Szépít és méregtelenít: ezért olyan népszerű a matcha

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb itala kétségkívül a matcha. A japán tea lépten-nyomon szembejön velünk, de honnan ered a kapóssága, és tényleg annyi jótékony hatása van, mint azt sokan hangoztatják?

A matcha tea szó szerint pirított teát jelent. Készítésének folyamata húsz nappal az aratása előtt kezdődik, a teafalevelek árnyékolásával. Erre két dolog miatt van szükség, egyrészt ez adja az ital jellegzetes zöld színét, és így koncentrálják a klorofil-, illetve tápanyagtartalmát. Népszerűsége az utóbbi években megugrott, köszönhetően annak, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozásra és egészségre való odafigyelés. Nincs olyan internetfelhasználó, aki ilyen-olyan formában ne találkozott volna vele.

Érdekességek a matcharól

Sokszor folyik a vita arról, hogy a matcha és a kávé kettőse közül melyik a jobb napindító. A témával egy korábbi cikkünkben már mi is részletesen foglalkoztunk, akkor a matcha került ki győztesen a párharcból. Koffeintartalmát tekintve ez nem is meglepő, hiszen a benne található speciális koffein, a teofill fenntarthatóbb energiát szabadít fel. Utóbbinak köszönhető, hogy fogyasztásával elkerülhetjük a energiaszint zuhanását, tehát a koffein lassabban szívódik fel és az általa kiváltott éberség tovább tart. A hagyományos zöld teával szembe állítva körülbelül tízszer annyi antioxidást tartalmaz.

A matcha jótékony hatásai

A matcha népszerűsége nem véletlen, hiszen jótékony hatásainak fényét nem árnyékolja be semmi, nincs semmilyen negatív hatása a szervezetre. Pozitív viszont bőven akad, hiszen amellett, hogy szépíti a bőrt, még méregtelenít is. A bőr szépségéért külsőleg és belsőleg is egyaránt tehetünk vele: kiváló ellenszer a bőr korai öregedésére és a hajhullásra is. A zöldteáról általában is ismert, hogy segíti a zsírégetést, ami a matchára hatványozottan igaz. Edzés előtt fogyasztva akár 25%-kal növeli annak hatékonyságát. A benne található antioxidánsok pedig segítenek a vércukorszint normál állapotban való tartásában, javítják a keringést és még a szervezetünkben található gyulladásokkal is hatékonyan veszik fel a harcot. Népszerűsége tehát nem alaptalan, fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen úgy, mint minden más, okozhat mellékhatásokat, mint például szédülést vagy fejfájást. De mértékkel fogyasztva már hamar megtapasztalhatjuk a matcha előnyeit.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: