Száraz randi: ez történik, ha száműződ az alkoholt az ismerkedésből

A szakértők szerint a száraz randizás – vagyis az ismerekedés alkohol nélkül – az első találkozókat stresszmentesebbé teheti. Tiszta fejjel jobban megismerhetjük a másikat, miközben „folyékony bátorság” nélkül fedezzük fel a romantikát.

Az alkohol az idők kezdete óta fontos szerepet játszik az emberek összehozásában. Egy pohár bor mellett könnyebben megnyílunk és bevállalósabbak leszünk. Idegen környezetben pedig enyhítő szerepet játszik az alkoholfogyasztás, egyszerűen azért, mert oldja a feszültséget. Sokak számára ez az egyetlen módja a szociális szorongás leküzdésének és a gátlások oldásának. Különösen az első randin, a rengeteg új inger között úgy érezhetjük, hogy ez az, amire szükségünk van, és az ital egy kellemes komfortérzetet nyújthat. Azonban a pandémia óta a randizás és ivás kapcsolata is átértékelődött, hiszen a járvány alatt kénytelenek voltunk a megszokottól eltérő módon ismerkedni. A bárok és éttermek bezárása azt eredményezte, hogy a randik kültérre és általában alkoholmentes övezetbe kerültek. Egyrészről ennek köszönhetjük, hogy ma már hatalmas népszerűségnek örvend az úgynevezett száraz randi, amikor a felek nem az alkohol, hanem a szerelem miatt részegülnek meg.

Az ismerkedés új szintje

Több okból is dönthet valaki a száraz randi mellett. Felismerhetjük a társasági életet uraló ivási kultúra negatív hatásait, vezérelhetnek egészségtudatos tényezők, vagy akár az, hogy a kapcsolatainkat szeretnénk egy felszínes, külső szertől befolyásolt formáról egy tudatosabb és mélyebb változatra cserélni. Bármelyik is adja a kiindulópontot, a száraz randiból csak profitálhatunk. Ugyanis a közvéleménnyel ellentétben az alkohol nem kihagyhatatlan összetevője az ismerkedésnek.

rosszfiú randi
Fotó: Francesco Riccardo Iacomino/GettyImages

Társadalmi síkosító

Nemrég az Elite Daily-nek adott interjújában fogalmazta meg egy fiatal lány, hogy szerinte az alkohol olyan a randi világában, mint egy társadalmi síkosító. A gátlások és traumák hálójában szükségünk van arra, hogy berúgjunk, annak érdekében, hogy élvezni tudjuk az ismerkedést és esetlegesen az együttlétet egy idegennel. Még ha nem is szeretnénk ágyba bújni az első randin, valóban felfedezhetünk párhuzamot a síkosító és az alkohol között, hiszen néhány pohár ital után minden sokkal olajozottabban működik. Gördülékeny a beszélgetés, az egymásra hangolódás, közben meg elmúlnak a kínos csendek és a feszengés.

Szerelemtől megrészegedve

Az emberek úgy gondolják, hogy az ivástól magabiztosabbak lesznek. Azonban ez egy hamis határozottság és pont, hogy a józan randi által találhatjuk meg leginkább a bennünk rejlő bátorságot. Ebben az esetben ugyanis nem kell semmilyen szerre támaszkodnunk ahhoz, hogy magunkat adjuk és a legjobb változatunkat mutassuk meg a randipartnerünknek. Így sokkal tartalmasabb és mélyebb kapcsolódásban lehet részünk. Tiszta fejjel megismerni a másikat egy új szintje az intimitásnak, ahol nem a vágy, hanem a kölcsönös kíváncsiság és párbeszéd veszi át a helyet.

Tudatosabb randizás

A száraz randi egy másik előnye, hogy teret enged annak, hogy eldönthessük, tényleg működik-e a kémia. Hatékonyabban tudjuk felmérni, hogy az illető passzol-e hozzánk, vannak-e közös értékeink és nem esünk bele a „sörszemüveg” csapdájába. Bizonyára mindenkinek van olyan barátja, aki néhány pohárka után már bárkihez hozzámenne feleségül. Viszont a rózsaszín köd bőven elég torzítás egy jövendőbeli társsal szemben, így nincs szükség az alkohol bódító erejére is.

Férfi és nő barátok együtt bicikliznek.
Fotó: Morsa Images/Getty Images

Fő a biztonság

A modern világban ma már megválaszthatjuk, hogy milyen randiélményre vágyunk, ugyanakkor mindig érhetnek meglepetések. A túlzott alkoholfogyasztás több veszélynek is kitesz. Az ivás a megismerési képességek károsodásával a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek kockázatának is kiteheti az embert – gyakran a nem megfelelő óvintézkedések elmulasztása miatt. Ráadásul az agresszió vagy kihasználás lehetőségét is növeli. Ezek mind elkerülhetőek abban az esetben, ha határokat szabunk és alkohol nélkül ismerjük meg a párunkat.

Kreatív randik kora kezdődik

Az alkoholközpontú randizástól való eltávolodás nagyon kreatív első randevúk kezdetét hozhatja. A klasszikus „igyunk meg valamit, valahol” formulától eltérhetünk, a kalanddús, izgalmas és romantikus randik felé. Például egy séta, egy közös workshop, egy aktív program remek alternatívát nyújtanak az étteremben iszogatásra. Azon túl, hogy garantált a szórakozás, az ilyen randikon könnyebb közös pontokat találni és megismerhetjük több olyan tulajdonságát is a partnerünknek, amelyeket egy bárpult mellett kevésbé tudnánk. A józanságra épülő kapcsolat tehát nemcsak a biztonságérzetünket és az elégedettségünket növelheti, hanem az új közös élmények és szorosabb kötődés kialakításában is segíthet.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: