Szakértők szerint a boldog házasság titka a párkapcsolati rituálékban rejlik

Az apró, de rendszeres szokások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne laposodjon el az idővel a kapcsolat.

Egy kapcsolat kezdetén, vagy éppen a házasságkötés felhőtlen mámorában meg sem fordul az ifjú pár fejében, hogy lesznek majd szürke hétköznapok is a közös életükben.

Pedig lesznek, hiszen a kezdeti vágy és lelkesedés egy idő után megszokottá és természetessé válik, s gyarló módon az emberek túlnyomó többsége – sajnos –, úgy van vele, hogy ami az övé, azért már nem kell komolyabb erőfeszítéseket tenni.

Tetszik, nem tetszik, a mindennapi élet logisztikája, a rajtunk kívül álló körülmények, nehézségek átveszik az uralmat a hétköznapokban, ennek „köszönhetően” pedig ellaposodik, sokszor testvérivé, vagy lakótársivá szelídül egy kapcsolat. Pontosan emiatt érdemes olyan apró, de fontos rituálékat már a kapcsolat elején beiktatni a közös, új életbe, amelyek az esetlegesen felmerülő nehézségek, vagy rosszabb periódusok esetén is pluszt adnak a mindennapokhoz.

Szakértők szerint a párkapcsolati rituálék nagyon sok többletet adnak a boldog házassághoz, mert a hatékony kapcsolathoz tudatosság, és szándékosság is szükséges. Ezek az apró, hétköznapi hagyományok, figyelmes gesztusok a másik felé, amelyekkel prioritást adhatunk a kapcsolatunknak.

A héten lesz Valentin-nap, amikor a szerelmet ünnepeljük. De mi lenne, ha változtatnánk a nézőponton, és egy apró gesztussal mindennap ünnepelnénk ezt a csodálatos érzést? Nem kell virágcsokor, nem kell gyertyafényes vacsora, a látszat és a minden kirakatból üvöltő, sokszor már giccses dekoráció helyett a valódi érzelmekre koncentráljunk. Egész héten alig vagytok együtt, szinte meg sem tudod mondani mikor beszélgettetek nyugodtan, és mondjuk nem a munkáról? Akkor biztos, hogy a Valentin-nap ünneplése a legőszintébb program, amire mindkettőtöknek szüksége van? Kétségtelen, hogy egy szuper fotóval jól mutat az insta storydban, de attól tényleg jobb lesz a kapcsolatotok, ha az ismerőseid kedvelik a posztodat?

Az apró, hétköznapi rituálék valóban nem olyan látványosak, viszont több érzelmi töltetet, és nagyobb egymás iránt érzett elkötelezettséget jelenthetnek egy párkapcsolatban, emiatt mindenképpen érdemes rendszeresen gyakorolni őket” – mondja Elizabeth Earnshaw, párkapcsolati terapeuta.

fotó: Lilly Bloom/GettyImages

A szakember tapasztalatai szerint ezek az apró, de rendszeres rituálék rengeteg érzelmi többletet nyújtanak:

Közös reggeli

A reggeli rohanásban sok olyan pár van, aki nem is találkozik, mert mire az egyik fél felébred, a másik már otthon sincsen. Próbáljatok a közös reggelire törekedni, hogy jól induljon a nap, de ha nagyon eltérőek az étkezési szokásaitok, akkor legalább a reggeli kávézás vagy teázás legyen egy bevált szertartásotok.

Kutyasétáltatás, séta

Egy fáradt, kiadós nap után a legjobb érzés, amikor lerúgod a cipődet és elengeded magad abban a tudatban, hogy ma már sehova nem vagy hajlandó kimozdulni. Ha van kutyátok, akkor ez a terv mindenképpen borul, de legyen az a rituálétok, hogy együtt viszitek le sétálni. Ha nincs kutyátok, akkor is jót fog tenni egy fél órás levegőzés, ahol átbeszélhetitek a nap történéseit.

Minimum egy óra detox

Egész nap a vibráló monitor előtt ültök, és a fél szemetek folyamatosan a mobilon, hiszen ez szükséges a munkához. Akkor otthon érdemes tartani egy kis technikai detoxot! Némítsátok le a telefont, ne kapcsoljátok be a tévét, legyen legalább egy olyan órátok minden nap, amikor zavartalanul vagytok együtt. Minden munkahelyi email meg fog várni, és bárkit vissza tudsz hívni, szóval ne izgulj, nem fog megállni ebben az egy órában sem az élet!

Hetente egyszer közös ebéd

Ami egy randevúnak is beillik, hiszen a nap munkával töltött részét a legtöbb pár külön tölti. Hét elején egyeztessetek egy napot, hogy mikor jó mindkettőtöknek a közös ebéd. Mehettek mindig máshova, így hosszú távon sem válik monotonná vagy rutinná ez a program.

Üzenet

Nincs arra szükség, hogy még el sem váltatok egymástól reggel, de máris küldj egy kedves üzenetet. De ha napközben eszedbe jut a párod, ennek a figyelmes egészen gesztusnak biztos, hogy örülni fog. Te is örülnél, nem?

Hála

Nagyon könnyű belesni abba a hibába, hogy magától értetődőnek tekintesz a párodra, a kapcsolatodra. Tegyétek rituálévá, hogy az apró dolgokért is kimutatjátok a hálátokat. Köszönd meg, ha kinyitja az ajtót előtted, ha felsegíti a kabátodat, ezek bár rendkívül lényegtelennek tűnő hétköznapi dolgok, érzelmileg nagyon fontosak.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: nortonrsx/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: