Stresszes vagy? Itt van 10 dal, ami a kutatók szerint segít oldani a szorongást!

Kutatások bizonyítják, hogy van 10 dal, amit érdemes bekapcsolnod, ha nehéz napod van – mi most összeállítottuk neked a lejátszási listát: kapcsold be, ha szükséged lenne egy kis nyugalomra, jókedvre!

Régóta köztudott, hogy a zene összehozza az embereket, gyógyító hatással van a testre és a lélekre, ráadásul terápiás eszközként számos területen alkalmazzák – például stresszoldásra is. Biztosan ismerős helyzet az, hogy ha rossz napod van, max hangerőn üvölteted a kedvenc dalaidat… Neurológusok egy csoportja kiderítette, hogy egyáltalán nem mindegy, mit hallgatsz ilyenkor. Dr. David Lewis-Hodgson klinikai pszichológus vezetésével több dalt is tanulmányoztak, például a tempójuk, ritmusuk, vagy az ütemük alapján – és rájöttek, hogy vannak számok, amik tényleg olyan reakciót váltanak ki az agyban, ami képes csökkenteni a szorongásunkat.

Egy holland idegtudós, Dr. Jacob Jolij arról írt tanulmányt, hogy a „Don’t Stop Me Now” a Queentől a világ legboldogabb dala. Jolij az elméletét arra alapozta, hogy azoknak a számoknak, amelyektől jobban érzed magad, sokkal gyorsabb a tempója, mint az átlagos pop-daloknak – így jutott el Freddie Mercury-ék klasszikusához.

Dr. Lewis-Hodgson pedig arra kérte kísérlete során az alanyait, hogy fejezzenek be egy kirakót meghatározott idő alatt, ezzel is növelve a szorongásukat. Aztán különböző zenéket játszottak le nekik, hogy rájöjjenek, melyik csökkentette jelentősen a stressz-szintjüket.

Így született meg ez a 10 dalból álló playlist, ami garantáltan segít, ha nehéz napod van:

Az első helyen a „Weightless” szerepel a Marconi Union, amit a világ legrelaxálóbb számának tartanak: műtét előtt álló betegekre legalább olyan nyugtató hatással van, mint a gyógyszerek! A brit banda egyébként még 2012-ben írta ezt a dalt, kifejezetten szorongás-, vérnyomás- és pulzusszám csökkentésének céljából, ráadásul hangterapeutákkal együtt dolgoztak rajta. A „Weightless” tele van álmosító, nyugtató dallamokkal, és annyira hatásos, hogy veszélyes lehet. ha vezetés közben hallgatod.

Nyitó kép: Guido Mieth/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: