Elfogyott a tojás, a sütőpor vagy a tej? Így helyettesítsd az alapvető sütemény hozzávalókat

Konyhai kisokos

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor sütni szeretnél valamit, de éppen egy kulcsösszetevő hiányzik. Ne ess kétségbe, szerencsére van megoldás: mutatjuk, milyen hozzávalókat mivel helyettesíthetsz!

Ki ne járt volna már úgy, hogy a sütés elkezdése után vette észre, hogy elfogyott egy (vagy több) alap sütemény hozzávaló, mint például a tej, a vaj, a liszt vagy a tojás. Ilyenkor az egyik opció, hogy leküldesz valakit a kisboltba a hiányzó alapanyagért, vagy te magad szaladsz le, de ha ez nem megoldható, másnapra halasztod a sütést. Jó azonban tudni, hogy a sütemények alkotóelemei elég jól helyettesíthetők egymással. Már soroljuk is, mit mivel helyettesíts.

Milyen sütemény hozzávalókat mivel helyettesíts?

Kezdjük a lisztekkel. Ha a recept süteménylisztet ír, de neked csak sima liszted van otthon, aggodalomra semmi ok: egy bögre süteményliszt helyett mérj ki egy bögre simát, majd két evőkanálnyit vegyél el a tetejéről, és helyettesítsd kukoricakeményítővel. Hogy miért? Mert ez, mármint a kukoricakeményítő segíti azoknak a fincsi süteménymorzsáknak a kialakulását a sütiben, amit mindannyian úgy szeretünk. Ha pedig a receptben kenyérliszt szerepel, használj 1:1 arányban sima lisztet helyette, a végeredmény a legtöbb süti esetében nagyjából ugyanaz lesz.

Lássuk az édesítést: porcukrot darálhatsz magadnak kristálycukorból, de az egészséged érdekében csökkentheted is a leírásban szereplő mennyiséget. Ha pedig mézet kell helyettesíteni, juharsziruppal, agavésziruppal vagy kukoricasziruppal is megteheted.

sütemény sütés
A legtöbb alap sütemény hozzávaló helyettesítése nem is olyan bonyolult! Fotó: Westend61/Getty Images

Szódabikarbóna vs. sütőpor

Nálunk valószínűleg ez a helyettesítés a leggyakoribb. Mivel a sütőpor tulajdonképpen szódabikarbónából készül, ezek remekül bevethetők egymás helyett. Csak az arányokra figyelj: a szódabikarbóna helyettesítésére háromszor annyi sütőport használj. Tehát ha egy receptben 1 teáskanál szódabikarbónát írnak, és csak sütőpor van, akkor 3 teáskanál (azaz 1 evőkanál) sütőport használj helyette.

Jó, ha tudod: a sütőporban általában van egy kis só is, ezért ha ezt használod a szódabikarbóna helyett, csökkentsd a receptben lévő só mennyiségét.

Ha viszont szódabikarbónád van otthon, és sütőpor kellene, a helyettesítés szintén nem bonyolult: egy teáskanál sütőporhoz keverj össze egy negyed teáskanál szódabikarbónát 1 teáskanál savas anyaggal, például citromlével. Ecettel is lehet, de ezt sütihez a szaga miatt még nem próbáltuk.

Tejtermékek helyettesítése

A tejtermékeket egymással is lehet nagyjából helyettesíteni. Vaj helyett használhatsz például margarint, növényi olajat vagy kókuszolajat. Ezt talán tudtad is, de vajon azt is hallottad-e már, hogy egy csésze vaj helyett fél csésze almaszósz is bevethető? Egy remek vegán konyhai trükk, érdemes kipróbálni. Ha viszont a meglévő vaj mennyiségén szeretnél dobni egy kicsit, akkor egy pár kanálnyi görög joghurt is megteszi.

Tej helyett joghurt vagy tejföl is megteszi, 1:1 arányban helyettesíthető vele. Végképp szorult helyzetben pedig a szakértők szerint vizet is lehet használni, de szerintünk így szinte biztos, hogy a végeredmény elmarad a várttól.

Mit használhatsz tojás helyett?

Nyilván épp az utolsó darab tojás csúszik ki a kezedből és törik össze, amikor isteni meglepetést terveztél sütni… de pánikra semmi ok. A tojás ugyanis elég sokféleképpen helyettesíthető. Pépesíts egy fél banánt, vagy egy evőkanál őrölt len- vagy chiamaghoz adj 3 evőkanál vizet, és meg is van a szuper tojáshelyettesítőd. Remek módszer az is, ha minden egyes nagy tojás helyett 2 evőkanál vizet, 2 teáskanál sütőport és 1 teáskanál növényi olajat adsz a tésztához.

Még egy egyszerű trükk: ha a recept szerint nem kell felütni a tojásokat, vagy szétválasztani a sárgáját és a fehérjét, minden egyes nagy tojás helyett 1/4 csésze szénsavas, ízesítetlen vizet is használhatsz.

Végül ne feledd, hogy ezek a helyettesítők kihúznak ugyan a csávából, ha egy-egy alap sütemény hozzávaló elfogyott, de ha több dolgot is helyettesítesz, akkor az eredmény szinte biztosan más ízű és kinézetű lesz, mint amit a recepthez tartozó fotón láthatsz. Ne aggódj, ettől még simán lehet olyan finom, hogy percek alatt elfogy!

Forrás: Foodandwine.com
Fotó: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)