A hely, ahol stresszelés helyett kávét kortyolgatva találhatsz rá új szemüvegedre: a Szemes optics&coffee-ban jártunk

Ebben a belvárosi szalonban nem az a cél, hogy a lehető legrövidebb idő alatt vásárolj egy szemüveget, hanem az, hogy jól érezd magad.

Mióta az eszemet tudom, szemüveges vagyok. Sokáig nem hordtam, mert cikinek éreztem, de szerencsére jó ideje megváltozott a helyzet. Hiszen ma már annyira menő szemüvegeket lehet kapni, hogy egyre többen hordják még azok is, akiknek semmi szükségük nem lenne rá. Viszont a jó szemüveg megtalálásához kell bőven türelem: volt, hogy annyira életuntak voltak az eladók egy üzletben, hogy már csak ezért sem voltam hajlandó ott vásárolni. Szerintem ugyanis nem lehet elvárni, hogy egy szemüvegvásárlást letudjunk 5 perc alatt.

Néha ki kell lépni a komfortzónánkból

Szerencsére azzal, hogy ez a helyzet zavar, nem vagyok egyedül. Annyira nem, hogy a belvárosi Szemes Optika alapötletét ez a kiindulópont adta. Flórián Fanni, az üzlet tulajdonosa szintén nagyon régóta szemüveges. Pár éve, szülés után a kisfiával együtt ment szemvizsgálatra, fáradtan, kialvatlanul. A vizsgálat ripsz-ropsz megvolt, a keretvásárlásnál pedig kellemetlenül érezte magát attól, hogy többet is felpróbálna, de látszott, hogy már útban van, és nincs kellő szabadsága a választásban. Majd egy másik üzletben egy merészebb keretről lebeszélte a látszerész. „Alapvetően nagyon letisztult az öltözködési stílusom, ezt ellensúlyozandó, szerettem volna egy menő és vagány szemüveget. Kész voltam kimozdulni a komfortzónámból, és venni egy extrább fazont, de végül egy teljesen kommersz kerettel mentem haza. Amitől rossz érzésem lett és mérges voltam magamra” – meséli Fanni, hogy miért született meg a fejében az optika gondolata.

Flórián Fanni, fotó: Flórián Fanni facebook

Két éve, a világjárvány tetőfokán nyílt meg az optika, annyi könnyebbséggel, hogy Fanni az üzlethelyiséget egy barátjától vette át, kedvező konstrukcióval, nem kellett azon törnie a fejét, hogy hol legyen. A járvány miatt volt benne félelem, de bízott abban, hogy lesz igény a minőségre és az újfajta szemléletre. A Szemes optics&coffee nem egy „szimpla” szemüvegbolt a maga ridegségével, hanem egy elegánsan berendezett, vibráló szalon, ahol zajlik az élet. „Tartottam a fogadtatástól, de nagyon rövid időn belül azt éreztem, hogy mint egy falat kenyér, úgy hiányzott az embereknek ez a rés. Nálunk a bizalmon van a legfőbb hangsúly, ezért egyik keretünk sincs vitrinbe zárva. Nem ítéljük el azzal a leendő ügyfeleket már az első pillanatban, hogy azt nézzük ki belőle, akár el is viheti valamelyik szemüveget”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Epres Panni (@eprespanni) által megosztott bejegyzés


A szemüveg ugyanolyan kiegészítő mint egy táska vagy cipő

A szemüvegvásárlás nem impulzusvásárlás, Fannihoz is tudatosan jönnek a vevők, csak nagyon kevesen esnek be az utcáról. Ma már híre ment, hogy itt a minőség és a kiszolgálás is a megszokott színvonal felett van, így rövid időn belül nagyon népszerűek lettek. „Nagyon jó ügyfélkör alakult ki, igénylik a minőséget, nekik is köszönhető, hogy mi is folyamatosan tudunk fejlődni. Közel 40 márkánk van, és folyamatosan figyelem az újdonságokat is. Mert szerintem a szemüveg azon túl, hogy a látást és az idegrendszert támogatja, abszolút kiegészítő is, akár egy szép táska, vagy cipő”.

No stressz!

A minőségi választék és a nyitottság mellett a kávé sem megszokott egy optikai üzletben. „Nagy kávés vagyok, és bármerre utaztunk a világban, mindig fontos program volt a jó kávé. Mert a kávé oldja a feszültséget is. Ebből a megfontolásból gondoltam úgy, hogy aki ide betér, azt megkínáljuk kávéval. Hogy ebből is érezze, itt nem kell kapkodni, rohanni, nálunk nyugalom van. Azt sem várjuk el, hogy mindenképpen vásároljon, nézzen körül, ismerje meg a választékot, érezze nálunk jól magát, hogy szívesen jöjjön vissza. Számtalan rossz beidegződést cipelünk magunkkal, úgy szocializálódtunk, hogy mindent kapkodva csinálunk, a szemüvegvásárlást is. Itt bejön a vendég, és azt mondjuk: nyugi, engedd el magad, itt érted vagyunk, hozzuk ki a legtöbbet a szemüvegvásárlásból. Ha valamit személyre szabunk, ahhoz idő kell. Mi türelmesek vagyunk, nem kell stresszelned, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő keretet”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Regina Dukai (@reginadukai) által megosztott bejegyzés


Fanni sok éven át dolgozott sminkesként, ahol a szakma top kategóriájába tartozott. Úgy érezte, hogy mindent kihozott a lehetőségből, amit itthon lehetett, és kisfia születése után nyugodtabb, tervezhetőbb életre vágyott. Folyamatosan engedte el a sminkelést az optika mellett, ma már csak ezzel foglakozik. A két éve nyílt szalon igazi sikertörténet, amit mi sem bizonyított jobban, hogy a fővárosi mellett két vidéki üzletet is nyitott. „Szerencsés vagyok, mert szeretem, amit csinálok. Bármilyen feladatot kellet eddig az elvégeznem az életben, mindegyikben jól éreztem magam. Itt minden nap szárnyalhatok. Jól érzem magam, és ki tud bontakozni a személyiségem. A sminkelésnél minden munkánál volt felém egy elvárás, nem lehetett rossz kedvem. Itt viszont meg tudom élni az érzéseimet, nem kell kontrolálni magamat, minden egyes szemüvegkeretet én választok ki, nem erőlteti rám senki. Nagyon jó a viszony a kolléganőimmel, ami nagyon fontos, hogy csapatként is jól tudjunk működni” – foglalja össze a siker és népszerűség titkát Fanni.

Nyitókép: Szemes optics&coffee Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: