Akár évekkel a szakítás után is hiányolod az exed? Ezt tanácsolják neked a szakértők

Egyszer csak megérzed a levegőben a volt párod parfümének illatát, és hirtelen szinte letaglóz a hiánya? Ne kezdj el azonnal pánikolni, mert könnyen lehet, hogy ennek az érzésnek valójában semmi köze hozzá. Eláruljuk, mit tehetsz ebben a helyzetben!

Azt hitted, hogy már TÉNYLEG lezártad magadban a kapcsolatodat az exeddel, ám amikor abban az étteremben vacsorázol a barátnőiddel, ahová korábban vele jártatok évekkel ezelőtt, váratlanul arcul csap a hiánya? Meg is nyugtatunk, hogy felesleges bűntudatot érezned emiatt, ugyanis ez nem (feltétlenül) jelenti azt, hogy megbántad a szakításotokat, vagy hogy ne lennél túl rajta.

Csalóka a hiány!

A szakemberek szerint az efféle keserédes nosztalgiázásnak a legtöbbször semmi köze a volt párodhoz. Mivel lehet, hogy nem is őt hiányolod ezekben a percekben, hanem azt a személyt, akivé ebben a kapcsolatban váltál – vagy azért sóvárogsz, hogy újra rád találjon a szerelem. Tehát nem az exedre van szükséged, hanem valakire, akivel összebújhatsz vagy közös programokat szervezhetsz. De még ha valóban a korábbi partnered az, aki igazán hiányzik neked, abban sincs semmi szégyellnivaló.

Honnan tudhatod, hogy az exed hiányzik vagy általában az, hogy kapcsolatban élj?
Gondolj a volt párodra és a románcra, amit átéltél vele. Tedd fel magadnak a kérdést: Az exed személye (az, ahogy bánt veled, esetleg a szokásai) az, ami után sóvárogsz vagy a vidám pillanatokra vágyakozol, amit átélhetsz egy szerelemben? (Fontos: NE idealizáld egyetlen régi kapcsolatodat sem! Okkal értek véget…)

Az összetört szívre az egyetlen gyógyír az idő

A szakítást egyébként mindenki a maga tempójában dolgozza fel, tehát nincs egyetlen olyan bűvös szám sem, amennyi idő alatt mindenki túlléphet egy szerelmi csalódáson. A gyászfolyamat személyenként változik, azaz minden, amit érzel ilyenkor, az teljesen jogos és valid. Mégiscsak egy hatalmas változás következett be az életedben, amit a vágyakozás és a megbánás sem könnyít meg.

Mondj viszlátot!

Ha azon kapod magad, hogy az exeden agyalsz, érdemes fontolóra venned a terápiát, mert egy szakember segíthet neked megfejteni, milyen üzenet rejtőzhet a volt párod hiányolása mögött. De az is jó megoldás lehet, ha végre megkapod a lezárást az egykori kapcsolatodat illetően. És nem, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy újra találkoznod kell vele! (Ebben az esetben csak feleslegesen újraéled a régi sérelmeidet és végezetül még rosszabbul lennél lelkileg…) Szakítsd meg vele a kapcsolatot az összes kommunikációs csatornán, és fókuszálj a saját gyógyulásodra. Ha továbbra is beszélőviszonyban akarsz maradni vele, valószínűleg sosem fogod tudni igazán begyógyítani a sebeidet. (Legfeljebb akkor lehettek barátok, ha teljesen új alapokra helyezitek az ismeretségeteket.)

Újra játékban

Amennyiben éppen nincs lehetőséged felkeresni egy terapeutát (vagy nem állsz még készen arra, hogy megnyílj valakinek), akkor sem szabad kétségbeesned. Az a fő, hogy időt szakíts a self-care-re: vezess naplót, vegyél forró fürdőket, próbálj ki új recepteket vagy sétálj nagyokat a friss levegőn. És a legfontosabb: blokkold az exedet minden közösségi oldalon ASAP! Ha őt hiányoltad, akkor a digitális detox teret adhat neked a felépülésre, amennyiben pedig a kapcsolati státuszod az, amit nélkülözöl, akkor az eltűnése a hírfolyamodról hamar visszaigazolhatja neked, hogy valóban nincs rá szükséged. De ne félj az ismerkedéstől sem! Attól, hogy néha-néha nosztalgiával gondolsz a volt párodra, még készen állhatsz a randizásra is. (Persze nem kell erőltetni!) Nyiss mások felé, hogy újra vonzónak és kívánatosnak érezhesd magad. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ha kapcsolati létet hiányoltad, akkor kizárólag a randevúknak köszönhetően töltheted be ezt az űrt az életedben. A leglényegesebb tanácsot pedig a végére hagytuk: légy türelmes önmagaddal!

Forrás: Elite Daily
Nyitókép: Yuris Alhumaydy/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: