Sütőtökös sütemények? Nem is hinnéd, milyen finomak!

Ha ősz, akkor sütőtök. Kedvenc szezonális zöldségünket szinte minden formában fogyaszthatjuk, most néhány igazán finom süteményreceptet hoztunk nektek.

A sütőtököt fogyaszthatjuk magában, de nagyszerű ételek és italok alapanyaga is lehet. Azonban ha édesszájúak vagyunk, még süteményeket is készíthetünk a felhasználásával. Amellett, hogy finom, a szezonális zöldségnek számos jótékony élettani hatása is van, az pedig csak extra, ha egy csodás sütiben használjuk alapanyagként. Mutatunk is pár recept alternatívát!

Sütőtökpite

Nincs ősz pite nélkül, és szerintem az a legjobb, ha a pite az sütőtökös. Ezért megosztom veletek azt a sütőtökpite-receptet, amit minden évben többször is elkészítek, és mindig csak elismerő szavakat kaptam azoktól, akik megkóstolták.

Hozzávalók

Tészta:

  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm RAMA vajas ízű sütőmargarin
  • 100 gramm barnacukor
  • 1 tojás

Tökös krém:

  • 500 gramm sült sütőtök
  • 200 gramm mascarpone
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 50 gramm barnacukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0,5 teáskanál gyömbérpor
  • 0,5 teáskanál szegfűszeg
  • 1 csipet só

Első lépésben megsütjük a sütőtököt, hiszen meg kell majd várnunk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően elmorzsoljuk a lisztet az apró kockára vágott vajjal, majd hozzáadjuk a barnacukrot, a tojást, és összegyúrjuk. A tésztánkat folpackba csomagolva egy órán át pihentetjük a hűtőben. Miután pépesítettük a tököt egy robotgéppel, a tojásokat a mézzel és a barnacukorral habosra keverjük. Ehhez a habhoz hozzáadjuk a fűszereket, a mascarponét és a sütőtökpürét, majd összekeverjük őket. A hűtőből kivett tésztát egy lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kivajazott és zsemlemorzsával megszórt piteformába tesszük és a tészta alját villával megszurkáljuk. Erre öntjük a tökös krémet és 180 fokon légkeverésen fél órán át sütjük. Miután kihűlt, tejszínhabbal kínálhatjuk.

Fotó: Getty Images

Sütőtökös-csokoládés kocka

A sütőtök egy kevés csokodádéval még finomabb, így hoztunk egy példát erre is.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 késhelynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 40 dkg megsütött sütőtök
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 késhelynyi őrölt karadmom
  • 20 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás

A tetejére: 5 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál olaj

Elkészítés:
A lisztet a kakaóporral egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a kis darabokra vágott margarint és a szódabikarbónát. Ezt egy evőkanál vízzel összegyúrjuk és folpackba csomagolva fél órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt kis tepsibe helyezzük. Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon, 10 perc alatt elősütjük. Közben a töltelékhez használt sütőtököt a fűszerekkel pépesítjük, hozzáadjuk a mascarponát, a cukrot és a tojásokat. A masszát rásimítjuk a sütőből kivett tésztára, majd visszahelyezzük és még harminc percig sütjük. Miután kihűlt, vízgőz fölött olajjal olvasztott csokoládéval csíkozzuk a süteményt és két-három óra múlva már fogyasztható is.

Sütőtökös muffin

A muffin talán az egyik „legmegúszósabb” sütemény, egy hosszú nap után is gyorsan össze tudjuk dobni, mutatjuk is a sütőtökös verzóját.

Hozzávalók

  • 25 dkg sütőtök
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg barnacukor
  • 8 cl olivaolaj
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés: A meghámozott és kimagozott sütőtököt 200 fokon 50-60 percig sütjük, ezután megvárjuk, hogy kihűljön és pürésítjük. Egy tálban összekeverjük az olivaoljat és a tökpürét, egy másikban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fahéjat vegyítjük el egy csipet sóval. A két tál tartalmát összeforgatjuk és sima masszává dolgozzuk. A papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba háromnegyedig kanalazzuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Miután kihűlt, barnacukorral megszórva fogyasszuk.

Fotó: Getty Images

Sütőtökös kávébomba

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg sütőtök
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg liszt
  • kevés tej
  • 10 dkg darált háztartási keksz

A krémhez:

  • 4 dl 30%-os tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • fél dl eszpresszó
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 2 evőkanál őrölt feketekávé

A tojásokat a cukorral, a puha vajjal és a reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a hámozott, nyers sütőtököt és a sütőporral vegyített lisztet, illetve annyi tejet, hogy folyós állagú tésztát kapjunk. Sütőpapírral bélelt, húszcentis, kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokon huszonöt percig sütjük. Miközben sül a tésztánk, elkészítjük a krémet. A hideg tejszínt lágy habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a forró eszpresszóban feloldott zselatint. Ezután félgömb alakú formába kanalazzuk, rétegenként megszórjuk az őrölt kávéval, majd befedjük a tésztával és a hűtőben megdermesztjük. Miután kiöntjük, darált keksszel szórjuk be.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: