Így készítsd el a Netflix sikersorozatában, a Nyerd meg az életedben látott édességet

Az édességre, amely a sorozatban igencsak megizzasztotta Seong Gi-hunt a magyar felirat törökmézként utal, de valójában nem az általunk is jól finomságból, hanem egy tradicionális koreai édességből kellett kivágnia az esernyő formát.

A Squid Game, azaz a Nyerd meg az életed című sorozat jelen sorok írásakor több mint 90 országban vezeti a streaming szolgáltató top 10-es listáját. És ennek nem csak a Netflix élvezi az előnyeit. Ugyanis a széria a premier óta elképesztő népszerűségre tett szert, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra popkulturális jelenséggé vált. A sorozatban látott fehér slip-on cipőket például viszik, mint a cukrot – néhány hét alatt 97 százalékkal nőtt meg a keresletük. Egy szöuli metrómegállóban, illetve egy fülöp-szigeteki bevásárlóközpontban a gyilkos óriásbaba másolatát állították fel, egy szingapúri kávézót pedig naponta több száz vendég látogat meg azért, hogy megkóstolja a harmadik epizódban látott törökmézszerű süteményt. Azonban nem kell több ezer kilométert utaznod, ha te is szeretnéd letesztelni, 10 perc alatt ki tudsz-e szabadítani egy kör, egy háromszög, egy csillag vagy egy esernyő formát a törékeny süteményből.

A Dalgona cukor néven ismertté vált édesség – ne lepődj meg, ha ez a név ismerősen cseng, mert 2020 egyik legnagyobb TikTok-trendjét, a dalgona kávét erről az ételről nevezték el – egy népszerű koreai desszert, más néven ppopgi. Mindössze két hozzávalóból készül, ennek köszönheti törökmézszerű, karamellás állagát. Miután kihűlt, óvatos bánásmódot igényel, hiszen könnyen törik – a sorozatban ezt sok versenyző a saját kárán tapasztalhatta meg. Neked viszont nem kell izgulni, ha nem sikerül tökéletes alakzatot kiszedned a kerek süteményből. Az íze, és az élmény kárpótol majd.

Dalgona cukor

Hozzávalók (1 adaghoz)

  • 1,5 evőkanál cukor
  • 3 csipet szódabikarbóna

Elkészítés

  1. Melegíts fel egy serpenyőt alacsony vagy közepes lángon, és adj hozzá 1,5 evőkanál cukrot.
  2. Egy kisebb méretű, hőálló formát bélelj ki sütőpapírral.
  3. Amikor a cukor olvadni kezd, keverd össze. Rendszeresen kevergesd, hogy egyenletesen olvadjon és ne égjen meg. Ha mégis égni kezd, vedd le a tűzről és alacsonyabb lángon folytasd a sütést. Ezt addig végezd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. (Ha korábban készített már karamellt, ez a procedúra ismerős lesz)
  4. Ha a cukor teljesen felolvadt, néhány másodpercre vedd le a tűzről, hogy lehűljön, majd keverj hozzá három csipet szódabikarbónát. Gyors mozdulatokkal kevergesd. Akkor készült el, ha felpuffadt, és kissé habosnak tűnik.
  5. Öntsd a sütőpapírral bélelt formába, hagyd 10 másodpercig hűlni, majd tegyél rá egy poharat vagy tálat, hogy kilaposodjon. Ez a legnehezebb rész, mivel ilyenkor eléggé ragadós.
  6. Helyezz egy kisebb süteménykiszúrót a tetejére, és nyomd rá a mintát (de ne szúrd ki teljesen).
  7. Várd meg, amíg teljesen megszilárdul és utána játszhatsz/fogyaszthatod is.

Forrás: Bustle
Nyitókép: Youngkyu Park/Netflix

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: