A kutatók szerint könnyebben vágunk bele a sportolásba, ha egy jó barátunkkal közösen tesszük

Gyakran nagy célokkal vágunk bele a sportolásba, de a motiváció, az akaraterő idővel egyre inkább csökken, ilyenkor hajlamosak vagyunk feladni. A Harvard kutatója szerint ezt úgy előzhetjük meg a legkönnyebben, ha keresünk magunk mellé egy társat.

Napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája az egészségtelen étkezési szokásokból és a mozgásszegény életmódból fakadó elhízás. Több kutatás, illetve felmérés is alátámasztotta, hogy Magyarország ezen a téren a világ élmezőnyébe tartozik: 2019-ben például Európa-szerte nálunk volt a legmagasabb az elhízottak aránya a felnőtt lakosság körében. A globális adatokat nézve pedig a negyedik helyen zártunk USA, Mexikó és Új-Zéland mögött. A Rexona 2020-as felméréséből az is kiderült, hogy sokan nem találnak örömet a testmozgásban, de az idő- és az elhatározás hiánya is gyakori kifogás a nem sportolók között.

Virágzó fitneszipar, üres konditermek

Daniel Lieberman, a Harvard paleoantropológusa szerint annak ellenére, hogy a fitneszipar a virágkorát éli, a legnagyobb kérdés még mindig az, hogyan lehet motiválni, rászoktatni az embereket a testmozgásra. Szerinte erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz – és ezt az álláspontját egy kutatással is bizonyította: „Semmi sem működik olyan hatékonyan, mint amikor barátokkal közösen végezzük a testmozgást.” Lieberman szerint ez a trükk segíthet azoknak, akik nincsenek oda a sportért, de az egészségük érdekében szeretnének – néhány hétnél tovább – kitartani az elhatározásuk mellett. Hiszen ha egy társsal vagy egy kisebb csoporttal látogatjuk az edzőteremet vagy a szabadtéri parkot, akkor a társadalmi kötődés miatt könnyebben megszokjuk a helyzetet, és nagyobb az esélye annak, hogy idővel ragaszkodni kezdünk az edzéstervünkhöz.

Lieberman szerint a legtöbbünknek valójában csak egy kis motivációra van szüksége ahhoz, hogy belekezdjen a sportolásba. De kutatásai kimutatták azt is, hogy néhány biológiai és kulturális beidegződés arra ösztönöz minket, hogy elkerüljük a testmozgást. Ugyanis a történelem során a túlélés szempontjából fontos volt, hogy elkerüljük a felesleges energiafelhasználást. Ez (is) magyarázza, hogy az emberek túlnyomó részének miért jelent ekkora megpróbáltatást az edzés. Mélyen gyökerező ösztöneink azt súgják, spóroljunk az energiával. Ez az oka annak is, hogy a rendszeresen sportolók is sokszor megküzdenek a motivációhiánnyal. 

Együtt könnyebb

Lieberman szerint a külső körülmények, a társas kötelékek befolyásolják a testmozgással való kapcsolatunkat. Ő például bevallotta, hogy a munkahelyén azért nem használ liftet, inkább lépcsőzik, mert testmozgás-kutatóként meg akarja őrizni jóhírét a kollégái körében. „Ha valaki meglátja, hogy liftezek, biztosan megjegyzi” – mondta. Azonban hozzáteszi, hogy túlzott szigorra, elítélő megjegyzésekre és negatív megerősítésre nincs szükség, mert ezek miatt még tovább csökkenhet a motiváltság. „Nem segít, ha az emberek rosszul érzik magukat. Együttérzőnek, megértőnek kell lennünk velük.”

Ezért tökéletes, ha egy barátunk társaságában végezzük el a gyakorlatokat. Ezzel szórakoztatóbbá tehetjük a testmozgást, és közben motiválhatjuk egymást. A trükk sikerében az is szerepet játszik, hogy a másik személy jelenléte miatt kisebb az esélye annak, hogy feladjuk a céljainkat. Hiszen mások előtt nagyobb a csalódás és a szégyenérzet mértéke, mintha egyedül mi tudnánk arról, hogy bedobtuk a törölközőt. Lieberman – aki reggelenként egy ismerősével jár futni – ezt egy személyes példával magyarázta: „Tudom, hogy a barátom reggel 6-kor ott vár rám, és ha nem megyek, dühös lesz. Tehát megjelenek, és a végén mindig lefutjuk a távot.”

Forrás: Insider
Nyitókép: Bruce Mars/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: