Szauna vagy gőzkabin: nem mindegy! Segítünk, hogy megtaláld a hozzád illőt

Ebben a ködös, hűvös időszakban odavagyunk mindenért, ami kicsit felmelegíti a testünket. És bár van, aki a szaunára, van, aki a gőzkabinra esküszik, egy a lényeg: hogy megtaláld a hozzád illőt – segítünk!

Nekem valamiért nem kérdés, hová húz a szívem, hiszen imádom a fenyő illatát, a kályha pattogása pedig azokat az időket juttatja eszembe, amikor télen uszodába jártunk a szüleimmel. Ez az emlék annyira belém ivódott, hogy azóta is a szauna nagy hódolója vagyok. Gyakorlatilag még nyáron is szoktam szaunázni, bár van amikor érzem én is, hogy jobb lenne valami más. Talán egy kis gőzfürdőzés? De legyen bármelyik is, a lényeg az, hogy időnként tegyünk az egészségünkért, mert a hőterápia számos egészségügyi előnnyel jár. Most összefoglaljuk neked a szauna és a gőz közti különbség lényegét, illetve, hogy melyik milyen előnyökkel jár, és mikor melyiket érdemes választani.

A szauna és a gőzfürdő közötti legnagyobb különbség, ahogyan már azt a gőz is sugallja az elnevezésben, hogy amíg a szauna száraz környezetetet biztosít, a gőzfürdő párás. Ezen kívül nagy különbség van közöttük hőfokban is. Mert amíg a szauna akár 100ºC is könnyedén lehet, addig a gőzkabinban már 40ºC -tól is úgy érezheted, túl meleg van.

Kinek ideális a szauna?

vidéki szaunák forrás vendégház
Fotó: forrasvendeghaz.hu

A szauna ideális a fájó izmok, vagy izomláz enyhítésére, vérkeringés fokozására. Nem véletlenül van már szinte minden konditeremben, hiszen köztudott róla, hogy elősegíti a regenerálódást és a keményebb edzések utáni felépülést. Ideális esetben minden erősítő edzés után legalább 15 percet arra kellene szánni, hogy a szaunában regenerálódj.

A szauna jelentőségét, pozitív hatásait globális szinten is kezdik felismerni az emberek. És mivel a skandinávok már régóta használják egészségügyi célokra, sokkal több tanulmány olvasható róla, mint a valószínűleg nagyon hasonló kvalitásokkal bíró, nedves terstvéréről a gőzkabinról. Szaunázni tehát rendszeresen érdemes, megelőzésként akár heti 3-4 alkalommal, de edzés után feltétlen. Mivel a hosszú hajat nagyon kiszárítja, én mindig egy törcsibe bugyolálom a fejem a szaunában, és előtte néhány csepp hajolajat is belemasszírozok a hajvégekbe.

A szauna előnyei:

 • növeli az energiaszintet
 • segíthet az izületi fájdalmak elmúlasztásában
 • csökkentheti a stroke kockázatát
 • immunerősítő
 • csökkentheti a demencia kockázatát
 • elősegítheti a bőr egészségét
 • nyugtatja-regenerálja az izmokat

Kinek jó a gőzkabin?

A gőz a szaunához hasonló előnyökkel rendelkezik, és bár tanulmányok nem támasztják alá, úgy tartják róla, nátha esetén segít a légutak megtisztításában, a váladék felszakításában. A nedves, párás környezet ugyanakkor megterhelő lehet azok számára, akik nehezen lélegeznek. Sokkal több nedvesség kerül a tüdőbe, amellyel meg kell birkóznia. Mivel a gőzfürdő kiválóan alkalmas relaxáláshoz, gyakran akár edzés előtt is használják, bemelegítésképpen. Ha pedig nem viszed túlzásba (mert az árthat bőröd barrier rétegének), akkor heti egy alkalommal kifejezetten rugalmassá és puhává varázsolja bőrödet. Ne felejts el hidratálni a gőz után!

A szaunához hasonlóan érdemes izomregenerálásképp is beülni a gőzkabinba 15 percre, de akár spa jelleggel is használhatod. Én ilyenkor télen úszósapkát, vagy külön törölközöt használok a hajamra, hogy ne legyen csuromvizes. De ha amúgy is meg kellene mosnod, akkor ez a 15 perc remek alkalom lehet akár egy hajpakoláshoz is.

A gőz előnyei:

 • fellazítja a váladékot
 • segíthet az izületi fájdalmak enyhítésében
 • hidratálja a bőrt
 • nyugtatja az izmokat

Forrás: mindbodygreen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: