Hogyan vigyázzunk a szemünk egészségére? – dr. Elek Ilona szemésszel beszélgettünk

Manapság naponta akár 10 órát is a számítógépünk vagy a laptopunk előtt töltünk. Dr. Elek Ilona szemész elárulta nekünk, mire érdemes odafigyelni, hogy az életmódunk ne menjen a szemünk egészségének rovására!

„Amikor kislány voltam, azt mondogatták nekem, ha gyakran olvasok könyvet este a takaró alatt, elromlik a szemem. A gyermekeim azt hallgatták, ha túl sokat tévéznek, az a látásuk rovására megy, ma pedig már a képernyő előtt ülés miatt riogatják a fiatalokat. Valójában csak egy babona, hogy azért romlik el a szemünk, mert órákig nézzük a monitort” – tudtuk meg dr. Elek Ilona szemésztől. „A problémát az okozza, hogy a korszerű számítástechnikai eszközök fény kibocsátása jelentős százalékban a kék tartományban van. Ez közel van az ibolyához, ami nagyenergiájú sugárzásnak számít. Ha túlságosan sokat nézünk ebbe a kék tartományú fénybe, akkor az időskori elváltozások korábban kezdődhetnek el.”

Védtelenek vagyunk a monitorunk kijelzőjével szemben?

Aggodalomra semmi ok, ugyanis a doktornő elárulta azt is, hogyan óvhatjuk meg szemünket a káros sugárzásoktól. Kapcsoljuk be a kékfényszűrőt a kijelzőinkön, csökkentsük a fényerőt, így nem érezzük azt, hogy szinte megvakít, ha ránézünk a monitorra! De az is fontos, hogy a képernyő mindig egy kicsit lentebb helyezkedjen el, mint a tekintővonalunk. „A monitor nézése tulajdonképpen egy izometriás gyakorlat. Olyan, mintha egy súlyt csak egyetlen magasságban volna szabad tartani: nem tehetnénk le és nem is mozdíthatnánk ki a beállított szögből. A monitor éppen ilyen szituációt hoz létre, hiszen mindig ugyanott helyezkedik el. Ha kicsit felfelé kell néznünk rá és nem szemmagasságban helyezkedik el, akkor mindig nagyra kell nyitni a szemünket, szinte meresztjük, ezáltal az izmaink görcsöt kaphatnak és a szemünk felszíne is kiszáradhat.” A szemész azt mondja, szerencsés, ha 50 percenként 10 percre otthagyjuk a monitort, kinézünk az ablakunkon, vagy egyszerűen csak becsukjuk a szemünket pár percre. Így az izmaink, amelyek addig görcsösen egy helyre fókuszáltak, megnyugodhatnak. De érdemes elmenni egy szakorvosi vizsgálatra is, nincs-e szükségünk szemüvegre. Jó, ha ellenőrizzük, hogyan működik a kétszemes együttlátásunk. „A Polateszt tökéletesen alkalmas a szemizmok egyensúlyának kimérésére, de már az is jelezheti a gondot, ha egy idő után kettőt látunk a monitorból, amit nézünk. Ebben az esetben nem eladni kell az egyiket, csupán érdemes felkeresnünk egy szemészt” – tanácsolja nevetve a doktornő. A szemész szerint, ha munkaidő végére megfájdul a fejünk, vagy ha homályosan látunk, miután hosszú időn keresztül közelre fókuszálunk, akkor mindenképpen beszéljünk szakemberrel.

A szemszárazság a korral jár?

Bár sokáig azt hittük, a szemszárazság főként időseket érinthet, ma már egyre több fiatal küzd ezzel a problémával, amelynek a legfőbb tünetei az alábbiak: a homályos látás, az égő, viszkető érzés, az idegentest érzése a szemben (mintha homok ment volna bele), vagy (paradox módon) túlzott könnytermelés. „A könny, ami kicsordul a szemünkből, tulajdonképpen csak víz, ami reflektorikusan termelődik örömre, bánatra, hagymapucolásra” – magyarázza a szemész. „A másik típusú könnynek viszont egy könnyfilm réteget kell képeznie a szem elülső felszínén, és ha ennek a könnynek az összetétele megváltozik, akkor jöhetnek elő panaszok.” Ám ahogyan sok egészségügyi problémára, úgy a szemszárazságra is igaz, hogy egy gyors Google keresés után a legborzalmasabb forgatókönyvekkel találkozhatunk az állapotunkat és a következményeket illetően (tanúsítjuk! – a szerk.). „A szemszárazság nem betegség, pusztán egy baj, amit folyamatosan kezelni kell, mindig gondoskodunk kell a hidratálásról. Megvakulni nem fogunk tőle, de akinek nagyon száraz a szeme, az valóban hajlamosabb lehet a gyulladásokra.”

Mit tehetsz a szemszárazság megelőzésért és a tünetek enyhítésért?

  • Fogyassz sok vizet, ugyanis a nyálkahártyára kihathat a megfelelő folyadékbevitel.
  • Pislogj sokat! (Ha kontaktlencsét viselsz, még gyakrabban kell pislognod, bármennyire is magas a lencséd oxigénáteresztő képessége, gyorsabban kiszáradhat a szemed.)
  • Használj műkönnyet, ami segít abban, hogy a könnyfilmrétege megfelelő összetételű maradjon. A műkönny bármeddig használható, nincs addiktív hatása. Ám nem árt cserélgetni és több márkát is kipróbálni, mert mindegyikben van egy kis vegyszer, amit a nyálkahártya egy idő után megelégel. Ha kontaktlencsét hordasz, figyelj oda, hogy olyan cseppet válassz, amit azzal együtt is lehet alkalmazni.
  • Párásíts, különösen akkor, ha fűtött, vagy ha légkondicionált helyiségben, autóban tartózkodsz.
  • Háromhavonta cseréld le a sminktermékeidet, különben kórokozók bukkanhatnak fel bennük.
  • Figyelj a sminklemosásra is, mert ha a pillaszőrök tövében található járulékos könnymirigyek folyamatosan el vannak dugulva, az gondot okozhat a könnyfilmréteg termelésében.
  • Úszás előtt használj műkönnyet, mert ha klóros a víz. nagyon kiszáradhat a szemed, ha pedig nem, akkor különböző kórokozók veszélyeztethetnek. Ha kijöttél a medencéből, a szempilláidat is zuhanyoztasd le, és ismét cseppents a műkönnyből!
  • Nem árt (szem)vitaminokat szedned: ezek ugyan magát a látást nem javítják, nem romlik lassabban a szem, ám az öregkori látásproblémák elfajulásának megelőzésére és kezelésére alkalmasak. Sajnos az egészséges táplálkozás mellett sem tudunk annyi nyomelemet bevinni a szervezetünkbe, amennyire szükségünk lenne.

Nyitókép: Amanda Dalbjörn/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: