Szavak nélkül: 7 dolog, amiből tudhatod, hogy a másiknak fontos vagy

Egy nehezen megszerzett köptető többet mond ezer szónál

Szeretni és szeretve lenni a legjobb érzés, mégis kevesen biztosak abban, hogy valóban fontosak-e a másiknak. Íme néhány apró gesztus, amelyek arról árulkodnak, hogy a párod őszintén szeret téged!

Néha elég egy kedves mosoly, hogy érezd a párodnak te vagy a legfontosabb. Ugyanakkor a mindennapok rohanásában egyre nehezebben vesszük észre a szeretet apró, de őszinte megnyilvánulásait. Mindenkinek eltérő a szeretetnyelve, éppen ezért fontos, hogy megértsd a partnered viselkedését, és meglásd a gesztusai mögött rejlő érzelmeket. Susan Trombetti, házasságszakértő, az Exkluzív Társkereső vezérigazgatója szerint: „Ha a párod habozás nélkül, mindent félrerakva időt szakít rád, az az elkötelezettség legnagyobb jele, hiszen ez azt jelenti, te vagy számára az első. Ez pedig elengedhetetlen egy jól működő, tartós párkapcsolathoz.”

Jóban és rosszban

Egyszer fent, egyszer lent. Sajnos olyan nincs, hogy minden flottul megy az életben. Biztosan te is érezted, hogy mennyire jólesik, ha valaki támogat egy-egy nehéz időszakban. Ha lerobban a kocsid, vagy elveszíted az állásodat, a párod hősiesen tartja a zsepis dobozt, és átölel, ha sírni szeretnél. Caroline Madden, házasság és családterapeuta szerint: „Ha baj esetén a partnered gyorsan reagál, és a segítségedre siet – még akkor is, ha ott kell hagynia egy fontos megbeszélést, tudnod kell, hogy nagyon szeret téged. Ha valakit igazán szeretsz, ott akarsz lenni mellette a nehéz pillanatokban is.” A rossz időszakokban mutatkozik meg egy kapcsolat valódi értéke. Ha ezekben a periódusokban mindig számíthatsz a másikra, akkor nem létezik nálad szerencsésebb nő.

Segít, ha beteg vagy

Amikor betegek vagyunk a legtávolabb kerülünk a szexi istennő énünktől, de higgy nekem, ha a pasid szeret, akkor taknyosan is elfogad. Örömmel készít teát, vagy indul gyógyszertár körtúrára. Néha egy nehezen megszerezett köptető többet mond ezer szónál.

Az őszinteség felszabadít

Mindenki azt hangoztatja, hogy az őszinteség a legfontosabb. Aztán, ha oda kerül a sor, a legtöbben nem merünk teljesen megnyílni és elmondani az érzéseinket. Egyrészt magadat tagadod meg, ha hallgatsz, másrészt a kapcsolatot mérgezed vele. Az őszinteség felszabadít, bizalmat épít közted és a párod között. Ne félj a másik reakciójától. Én mindig arra gondolok, hogy az érzelmek miatt nem lehet haragudni. Az érzéseknek mindig van valami kiváltó oka, és jobb őket minél előbb a felszínre hozni. Susan Trombetti szerint a becsületesség, az őszinte megnyilvánulások egy kapcsolat fő tényezői. Persze, hogy a rossz dolgokat bevallani a legnehezebb! Senki nem mondta, hogy könnyű lesz. Ha a párod valami rosszat tett, de elmondja neked, akkor a feltétel nélküli bizalmával tisztel meg.

Képes nézőpontot váltani

Amikor megkérdezték tőlem, hogy számomra milyen az ideális férfi, annyit válaszoltam: nemcsak néz engem, hanem lát is. Egy párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy képesek legyünk megérteni a másikat. Ehhez sokszor szükséges nézőpontot váltanunk. Ha a párod képes a te szemeddel szemlélni a világot, és akkor is empátiával fordul feléd, ha nem feltétlenül ért veled egyet, akkor fontos vagy neki. A saját érdekeinket félretenni, és kettőt hátralépni a szeretet egyik formája.

Szakít rád időt

Amikor tiniként mardosott a szerelemi bánat, és azt éreztem vége világnak a barátnőim azzal vigasztaltak: ha tényleg fontos vagy neki, akkor keresni fog. Klisésnek tűnhet ez a mondat, de van benne igazság. Kell, hogy néha egyedül legyetek, és meglegyen a saját világotok, de a kapcsolatot a közösen töltött idő fogja megszépíteni. El kell menni randizni, megadni a módját annak, amikor együtt vagytok. Nem, a Netflix előtt punnyadás nem számít közös, minőségi időtöltésnek. Menjetek el vacsorázni, színházba, beszélgessetek, hogy legyen mire visszaemlékezni évekkel később. Ha a párod aktív a közös programok szervezésében, nem kell aggódnod az érzései miatt.

Támogatja az álmaidat

„Egy szerető partner támogat az álmaid megvalósításában, még akkor is, ha azok elsőre elérhetetlennek tűnhetnek” – mondja Jonathan Bennett, a Double Trust Dating kapcsolattartója és társkereső szakértője. Ezért, ha minden tulajdonságod megvan ahhoz, hogy vadászgéppilóta legyél, és a párod már a neten guglizza a lehetőségeket, akkor soha ne engedd el őt. Az álmaink meghatároznak minket, értelmet adnak az életünknek. Ha valaki szeret, akkor nem lehúz és akadályoz a céljaid elérésében, hanem támogat bennünket, esetleg építő kritikával fordul felénk.

Kompromisszumkész

A kompromisszum a kapcsolat alapja, mert közel sem biztos, hogy egy-egy döntés meghozatalánál a párod egyet fog érteni veled. „A legfontosabb, hogy a döntéshozók szövetségesei, nem pedig versenytársai legyenek egymásnak” – mondja Kara Lissy, pszichoterapeuta. Ezért kulcsfontosságú, hogy a párod a helyzetet mérlegelve, a te igényeidet is szem előtt tartva hozzon döntést. Legyen szó egy találkozó időpontjáról, ahol a barátod képes változtatni a saját menetrendjén, hogy neked könnyebb legyen elszabadulni a munkából.

Nyitókép: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: