Isteni finom karácsonyi édesség, ami egészséges is! Próbáld ki ezt az egyszerűen elkészíthető, cukor- és tejtermékmentes édességet!
A szaloncukor az a finomság, ami mindenki számára egyértelműen a karácsonyhoz kapcsolódik. Sokan vannak azonban, akik vagy szeretnének odafigyelni az alakjukra, vagy nem fogyaszthatnak tejjel és adalékanyagokkal készült ételeket – nekik tökéletes választás ez a házi, egyszerűen elkészíthető verzió, ami nem tartalmaz cukrot, sőt még édesítőszert sem.
Hozzávalók
- 250 gramm gesztenyemassza (cukormentes)
- 1 dl kókusztejszín vagy kókuszjoghurt
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 púpozott teáskanál holland kakaó
- 2-3 teáskanál meggylekvár (ha nincs kókusztejszínünk, akkor helyette tegyünk több lekvárt a masszához)
- 2 tábla cukormentes, tejmentes étcsokoládé (a nagyobb áruházakban és bioboltokban kapható, érdemes a lehető legmagasabb kakaótartalmúak között keresgélni)

A szaloncukor elkészítése:
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és összekeverjük. Ezután egy tálba kanalazzuk, és ha van otthon szilikonos bonbonformánk, akkor beletöltjük, majd betesszük a fagyasztóba 1-2 órára. Ha nincs, akkor a tálban hagyva 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, kivesszük, és kézzel tetszés szerinti formákat gyártunk belőlük – dönthetünk a klasszikus szaloncukorforma mellett, de csinálhatunk belőlük golyókat is.
Eközben megolvasztjuk vízgőz felett az étcsokoládét. Végül az elkészített tölteléket forgassuk bele az olvadt csokoládéba, és hagyjuk, hogy egy rácson lecsepegjen a felesleg.
Nyitókép: knape/GettyImages