Stresszelsz vagy szorongsz? Itt az idő elsajátítani az origamit, a relaxálás művészetét

A művészi papírhajtogatás segíthet csökkenteni a stresszt, a szorongást, a depressziót és más testi vagy lelki betegségeket is. A fogyatékkal élőket segítő központok, a kórházak és az iskolák is a terápiák fontos részeként tartják számon az origamit.

Az origami egy papír alapú, művészi kifejezési forma, aminek a története az első századi Kínában kezdődött. A japánok csak a hatodik században vették át a papírhajtogatás gyakorlatát. Az origami elnevezés két japán kifejezésből ered. Az ’ori’ hajtogatást jelent, míg a ’kami’ a papírra utal. A technikát gyakorlók hajtogatásokkal készítenek geometriai alakokat – többnyire négyzet alakú – papírból. A formák igen változatosak, a legegyszerűbb állatokat formázó alakoktól, egészen a bonyolult rajzfilmhősökig terjednek.

„Az origami ezerféle dologra alkalmas. Készíthetünk belőle anyák napi köszöntőkártyát, de alkothatunk vele nagyon komoly dekorációkat is. És szinte bármilyen életkorban gyakorolhatjuk a papírhajtogatás művészetét” – árulta el María del Carmen Quiroz, szociálpszichológus a Zenger riporterének.

Az origami elsajátítása gyakorlatot igényel. A hozzá szükséges fegyelem mindkét agyféltekét serkenti. Éppen ezért elsőre kihívást jelenthet. Azonban a minták követése és az alakzatok létrehozása segít rendet teremteni az elmében. Már régóta bizonyos, hogy az origami folyamata javítja az önképet. Hiszen a türelem és a kitartás mindig örömöt eredményez. Ezen kívül fejleszti a látást és a tapintást, valamint javítja a memóriát. Mivel egy adott forma kialakításához lépésről lépésre kell követni bizonyos instrukciókat, ezért az origami gyakorlása hasznos lehet a figyelemzavar kezelésében is. Továbbá alkalmazható a kéz és a szem koordinációjának rehabilitációjában is.„Nem túlzás azt állítani, hogy ez a technika csodálatos, ha figyelembe vesszük a hosszú távú, egészségre gyakorolt hatásait, valamint azt, hogy mindössze két kézre és papírra van hozzá szükség” – mondja Quiroz.

Forrás: Zenger
Nyitókép: Joelynne Johnson/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: