Számomra ez az igazi mennyország

Amikor jó, ha forrósodik a helyzet

Ahogy kinyitom az ajtót, megcsap a fenyő illata és a száraz meleg, és tudom, hogy aznap már jól leszek.

Férfi vagyok, és a sztereotípiáknak tökéletesen megfelelve nem vagyok kifejezetten egészségtudatos. Kivéve, ha az jólesik. És a szauna pont ilyen.

Leülsz a forró padra, nekiveted a hátad a lambériának és nagyot sóhajtasz. Minden mozdulat lassúvá és lustává válik. Ha vannak mások is rajtad kívül, akkor a beszélgetések rövidek, csendesek: olyanok, mint amilyennek a beszélgetéseknek eleve lenniük kellene szerintem. Nincs telefon, nincs hangoskodás, csak ülsz és nagyokat sóhajtva élvezed, ahogy teleszívod a tüdődet a forró levegővel.

Miért egészséges?

A szaunánál pofonegyszerűbb dolog kevés van: bemész, meleged lesz és izzadni kezdesz. A melegtől felélénkül a vérkeringésed, az anyagcseréd, ráadásul endorfint kezd el termelni a tested anélkül, hogy ezt egy pohár borral érnéd el. Persze a borról sem kell lemondani, de semmiképp se vegyítsük a kettőt.

A mennyország

Amire figyelned kell

Nem túl bonyolult ez: ha beteg vagy, ne szaunázz. Ha fertőző beteg vagy, pláne ne szaunázz.  Bár a forró kabin erősíti az immunrendszered, de ez csak megelőzésre alkalmas: lázasan, betegen csak feleslegesen túlterheled az amúgy is szenvedő szervezeted. Ha magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel küzdesz, akkor mindenképpen kérdezd meg az orvosod arról, hogy szabad-e szaunáznod, és ha igen, milyen gyakorisággal.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: