Relaxáló szépségápolási rutin 6 lépésben könyvimádóknak – Szabó Doris szépségmentor ajánlásával

A Lélekkontúr című kötet szerzője elárulta nekünk, hogyan kötötte össze a beauty-szeánszait az olvasással

A mindennapi rohanásban alig szánunk időt magunkra, vagy csak félgőzzel vágunk bele a relaxációba, nem vagyunk jelen a pillanatban. Szabó Doris a téma kapcsán beavatott minket, és arról mesélt, hogyan töltődhetünk fel igazán ezekben a percekben.

„Felemás érzéseim vannak az énidővel kapcsolatban: egyrészt a mai világban nehéz gyakorolni, másfelől egy kicsit túlhasználtuk a szót, és emiatt veszített az erejéből” – vallja Szabó Doris kozmetikus, professzionális sminkes és szépségmentor. „Bár a csapból is ez folyik, sokan mégsem foglalkoznak vele, és még kevesebben vannak azok, akik valóban jól csinálják.” Dorisnak például egy egészen egyszerű trükkje van arra, hogy sose maradjon ki az énidő a heteiből: előre kijelöl erre egy időintervallumot a naptárjában, amikor kizárólag magával foglalkozik. „Ha nem teszem meg ezt a lépést, akkor az egész megmarad gondolati síkon.”

A Lélekkontúr című könyv szerzője úgy látja, hogy a szépségápolás és az olvasás kombinációja tökéletes választás lehet énidő-programnak, ő maga is gyakran összeköti ezt a két tevékenységet. „Gyakran elfelejtkezünk arról, hogy ha felteszünk egy arcmaszkot, azzal bizony le kell pihenni, nem kezdhetünk el például takarítani benne. A pihenés, a vízszintes helyzet hozzáad az értékükhöz.

„Különösen inspirálónak tartom az életrajzi könyveket, például A döntés című könyvet Edith Eva Egertől, vagy a Zöldlámpát Matthew Mcconaughey-től. Szeretem azokat a köteteket, amelyek nem egy fiktív, hanem egy valóban megélt történetet mesélnek el.” Doris egyébként figyelemmel követi Szabados Ági Nincs időm olvasni kihívását is. „Nem véletlen, hogy régen a tábortüzeknél mindig meséltek egymásnak az emberek, hiszen a történeteknek gyógyító, kapcsolatteremtő ereje van. Olvasás közben is ugyanígy hatnak ránk. Azért szeretem Ági kihívását is, mert közösséget formál. Jó, ha megoszthatjuk valakivel a gondolatainkat, az érzéseinket egy könyv kapcsán. Hiszen egy-egy történet mindenkiből mást hoz ki, másképpen azonosulunk a karakterekkel is.”

Dorisban (Szabados Ági mellett) egy magyar tanárként dolgozó barátnője ébresztette fel újra a szenvedélyt az irodalom iránt. „Bár nem egy korosztályba tartozunk és ő már többgyermekes családanya, mégis óriási az összhang közöttünk. Biztonságérzetet nyújt nekem, bármiről szabadon beszélhetek neki és vele még vitatkozni is jó.” De az irodalommal való szoros kapcsolata részben a családi öröksége is, hiszen dédnagyapja Nyirő József, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint az Uz Bence.

Ezek után pedig már csak egy dolog maradt hátra!

Szabó Doris
(Fotó: Kállai Noémi)

Szabó Doris 6 lépéses relaxáló szépségápolási rutinja könyvimádóknak

1. Lépés:

Hangolódj rá az énidőre, arra, hogy most igenis magaddal fogsz foglalkozni! Kapcsolj be kellemes, nyugtató zenét vagy párologtass illóolajokat! Alakíts ki olyan miliőt, ami azt sugározza, hogy a következő percekben te vagy a legfontosabb. Készíts elő egy könyvet! Doris ilyenkor előszeretettel olvas verseket is (például Babits Mihálytól), mert ezek rövidebb írások, amiket egyszerűbb félretenni az énidő végével.

2. Lépés:

Tisztítsd meg az arcod! Doris azokat a termékeket kedveli, amelyeket vízzel kell használni. „A folyóvíznek tisztító ereje, energiája van.” A Sensai Silky Purifying Step 2 lemosója például ilyen, ráadásul az összetevői között a Koishimaru selyem is megtalálható, ami a japán szépségápolás egyik titkos fegyvere. A L’occitane-t, pedig a kifinomult és megkomponált illatok miatt ajánlja Doris.

3. Lépés:

Tegyél fel egy AHA (hámlasztó) peelinget, ennek körülbelül 10-15 perc a hatóideje. Doris a Madara AHA peel maszkját használja. Ezzel eltávolítja az elhalt hámsejteket. Amíg vársz, már fel is ütheted az aktuális olvasnivalódat!
Helyezz fel egy krémes vagy fátyolmaszkot! Doris az Image termékeit javasolja. „Ezek a professzionálisabb márkák mindig meghozzák az embernek azt az érzést, mintha éppen a kozmetikusnál ülne, ráadásul koncentráltabbak a hatóanyagok bennük.” Vissza a könyvedhez! Doris ilyenkor szívesen lapozgat olyan magazinokat is, amelyek inspirálják őt. „Ilyenkor van időnk egy kicsit újraalkotni önmagunkat, mert az embernek olyan ritkán van lehetősége arra, hogy leüljön és elmélkedjen az életén, ihletet gyűjtsön. Ez a szépségrituálé egyfajta játék is lehet.”

4. Lépés:

A maszk lemosásához vegyél elő egy puha arctörlőt, áztasd be jó meleg vízbe, majd ennek segítségével lassú mozdulatokkal tisztítsd le a bőröd! Doris azt tanácsolja, hogy kösd össze ezt a lépést egy tükörszeánsszal. „Szemléld meg magadat, az arcod rezdüléseit, illetve azt, hogy az adott napon milyen a bőröd, a szemed. Ez is egy jó gyakorlat a lelki feltöltődésre. De bele is feledkezhetsz a cselekvésbe, ahogyan lemosod a maszkod. Ez segít a jelenben maradni. A melegnek pedig relaxációs hatása van.”

5. Lépés:

Ha eltávolítottad a maszkot, vigyél fel az bőrödre szérumot és hidratálókrémet. „Én általában igyekszem ezeket a szépségápolási énidőket úgy időzíteni, hogy lehetőleg utána ne kelljen rohannom sehova, azaz ne sminkeljek újra” – tudjuk meg Doristól. Ha mégis el kell mennie otthonról, lassú mozdulatokkal festi ki magát, hagyja, hogy az ecset simítsa az arcát. Doris a Lancome, vagy az ANITATOTH Organic hidratálóival kényezteti magát ilyenkor. Az utóbbinak fantasztikus levendula illata van.

6. Lépés:

Ahogyan az elején ráhangolódtál az énidőre, úgy a végén le is kell zárnod azt! Játszd el a szertartásodat visszafelé: fújd el a gyertyát, lassan halkítsd le a zenét! Tudatosítsd fejben, hogy ez most ugyan véget ért, ám közben veregesd meg a válladat azért, hogy megadtad magadnak ezeket a nyugodt perceket és végig jelen voltál – nem pedig a múlton rágódtál, vagy a jövő miatt aggódtál.

Nyitókép: Molnár Böbi

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: