„Olyan, mintha megvalósult volna a könyvtár és a könyvesbolt fúziója” – Szabados Ági a Libertine Könyvesbolt megalapításáról mesélt

Az RTL Klub híradósa 2020-ban úgy döntött, ideje megvalósítania legnagyobb álmát, ezért megalapította saját könyvkiadóját és megnyitotta a hozzá tartozó üzletet. Ági a névválasztástól kezdve az első napok sikeréig végigvezetett minket a történetén.

Szabados Ági 2017 elején indította el a Nincs időm olvasni elnevezésű kihívását, amelyben játékos módon arra biztatott mindenkit, hogy havonta legalább egy könyvet vegyenek a kezükbe egy adott tematika mentén. Az azóta eltelt években az általa indított NIOK Facebook csoport 31 000 főre bővült, olvasónaplókat adott ki, elindította a Lapozz a 99-re! című podcastjét és elkezdett irodalomterápiát tartani. Sőt, időközben elvégezte a Pécsi Tudományegyetem könyvmenedzsment képzését, így 2020-ban végre valóra válthatta a legnagyobb álmát: Libertine Könyvkiadó néven megalapította saját kiadóját, november 17-én pedig megnyitotta üzletét, a Libertine Könyvesboltot.

Fotó: Peleskey Bence

Minden út a Libertine-hez vezet

„Szerettem volna valahogyan továbbvinni a családnevemet. Amikor egy barátom említette, hogy a Szabados szót franciául Libertine-nek mondják, azonnal tudtam, hogy ez lesz a tökéletes választás, hiszen ebben visszaköszön a latin „liber” kifejezés is, ami könyvet jelent” – kezdte el mesélni nekünk a kiadó és a könyvesbolt megvalósításának történetét Ági. „Ez az, amit először kitaláltam.” Ám ezután még több hónapnyi munka várt rá, mire meg tudta nyitni a könyvesboltot. Az RTL Klub Híradójából jól ismert Ági ősszel találta meg az ideális helyszínt Budapesten az üzlete számára, a Lipthay utca 12. alatt. „A Jóisten is könyvesboltnak teremtette ezt” – mondta nevetve a bérleményéről. Ági a munkája mellett minden szabadidejét a helyiség kialakításával töltötte, amely a legapróbb részletekig őt tükrözi, sokak szerint olyan, mintha a bolt tulajdonosának nappalija lenne. A falaknál a plafonokig emelték az elegáns fekete polcokat, amelyek egytől egyig tele vannak Ági kedvenc könyveivel. A magasan elhelyezett köteteket egy feltűnő, aranyszínű létra segítségével lehet elérni, ezt maga Ági festette le. Mindent ő és a párja szerzett be, úgy érezte, ettől lesz igazán különleges az üzlet. Persze a nehézségek sem kerülték el, miközben a nyitásra készült. De tudta, bármilyen akadály is merül fel, átugorja, hiszen ez az ötlet megkoronázza az elmúlt évek munkáját, ezért a végsőkig hitt a megvalósulásában. „A könyvek szeretete miatt mindig megtaláltam azokat, akik átsegítettek a rosszabb időszakokon. Úgy éreztem, hogy minden összeállt és az élet pontosan ide vezetett engem. Hihetetlenül jó volt végre megnyitni.” Azt azért viccesen hozzátette, hogy a stresszkezelés terén lenne még mit fejlődnie, ugyanis könnyen magára vesz olyan dolgokat, amiket nem kellene.

Fotó: Peleskey Bence

Digitális detox könyvek között

Az újdonsült kiadó és bolttulajdonos természetesen azt sem tagadja, többen is megkérdőjelezték döntését, miszerint éppen a koronavírus-járvány közepén nyitja meg üzletét. De a Libertine első hete máris igazolta Ági döntését: nemcsak Budapestről, hanem Székesfehérvárról vagy Dunaújvárosról is megrohamozták az üzletet, amit a legtöbben a Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével készült A szerelem hálójában című romkom meghitt könyvesboltjához hasonlítanak. „Mindig is azt gondoltam, ha egy étterem miatt szívesen utaznak az emberek akár több száz kilométert, akkor akár a Libertine kedvéért is megteszik majd ezt. Elképesztően jó helyen található, tömegközlekedéssel könnyedén megközelíthető és szuper az atmoszférája. Én imádok itt lenni, felér egy digitális detoxszal. Arra sincs időm, hogy a kezembe vegyem a telefont, mert igyekszem mindenkinek megtalálni a tökéletes kötetet. Hiába ér sok inger, egyszerűen muszáj tényleg jelen lennem minden pillanatban” – hangsúlyozta.

Fotó: Peleskey Bence

Könyvtár vagy könyvesbolt? Mindkettő!

Ági máris olyan visszajelzéseket kapott a vásárlóitól, hogy 2 méterrel a föld felett lebeg a boldogságtól. Bár a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) nyáron végzett felmérése alapján 2020-ra jelentősen visszaesett azoknak a száma Magyarországon, akik könyvet vásárolnak, vagy egyáltalán olvasnak, ő hisz abban, hogy sokakat az tántorít vissza az irodalomtól, hogy nem tudják, mit vegyenek a kezükbe – ő éppen ebben akar segíteni nekik. „Ezért is működhet ma ilyen jól az influenszerség, mert az emberek nehezen tudnak döntést hozni, ami természetesen érthető is. Elképesztő tömegtermelés figyelhető meg mindenben, a könyvek terén is: Magyarországon minden 20. percben megjelenik egy új kötet! Ez egyrészt fantasztikus, azonban akadnak olyanok, akik elvesznek az ilyen mértékű kínálatban.” Ági boltjában éppen ezért mindössze véges számú cím található meg, amelyeket ő maga válogat ki gondosan a saját kedvencei közül. Ez az elv azért is fontos, mert úgy érzi, csak akkor működhet igazán az üzlete, ha teljes vállszélességgel mellé tud állni azoknak a műveknek, amiket ajánl az érdeklődőknek. „Kicsit olyan, mintha megvalósult volna a könyvtár és a könyvesbolt fúziója, egy igazán személyes formában.”

A Libertine Könyvkiadó egyik legelső kötete, Szabados Ági Időnyerő határidőnaplója (Fotó: Peleskey Bence)

Egy egészen spirituális kezdet

De nemcsak azt tűzte ki céljául, hogy ne zsúfolja túl a polcait végeláthatatlan számú kötettel, hanem azt is, hogy a Libertine Könyvkiadó legfeljebb 3-4 művet jelentessen meg évente. Ez azért is előnyös, mert így minden lépésre és íróra elegendő időt tud majd fordítani. „A kiadó gondolata onnan jött, hogy szerettem volna szó szerint letenni valamit az asztalra én is. Mégiscsak ez a szakma csúcsa, ki tudja, talán valamiből olyan bestseller lesz majd, ami teljesen megváltoztatja a szerzője életét. Élvezem a könyvekkel való munkát a megjelenéstől kezdve az olvasásig. Így végre lehetőségem volt arra, hogy egy-egy kézirat nyomdába és boltba kerülésének minden lépését végigkövethessem.” Az Ági által kiadott kötetek kizárólag a Libertine Könyvesboltban és honlapján lesznek kaphatók, a nyitásra pedig már két címmel is előrukkolt. Az egyik az általa tervezett Időnyerő határidőnapló, amelyet irodalmi idézetekkel és önreflexióra buzdító oldalakkal töltött meg a hagyományos funkciók mellett, a másik pedig Peller Mariann első regénye, a Végtelen kísértés. A televíziós műsorvezető és színésznő szerelmi történetét átjárja a spiritualitás, többek között ez az, amiért Ági is beleszeretett. Azt vallja, ez egy tökéletes könyv azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, ugyanis Mariann a főszereplőjén keresztül bemutat egy olyan izgalmas életutat, amiben a spiritualitás gyakorlati oldala (az asztrológia, a tarot kártya vagy az inga) nyújt segítséget a választásokban és a döntésekben.

Szabados Ági és a Libertine Könyvkiadó első szerzője, Peller Mariann (Fotó: Peleskey Bence)

A döntés szabadsága

Apropó döntések! Amikor megkérdeztük Ágit, hogy melyik kötet volt az, amiről azonnal tudta, hogy a Libertine polcain van a helye, a Harry Potter sorozat mellett Edith Eva Eger: A döntés című művét emelte ki. „Ez volt az, ami segített nekem kilábalni egy nagyon mély, letargikus korszakomból, hiszem, hogy egy könyv erre is képes. Talán, ha akkor és ott nem olvasom el, ma nem tartanék itt. A kötet utolsó mondata úgy szól: ’drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel’ és ebben benne van minden. Ez adott erőt a kiadó és a bolt megalapításában is. Igenis dönthettem úgy, hogy szabadon megyek az álmaim után.”

Fotók: Peleskey Bence

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: