Stílusikonok 50 felett, akiktől minden korosztály tanulhat

Inspirálódni nem bűn, sőt! Ha már unalomig pörgetted a Pinterestet az őszi divattippekért, bemutatunk három stílusikont, akiket látva új szemmel nézel majd a saját gardróbodra. Figyelem, nem csak nőknek!

Ha besétálunk egy fast fashion üzletbe manapság, sokunkban feltör a poszttraumás stressz a 90’-es évekből visszaköszönő darabok láttán: szinte érezzük a minden pocsolyába belelógó, vádlink közepéig átázott trapézfarmer hűvös érintését és a plüsspulcsik alá beizzadt tinédzserek szolid marhapörkölt-illatát. Sokszor a legnagyobb divatdiktátorok sincsenek nagy segítségünkre, ha inspirációt keresünk a napi szettekhez, pedig nem ördögtől való gondolat nemet mondani egy crop topra, ha nem érezzük benne magunkat komfortosan, és a divatrendőrség sem visz el bennünket, amiért nem tudjuk még elengedni a skinny jeanst. Az igazán sikkes nőknek – és férfiaknak – ugyanis van egy könnyen elsajátítható titka: mindannyian azt vallják, hogy a stílus bőven túlmutat az aktuális trendeken és bár örömmel csemegéznek azokból, az önkifejezés oltárán nem félnek beáldozni a szabályokat. 

Az alábbi a három stílusikon pedig, bár már mindannyian túl vannak a bűvös ötvenen, a legnagyobb sztárokat megszégyenítő outfitekkel inspirálnak bennünket, s olyan kézzelfogható tanácsokat adnak, amelyeket tinédzsertől középkorúig bárki magáévá tehet.

Carla Rockmore

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Carla Rockmore (@carla.rockmore) által megosztott bejegyzés


A kanadai-amerikai dizájner ma már saját ékszermárkájával hódítja meg az amerikai szíveket, de igazi hírnévre a covid alatt tett szert, amikor öltözködési tippjeivel berobbant a Youtube- és Tiktok-csatornáján. Stílusában saját maga bevallása szerint is visszaköszön egy kis Carrie Bradshaw-életérzés, de előszeretettel adózik az immár 102 éves divatlegenda, Iris Apfel előtt is. 

Rockmore eklektikus stílusával dönti le a chaneli aranyszabályt, hiszen vallja, hogy a több igenis lehet több, és mindenkit arra bátorít, hogy ne féljünk olyan, olykor extrémnek tűnő szettekben is utcára lépni, amik örömöt csempésznek a mindennapokba. Szórakoztató megjelenése és divattippjei mellett Rockmore alkalomadtán a magánéletébe is enged bepillantást és gyakran jelentkezik edukációs videókkal is a transzneműség kapcsán, amiket lánya, Ivy coming out-ja inspirált.

Trinny Woodall


A korábbi modell és tévés műsorvezető igazi közösséget kovácsolt saját brandje és a divat köré, amit maguk között csak Trinny Tribe, vagyis Trinny Törzsként emlegetnek. Ezekben a közösségi média-csoportokban a nők egymás között cserélnek öltözködési, bőrápolási és vásárlási tanácsokat, rendszeresen reflektálva a brit sztár által mutatott tippekre. Igazi támogatói közeg alakult ki, köszönhetően annak, hogy Trinny maga is igyekszik minden korosztály és minden testalkattípus számára hasznos tanácsokat adni.

Tőle tanultuk meg – ami miatt sok stílustanácsadó legszívesebben keresztre feszítené –, hogy igenis van létjogosultsága a színes harisnyáknak, neki lehet esni ollóval egy méregdrága ruhának is, hogy jobban passzoljon az igényeidhez, és azt is, milyen praktikákkal lehet ellensúlyozni az egyébként sápasztó hatású ruhák színeit. Trinny Woodall népszerűsége az inspiráló videókon túl vélhetően abban rejlik, hogy egy elérhető példát mutat nők millióinak: a luxusmárkák mellett ugyanúgy bemutatja (és rendszeresen viseli is!) a filléres változatokat és fellengzősség nélkül teszi le a voksát egy-egy fast fashion márka mellett is. A saját kozmetikai márkával is előrukkoló tévés emellett ma már nyíltan beszél a modellélettel járó nehézségekről, egykori függőségéről és a rehabról is, ezzel is példát mutatva rengeteg embernek.

Marty Thomas


Az öltözködés nem a nők kiváltsága. A 64 éves „silver model“, Marty Thomas férfiak ezreinek mutatja meg, hogyan öltözködjenek és öregedjenek stílusosan. Gardróbjában megjelennek egy méltatlanul elfeledett korszak előkelő kiegészítői: a sétapálca, a kalap és a kendő is. Védjegyévé vált eleganciája mellett a hétköznapibb viseletek új szintre emelését is megtanítja követőinek, és arra ösztökéli a férfiakat, hogy bátran döntsék le a női és férfi öltözködés sztereotípiáit, viseljenek bátran színeket vagy akár gyöngyöket is. 

„Nem hiszem, hogy a férfiasságnak bármi köze van a megjelenéshez vagy az öltözködéshez – szögezte le Marty Thomas egy interjúban. – A férfiasság egy esszencia, amiben benne van a kiállás, a védelmezés és a gondoskodás, rengeteg gazdag és nagyszerű tulajdonság összessége. Ha megvannak benned ezek a maszkulin belső jegyek, az a külső megjelenésedből is sugárzik, bármit viselsz is.“

Igaz, Thomas stílusának bizonyos elemeihez kell egyfajta bevállalóság, lássuk be, a szőrmegallért vélhetően még nem látjuk viszont a közeljövőben a magyar utcákon, mégis érdemes elcsenni tőle néhány trükköt – a változás biztosan nem marad észrevétlen.

 

Nyitókép: Max Mumby/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: