Hordhatsz-e lapos sarkú cipőt szoknyával, ha elmúltál 50? Simán!

Új fejezetet írnak a divatban az 50-es nők

A mai ötvenes nők nemhogy nem mennek ki a divatból, egyenesen ők diktálják a divatot: a lapos sarkú cipő szoknyával például nem is kérdés, hogy bevállalható-e.

Az 50 az új 40, hallani egyre gyakrabban manapság. A 90-es évek legendás szupermodelljei, azaz Cindy Crawford, Claudia Shiffer, Helena Christensen vagy Naomi Campbell már mind betöltötték a mumusnak titulált évszámot. De ez semmit nem változtatott az életükön: kiegyensúlyozottan élik mindennapjaikat, a közösségi oldalaikat követők száma néha túlszárnyalja a mai topmodelleket is. A népszerű színésznő, Sofia Vergara például nemrég töltötte be az ötvenet, de jobban néz ki, mint húsz évvel ezelőtt. Hol vannak már azok az idők, amikor egy 50-es nőre néniként tekintettek?

Azok a stílustanácsok, amelyek egy évtizede érvényben voltak, már régen elveszítették létjogosultságukat. 15 éve, ha egy nő szoknyához sportcipőt húzott volna, valószínűleg elmeháborodottnak nézik, ma pedig a legismertebb divattervezők kollekciójában is ezt látjuk. A divat változott ennyit vagy a kényelem tudott ilyen mértékben utat törni magának? Nyáron a legtermészetesebb, hogy lapos szandálban, papucsban járunk, és nem kényszerítjük a melegtől elgémberedett lábujjainkat zárt cipőkbe. Főleg, hogy nemcsak nadrághoz, de szoknyához is egyre jobban ez dukál, és ettől még nem lesz slampos egy nő, akkor sem, ha már elmúlt 50.

A kényelem került előtérbe

Egy bizonyos kor után a napjaikat inkább kényelmes cipőkben szeretnénk tölteni, és óriási szerencse, hogy ma már a kényelem és a stílus könnyedén megfér egymás mellett. Így akár el is felejthetjük nyárra a magas sarkú cipőt” – mondja Csillag Rita, Divat-Coach, akihez rengeteg 40-es, 50-es életkorú nő fordul személyes stílustanácsért. Rita is úgy látja, hogy ez az évszám komoly fordulópont a nők életében. De amíg régen ilyenkor szinte leírták magukat, ma szinte újjászületnek ebben a korban.

Lapos talpú cipő egy csinos szoknyához? Viseld bátran, 50 fölött is! Fotó: Yuricazac/Getty Images

A jó hír az, hogy a lapos cipők mára divatosak lettek. „Ebben nagyban közrejátszik a sneaker és a tornacipő térhódítása, amely szinte virágkorát éli és alapdarab lett minden 50-es nő gardróbjában is. De a Covid is erősített a kényelmi stíluson, mert a praktikum sokkal jobban előtérbe került, mint a divat” – teszi hozzá Rita. Szerencsére a lapos fazonú cipők, szandálok is lehetnek elegánsak, így nem ördögtől való szoknyához sem hordani. A legfontosabb szempont az arányok és az egyensúly megtartása. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az öltözék hogyan működik arányosan. Lapos cipőben minden közelebb van a talajhoz, azaz a csípőnk, a derekunk, a combunk, vagyis az arányok megtartása a kulcs.

„A ruha vagy szoknya hossza is fontos – kerülni kell a lábszárig érő hosszt, az a legjobb megoldás, ha térd felett vagy közvetlenül térd alatt végződik. S bár nagyon trendinek számítanak a hosszú ruhák, szoknyák, arra ügyelni kell, hogy ez a fazon nem mindenkinek előnyös. Ha a láb legkeskenyebb része, azaz a boka kivillan és ez lapos cipővel van párosítva, akkor rövidebbnek és tömzsibbnek tűnik a láb. Ezért ha ragaszkodunk, a hosszú ruhához, akkor olyan fazont válasszunk, amely eltakarja a bokát is” – javasolja a divatszakember.

Nyitókép: Yuricazac/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: