Szellemes videóinak köszönhetően az Uffizi Képtár lett a TikTok legújabb sztárja

Nem a firenzei múzeum az egyetlen, amely megtalálható a népszerű közösségi médiaplatformon, de a reneszánsz alkotásokból kreált mémjei miatt kiemelkedően magas népszerűségre tett szert.

A koronavírus-járvány a kulturális intézményeket sem kímélte: a márciusban bevezetett kijárási korlátozások miatt több mint 85 ezer múzeum és galéria kényszerült arra, hogy ideiglenesen bezárja kapuit a látogatók előtt. Az UNESCO és a Nemzetközi Múzeumok Tanácsa (ICOM) felmérése szerint sajnos ezeknek az intézményeknek közel 13 százaléka olyan gazdasági helyzetbe került, hogy nemcsak ideiglenes, hanem örökre szóló búcsút kell vennünk tőlük. Azonban sok múzeumnak sikerült fenntartania az emberek érdeklődését: online előadásokat szerveztek és biztosították, hogy bárki végigjárhassa a virtuális tárlatokat. Úgy tűnik, sokan ráismertek arra, milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a digitalizációban és a közösségi oldalakban: több múzeum már a TikTok-ra is regisztrált.

A kőkorszakból a közösségi média csúcsára

A virágkorát élő közösségi médiaplatformon jelenleg 11 múzeumot találhatunk meg. A Z generáció kedvenc alkalmazásának erejéről sokat elárul, hogy számos aktuális trend és kihívás eredete köthető hozzá. Ezt szerette volna kihasználni az amszterdami Rijksmuseum is, amikor áprilisban csatlakozott, hamarosan a madridi Prado is követte, illetve az egyik leghíresebb és legrégebbi olasz múzeum, az Uffizi Képtár sem maradt ki a mókából. A firenzei múzeum esetében valóban használhatjuk a „móka” kifejezést, ugyanis mémekkel árasztotta el a videómegosztót. Ez azért rendkívül érdekes, mert a múzeum vezetősége még néhány évvel ezelőtt úgy viselkedett, mintha az internet nem létezett volna.

@uffizigalleries

I don’t play, I slay. 💅👠 #dolls #dance #pose #slay

♬ original sound – queen_mojsejova

A múzeum csak 2015-ben hozta létre saját weboldalát (előtte rengeteg csaló készítette el az Uffizi Képtár „hivatalos” oldalát és hamis jegyekkel csaltak ki pénzt a gyanútlan turistáktól), és csak idén márciusban indult el a Facebook oldaluk. „Nagyon sok időre a kőkorszakban ragadtunk” – mondta Eike Schmidt, a múzeum igazgatója. Schmidt úgy döntött, a TikToknak is ad egy esélyt, mert a platform fiatalabb felhasználókat ér el, mint a Twitter, a Facebook vagy akár az Instagram. Felkérte Ilde Forgionét, a múzeum adminisztrációs asszisztensét, hogy kezelje a közösségi oldalukat. A 35 éves hölgy igazán új perspektívából mutatta be az olasz reneszánsz remekműveit – Botticelli egyik legismertebb festményéhez, a Primaverához egy partihimnuszt párosított.

Semmilyen rossz szándék

A videó már több mint 50 ezer megtekintésnél jár, de nem aratott mindenkinél osztatlan sikert. Forgionét sokan kritizálták azzal, hogy vicces, sokszor szürreális videóival gúnyt űz a reneszánsz műalkotásokból. „Talán kissé hülyeségnek tűnik, de nem az volt a célom, hogy kikarikírozzam az alkotásokat” – mondta Forgione a The New York Times-nak. „Csak azt szerettem volna megmutatni az embereknek, hogy a művészet nem unalmas. Nem olyan egyhangú, mint amilyennek sokan az iskolában megismerik. Nekünk kell felfedezni és megtalálni benne a szépséget. A TikTokon egy új nézőpontból nyújtunk ehhez segítséget.”

@uffizigalleries

#Medusa Vs #Coronavirus #Caravaggio #uffizi #art

♬ suono originale – uffizigalleries

Bár az Uffizi Képtár azóta kapott néhány negatív visszajelzést, ez a mennyiség eltörpül a rajongók száma mellett. Az április 28-án létrehozott fióknak már több mint 27 ezer követője van, amely nagyon szép eredmény (főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a múzeum Twitter oldalán 4 év alatt sikerült elérni a 42 ezer főt). Ráadásul a szórakozás mellett a múzeum TikTok oldalán edukatív tartalommal is találkozhatunk: június 12-én egy híres olasz influenszer, Martina Socrate élő adásban mutatta be a képtár tulajdonában álló leghíresebb alkotásokat. A közvetítést 60 ezer ember követte. 

Cél: a fiatal generáció elérése

Forgione szerint az oldal kezelésében az a legnehezebb, hogy megtalálja a megfelelő stílust, hangnemet és minél szélesebb körben elérje a TikTok fiatal felhasználóit.  35 éves vagyok és a csapat többi tagja még idősebb. A 20 és 22 éves unokatestvéreim segítenek az ötletelésben és néha egy kis útmutatásra is volt szükségem a Photoshop kezelése közben.” A végeredmény viszont meghozta a várt eredményt. 22 ezer megtekintésnél tart az a poszt, amelyben egy koronavírus molekula miatt Caravaggio Medusáját arcmaszkban láthatjuk. Egy Bronzino-festményről pedig Nano Morgante szökik meg miközben a The Weekend dala szól.

@uffizigalleries

The dwarf goes hunting! #boboli #uncensored

♬ Blinding Lights – The Weeknd

„Az elején kételkedtem az ötlet sikerében.” – vallotta be a magazinnak Sloan MacRae, a múzeum marketing igazgatója. „De ez a leegyszerűsített oktatási módszer hihetetlen eredményeket produkált és sokan megjegyezték, hogy személyesen is szeretnének ellátogatni hozzánk. Lehet azzal vádolni, hogy alacsonyabb rendű, de az intelligenciához az is hozzá tartozik, hogy haladunk a korral és megértjük a vicceket.” Az Uffiizi Képtár június 2-án nyitotta meg újra a kapuit, így a helyiek már megcsodálhatják a reneszánsz alkotásokat. De abban is biztosak vagyunk, hogy a turizmus beindulása után, sokan váltanak majd jegyet a firenzei múzeumba és az a gyanúnk, hogy ezt az intézmény részben a TikToknak köszönheti majd…

Nyitókép: @uffizigalleries/TikTok
Forrás: The New York Times

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: