7 egyszerű trükk, amivel könnyedén stresszmentesítheted magad munka közben

Nap mint nap azt érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok, esetleg a végeláthatatlan teendők miatt folyamatosan feszült vagy? Az alábbi 7 módszerrel megszabadulhatsz a szorongató percektől, és új lendületet kaphatsz a feladataidhoz.

Gyakran figyelmeztetnek bennünket a szakértők, hogy a munka mellett időt kell szánnunk a szociális életünkre, a rendszeres testmozgásra és persze arra is, hogy eleget pihenjünk, aludjunk. Ezeknek a menedzselése már önmagában felér egy teljes állással, igaz? Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy miközben megpróbálunk egyensúlyozni a karrierünk és a fizikai, illetve a mentális egészségünk megőrzéséért elvégzendő „teendők” között, gyakran hatalmas stressz ér minket.

És bár lehetetlen küldetés lenne mindig elkerülni a feszült napokat, néhány apró trükköt alkalmazva könnyedén kezelheted azokat. Az alábbi hét tipp segítségével búcsút mondhatsz a stresszes pillanatoknak és a legjobb, leghatékonyabb formádban folytathatod a munkát. (Ráadásul egyetlen filléredbe sem kerül majd ez a kis önterápia!)

1. Mozdulj meg!

Két legyet ütnél egy csapásra? Ha legközelebb 10 perc szünetet tartasz a munkában, ne egyből a kávéfőző felé indulj a sokadik feketéért, hanem inkább csinálj végig egy miniedzést! Ugyanis szerencsére akár már néhány gyakorlat elég ahhoz, hogy csökkentsd a stressz-szintedet. Arról nem is beszélve, hogy így felfrissülhetsz a munkaidő második felére és a testmozgást amúgy is be kell iktatnod az ütemtervedbe.

2. Rangsorold a teendőidet!

Éppen csak belekezdesz a napba, és máris azt érzed, azt se tudod, hova kapj, annyi a teendőd? Állj meg egy kicsit és vegyél néhány mély levegőt! Ha megnyugodtál, vedd elő a naptárad (vagy nyiss meg egy jegyzetet a telefonodon), és kezdd el összeírni a feladataidat. Amikor kész vagy a listáddal, rangsorold a pontokat fontossági sorrend szerint, és vedd előre azokat, amelyeknek szigorúbb a határideje. Ezután egyébként két oldalról közelítheted meg a kérdést: vagy gyorsan megcsinálsz néhány egyszerűbb dolgot, hogy lendületet nyerj vagy túlesel a nehezebbeken, mert így nem nyomasztanak már tovább. Próbáld ki, hogy neked melyik taktika válik be jobban! Egy a lényeg: tanuld meg helyesen menedzselni a rendelkezésedre álló munkaidőt, ahelyett, hogy mindent csak félig végzel el.

3. Meditálj!

A meditálás valahogy mindig túlságosan misztikusnak hangzott számodra? Itt az ideje, hogy leszámolj az előítéleteiddel, mert nincs ennél hatásosabb stresszkezelési módszer. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem arról van szó, hogy teljesen ki kellene kapcsolnod az agyadat: a hangsúly azon van, hogy ráhangolódj a testedre, az érzéseidre és a gondolataidra és új perspektívákra találj. A meditáció gyakorlása tökéletes a figyelem összpontosításának gyakorlására, és megszabadíthatja az elmédet azoktól a zavaró tényezőktől, melyek szorongást okozhatnak. Ha kezdenek összecsapni a fejed felett a hullámok napközben, próbálkozz meg egy egyszerű, kezdőknek való meditációval! (Halle Berry például erre a 10 perces változatra esküszik!)

4. Tegyél rendet az íróasztalodon!

Ugyan igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, de van valami, ami minden otthonra és irodára igaz: ha káosz vesz körül, annak a munkád látja kárát. A rendezett íróasztal és környezet pozitív hatással van a mentális egészségre, az ellenkezője pedig megemelheti a stressz-szintedet és dekoncentráltságot eredményez. Szánj naponta legalább pár percet arra, hogy megszabadulj a kupitól: legyen szó akár az asztalodról, a munkába járós táskádról vagy pedig a laptopodról, amin mindig 53 ablak van egyszerre megnyitva a böngészőben. Ne adj esélyt a figyelmednek arra, hogy elkalandozhasson!

5. Találd meg a tökéletes playlistet!

Talán nem is hinnéd, pedig elképesztő erő lakozik a zenében: szorongást old és még a szexuális életet is felpezsdítheti (ide kattintva azt is megtudhatod, pontosan melyik dalokat érdemes bekapcsolnod, ha összebújnál a pároddal). Sőt, tudtad, hogy a kutatók valóban össze is állítottak egy olyan playlistet, ami stresszmentesítheti a hallgatóit? De az sem rossz ötlet, ha két feladat között bekapcsolod a kedvenc pörgős számodat és kitáncolod magadból a feszültséget. Teszteld, hogy téged milyen műfajú számok töltenek fel igazán energiával és lendülettel!

6. Sétálj el a munkától!

Egyszer csak annyira besokallsz a munkától, hogy szíved szerint felállnál az asztaltól és otthagynád az egészet? Tedd is meg! Na persze örökre nem menekülhetsz a problémák és a feladatok elől, de egy rövid séta során endorfint szabadul fel a szervezetedben, relaxál és javítja a hangulatodat. És ez még nem minden, mivel a stresszoroktól (káros ingerektől) is megóv. Úgyhogy a tested és a lelked is hálás lesz, ha gyalogolsz egy kicsit napközben! Hidd el, utána sokkal jobb kedvvel vágsz neki újra a teendőidnek.

7. Beszélgess a szeretteiddel!

Talán semmi sem oldja annyira a feszültséget, mint ha pár percre felhívod a legjobb barátodat vagy a testvéredet, esetleg kávészünetet tartasz a kedvenc kollégáddal. A dolognak egyébként még tudományos magyarázata is van: ha olyan emberekkel beszélsz, akiket nagyon szeretsz, az agyad oxitocint szabadít fel, ez pedig segíthet csökkenteni a stresszt a kortizol (vagyis a stresszhormon) szintjének befolyásolásával. Ha ez nem elég jó indok arra, hogy rácsörögj az egyik barátnődre, akkor mi az?

Forrás: The Everygirl
Nyitókép: Mary Eineman/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: