„Hiba volt lehúznom azt a tejes kávét…” Ez történt, amikor kipróbáltam a flyingfitnesst

Szédületes mozgásformát teszteltem

Egy kellék, rengeteg felhasználási mód, nyújtás, erősítés, szédülés. Nekem ez volt elsőre a flyingfitness. Mindenkinek ajánlom, hiszen remekül kikapcsol, de a fejjel lefele sportoláshoz azért hozzá kell még szoknom.

Ennek a mozgásformának a központjában egy dolog áll: a relaxáció. Repülés közben. Na, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy föld fölött több ezer méterrel, de azért 1 méter szintkülönbség mégis van, hiszen a csípőd magasságához kell mérned a hammockot, vagyis a függőágyat/széket. Nem barátom a magasság, így ebben a sportban is könnyedén megtaláltam a potenciális sérülésfaktort.

Mi az a flyingfitness?
A koncepció Rénes Szilvi oktató nevéhez fűződik, aki szerette volna behozni a fitnesztermekbe a légtorna légies, nőies mozdulatait. A sport a hammock mozgását kihasználva fejleszti az egyensúlyérzéket, a hajlékonyságot, a koordinációs képességet. A nőies mozdulatok önbizalomnövelő hatásúak. Ameddig a pózokkal vagy elfoglalva, észre sem veszed, hogy mennyire fárasztó ez a mozgásforma.

Rettegés és nyugalom

Szilvi halkan elindította a háttérként szolgáló relaxációs zenét, majd belevágtunk. Az óra három részből állt. A bemelegítést követően fejjel lefele lógva végeztünk kitartásos, nyújtó gyakorlatokat. Ez 6-8 percet vett mindössze igénybe, érzésre közel sem tűnt ennyinek. Szó se róla, izgultam, sőt, egyre csak a csavart szuggeráltam, hogy ugye elbírja ez az egész szerkezet a súlyomat, és nem fogok egy egész métert zuhanni.

A fejállások vitalizáló hatásúak, de a szédüléssel számolni kell

A fejállások, fordított testhelyzetes gyakorlatok alatt megváltozik az egész test vérellátása. „Ez vitalizáló hatású, tehermentesíti a szívet. A lógás az egyetlen olyan fordított póz, melyben az összes izmot és ízületet el tudod lazítani. Ez nagyon jót tesz a bokának, a térdnek és a csípőnek is. Az ízületi felszínek finoman távolodnak egymástól, így keletkezik egy kis kamra, amiben a kialakuló vákuum serkenti az ízületi folyadék termelődését, amitől sokkal jobban fognak működni ezek a testtájak. A szalagok is erősödnek. A gerinc esetében a porckorongokra ugyanez az erő hat, amely széthúzza a csigolyákat. Így a flyingfitness a tartásodat is képes javítani” – magyarázza Szilvi, hogy miért is kell a természetellenes irányban lógnom.

Az első elemnél magam sem hittem el, hogy meg fogom csinálni, de amint felvettem a pózt, elismertem, hogy ránézésre nehezebbnek tűnt, mint amilyen valójában. Ez persze közel sem volt amúgy olyan extrém, mint amilyeneket az óra második felében csináltunk – de ezt majd később. Közben kiderült, hogy Szilvi órájára már egészen kicsi gyerekek, 10 éves kislányok is járnak, és anyukájukkal együtt edzenek.

Szédületes sportélmény a flyingfitness!

A második szekció a nyújtásról szólt, amelyért igen hálás voltam, hiszen a rengeteg alakformáló, zsírégető aerobik órák mellé jól jött. Hovatovább az izmok szálkásítására is igen alkalmas. Neked is ajánlom, hogy a magas intenzitású, pörgős, ugrálós órák mellett néha látogass el jóga-, pilates- vagy kifejezetten stretching edzésekre. Ez a másféle mozgás a mélyizmokat dolgozza meg, sőt a tartásod javításában is segít. Mivel rég nyújtottam, kissé nehézkesen is ment egy-két elem, de megbirkóztam vele.

Rossz irányba áll a világ

A harmadik rész során különböző elemeket gyakoroltunk. Én persze kezdőket, hiszen ez volt életem első ilyen órája. Viszont láttam, hogy egy másik lány sokkal extrémebb dolgokat művel.

Oké, egyszer biztos nekem is menni fog!

– gondoltam. De még a kisiskolás mozdulatok elvégzésekor is pánikoltam. Közben pedig egyre jobban szédültem, és az jutott eszembe, hogy rettenetes hiba volt flyingfitness előtt egy órával lehúzni azt a bögre tejes kávét…

Szerencsére nem lett semmi gond, sérülések nélkül kipipálhattam ezt az órát is – és még a kávé is bent maradt. Persze megálltam néha pihenni, hogy a fejem ismét a normális irányba álljon.

WooHoo-tipp:
Ha szédülést tapasztalsz, mindenképp feküdj a padlóra arccal lefelé, magzat pózban, és maradj ott addig, amíg ismét jobban érzed magad. Hozzá kell szokni a fejjel lefele léthez, ez nem megy egykönnyen. Szilvi is ezt tanácsolja. Inkább állj meg többször, ha nem érzed jól magad, nehogy kellemetlen élményeid legyenek.

Annyira idegen volt számomra ez a sok fejállás, hogy az edzés után pár órával is zizinek éreztem magam. A párom szerint ez nem új keletű dolog, ő mindig tudta, hogy ott benn nincs minden a helyén nálam, reméli, most kicsit helyrerázódtak a dolgok. Ha. Ha. Ha.

Még egyszer! Még egyszer!

Péntek estém rég telt ilyen különlegesen. Egy fárasztó munkanap után nagyon jól esett ez az egyórás relaxáló, átmozgató, nyújtó kikapcsolódás. Stresszoldásra tökéletes. Megtudtam, hogy bőrfiatalításra is alkalmas, pont a korábban említett vitalizáló hatása miatt. Már óra után megkérdeztem Rénes Szilvit, hogy lehet regisztrálni a következőre, online pedig megnéztem, mennyi egy bérlet. Persze szinte minden edzés után azt mondom, hogy oda visszatérek, de sajnos kevesebb időm van a mozgásra, mint szeretném.

Na, ezért nem volt jó ötlet a kávé
Elsőre sokkal lehetetlenebbnek tűnt ez a póz

Szilvi felhívta ugyan a figyelmemet arra, hogy tapasztalhatok másnap némi izomlázat, de nem gondoltam volna, hogy a tüsszentés is fájni fog. Rendszeresen edzek, így tényleg meglepett, hogy van olyan izmom, amit nem mozgatok meg. A derekam fájt, oldalt. Másnap rögtön ébredéskor éreztem, hogy az átfordulás szinte lehetetlen, nemhogy még fel is keljek.

Elsőre a flyingfitness egy alakformáló órához hasonlít leginkább, viszont a sok nyújtásnak köszönhetően izomépítésre is alkalmas. „Tested szinte összes izmát át tudod mozgatni vele. A hammock mozgásának köszönhetően olyan kis izomcsoportok is bekapcsolódnak, amelyeknek kulcsfontosságú a fejlesztése – például a gerincfeszítő izmoknak” – árulta el Szilvi az izomlázam okát.

Ahogy meséltem a barátnőimnek az óráról, és mutogattam a képeket, többen közölték, hogy mérgesek, amiért nem vittem őket, és legközelebb legyek szíves szólni, ha ilyen menő dologba vágok bele. Egyedül edző típus vagyok, de ha megyek még – ami biztos, hogy így lesz – akkor szólok nekik jó előre.

Ha kedvet kaptál, itt tudod kipróbálni:
Rénes Szilvi óráját a budapesti Arnold Gymben próbálhatod ki. 2400 Ft egy alkalom, viszont, ha megtetszett, válts bérletet. Utóbbi 8 edzést foglal magába, és 16.000 Ft-ba kerül. Előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet itt tehetsz meg.
Ha hasonló élményre vágysz, akkor tégy egy próbát az air flow jógával, amelyet országszerte több helyszínen is tesztelhetsz. Ez utóbbi szintén a hammockra épít, és a relaxációt helyezi a központba, viszont mégis más mozgásforma.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: