Stílusos olvasmányok: könyvajánló divatrajongóknak

Egy jó könyv mindig remek kikapcsolódás. Ezt csak tetézi, ha olyan témáról olvashatunk, ami szinte minden nőnek szívügye, azaz a divatról. Cikkünkben most mutatunk pár olyan olvasmányt, ami a borongós őszi napokon is kikapcsol.

Maguk a divattervezők, az ő legendás életük és kreációik is örök témát szolgáltatnak. Így nem is meglepő, hogy számtalan, az imént felsorolt tematikájú könyv látott már napvilágot. Coco Chanel, Karl Lagerfeld és a legendás Gucci dinasztia, csak hogy párat említsünk azok közül, akikről mindig van mit mesélni. A borongós őszi estéken pedig nincs is jobb, mint elmerülni egy-egy legendás alak történetében, így most összegyűjtöttünk pár stílusos olvasnivalót, amit bátran ajánlunk nektek.

Giorgio Armani: A hülyék sosem elegánsak

Giorgio Armani a divattörténelem első stilystjából vált ünnepelt designerré. Olyan öltözködési forradalmat robbantott be Olaszországban, mint Coco Chanel Franciaországban. Tehát ha valaki szavait érdemes meghallani a divat kapcsán, az kétség kívül ő. Minden munkáját rendületlen szorgalommal, páratlan odafigyeléssel készít el. Önmagával és másokkal szemben is igencsak kritikus, ez ebből a könyvből is kiderül. A hülyék sosem elegánsak már címében is egy klasszikussá vált Armani idézetet hordoz, a műben pedig további megszámlálhatatlan legendás mondat szerepel. Nem egy részletes életrajz ez, hiszen egy gyűjtemény a tervező szavaiból, viszont mégis jobban megismerhetjük Giorgio Armanit és hitvallását.

Európa Kiadó, 2993 Forint

Caroline Jones: Audrey Hepburn – A stílusikon

Audrey Hepburn stílusa mindmáig ezrek számára követendő példa. A vérében volt a divat, és ez a páratlan stílusérzéke áradt minden alkalommal a megjelenéséből. Caroline Jones könyve a legendás színésznő stílusán keresztül vezet minket végig annak karrierjén és magánéletén. Részletesebben olvashatunk Audrey és Givenchy kapcsolatáról, de az UNICEF-fel való jószolgálati nagykövet pozíciójáról is képet kapunk. A bájos színésznő máig emlékeztes lookjait pedig teljes oldalas fotókon elemezhetjük ki.

Kossuth Kiadó, 5500 Forint

Megan Hess: A ruha

Megan Hess illusztrátor karrierje során olyan világmárkákkal dolgozott együtt, mint például a Chanel, a Dior vagy az Yves Saint Laurent. Rajzai megjelentek a Vogue és a Harper’s Bazaar hasábjain, így életének egyik fő pillére a divat és az az iránti rajongás. A ruha című könyve, nemcsak a szemet, hanem szívünket is melengeti. Egy szépen kötött mű már rabul ejt minket és ez bizony nagyon szép. A letisztult fekete-fehér borítót arany nyomat teszi különlegessé, a pluszt pedig a szintén aranyozott bevonatú oldalak adják neki. A tartalom ugyanilyen szemet gyönyörködtető. Megan Hess száz ikonikus divattörténelmi pillanatot vonultat vonultat fel. Különböző divatházak legendás darabjai mellett a filmtörténet emlékezetes ruhái, a sztárok által viselt költemények és csodaszép esküvői darabok is helyet kaptak a kiadásban.

Alexandra Kiadó, 3375 Forint

Henry Gidell: Coco Chanel

Coco Chanel legendás életét számtalan mű dolgozta már fel, a mi kedvencünk azonban Henry Gidell róla szóló regénye lett. A francia sikk megteremtése előtt, no és mielőtt Párizs divatdiktátorává vált volna, Chanel egészen más volt. Egy árvaházból indulva forradalmasította a női öltözködést. A könyvben a sikerek mellett a kudarcokat is megismerhetjük, képet kapunk arról a nőről, akiből az évek múltán egy divatikon vált. Chanel életműve már egybeforrt a stílussal, akinek munkássága már-már halhatatlan, de az ő élete sem volt mindig tökéletes. Henry Gidel egy alapos életrajzi könyvben ismerteti az üzletasszony életútját.

Európa Kiadó, 3000 Forint (utolsó darabok)

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Karl Lagerfeld a valaha élt egyik legnagyobb divatgéniusz. A tervezőzseninek nemcsak stílusa volt páratlan, hanem életútja is bőven tartogatott érdekességeket. Laurent Allen-Caron könyvéből megtudhatjuk, hogyan vált egy németországi, divatért rajongó kisfiúból világszinten igazi ikonná. Élete igazi legenda, telis-tele titkokkal és az általa felvett álarcokkal. A mű alapján kirajzolódik Lagerfeld jelleme, hihetetlen teherbírása és ambiciózussága egy igazán érdekfeszítő dokumentumregény segítségével.

Kossuth Kiadó, 3040 Forint

Patricia Gucci: Gucci – Egy sikeres dinasztia története

Patricia Gucci Aldo Gucci szerelemgyereke volt, történetében egy családi drámán keresztül ismerhetjük meg a legendás olasz márka felemelkedését. Hiszen a Gucci sem volt mindig státuszszimbólum, de mire történetünkhöz érünk, Aldo Gucci és dinasztiája már egy luxusmárkát irányítottak. Intrikák, dráma, ármány és cselszövés, mintha csak egy argentín sorozatról beszélnénk, de nem, ez mind-mind a Guccik legszűkebb családjára volt jellemző. A márka ma is virágzik, 2021-ben már a bűvös századik születésnapját ünnepelte. A könyv viszont történetük legviharosabb hatvan évében játszódik, Olaszországtól Anglián át egészen Amerikáig ível át. Ha nem is vagy egy kifejezett divatrajongó, ezt a könyvet már csak a sztorija miatt is ajánljuk, hiszen az élet néha a legjobb forgatókönyvíró, ami itt is bebizonyosodik.

Gabo Kiadócsoport, 4242 Forint

Marius Gabriel: A divatdiktátor

Véget ért a háború, Párizs a németek kivonulását követően ébredezik, főhősünk, az amerikai Rézi pedig egy boldogtalan házasság béklyói közül próbál kiszabadulni egy idegen országban. A talpraesett újságírónő válása után is feltalálja magát a francia divatvilág körforgásában és hamarosan ő diktálja a párizsi divatot. Utóbbihoz viszont szüksége van egy különös barátra, aki mesebeli kreációkat tervez számára, ő pedig nem más, mint Christian Dior. Történet barátságról, újrakezdésről, na és persze nem mellesleg a divatról.

Könyvmolyképző Márkabolt 3275 Forint

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: