fekvőtámaszt. (Ez a lépés kihagyható!) Ugorj vissza guggolásba, majd szökkenj állóhelyzetbe a karjaid magasra nyújtva. Ha az állóképességeden szeretnél javítani, sokat segíthet ez a remek erőnléti gyakorlat.

5. Lépcsősprint (Stair Sprints)

Amennyiben rendelkezésedre áll egy lépcsősor az otthonod környékén, például a lépcsőházban, használd ki! Fuss fel a tetejére minden lépcsőfokot érintve, lefelé viszont sétálj, hogy le ne szédülj. Ismételd a gyakorlatot 10 percen keresztül.

Nyitókép: Maridav/Shutterstock
(livestrong.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: