Szépít, fogyaszt és felveszi a harcot a legádázabb betegségekkel is

Ezért fogyassz minden nap lenmagot!

Amikor az optimális egészség érdekében étkezünk, van egy élelmiszer, amelynek mindenképpen szerepelnie kell a listán. Könnyen hozzáférhető, nevetségesen olcsó és rendkívül jót tesz, de ami a legjobb, hogy még csak meg sem kell főzni.

Ez az élelmiszer a lenmag, ami a szuperélelmiszerek listáján méltatlanul keveset szerepel. Ezek az apró magvak a növényvilág meg nem énekelt hősei. Ez talán túlzóan hangzik, de ez az igazság: több tanulmány is megállapította, hogy a lenmag fogyasztása számos előnnyel jár. Többek között javítja az emésztést és a szív egészségét, valamint csökkenti bizonyos rákos megbetegedések, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. A lenmag fogyasztása még a klimaxos tüneteket is enyhítheti, amelyek – sok más kellemetlenség mellett – gyakran emésztőrendszeri problémákkal is együtt járnak. De a lenmag szuperereje itt még nem ér véget: a szépségápolásban is aduásznak számít.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a lenmag fogyasztásának?

A lenmag számos jótékony hatású vegyületet tartalmaz, köztük rostokat és antioxidánsokat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, például tiamint és magnéziumot. Emellett a lenmag az egyik kevés növényi forrása a fontos omega-3 zsírsavaknak – ez a halolajban is megtalálható, alapvető tápanyag bizonyítottan segít csökkenteni a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Eltekintve attól a nyilvánvaló ténytől, hogy a lenmagban található összes tápanyag alapvető fontosságú az általános egészségünk szempontjából, a benne található vegyületek számos speciális funkciót is ellátnak. Például megteremti a harmonikus mikrobiom egyensúlyt.

Lenmag az emésztésért

A lenmag mágikus képessége, hogy csökkenti a koleszterinszintet és növeli a zsírkiválasztást, egy nagyon speciális rosttípusnak, a „nyálkás guminak” köszönhető – ez egy zselatin típusú, oldható rost, amely a tengeri moszatokban és hüvelyesekben is megtalálható. Ha a lenmagot vízbe áztatjuk, a gélképző rost növeli a teltségérzetet és segíthet a testsúlyszabályozásban is. A lenmagnak ugyanakkor magas az oldhatatlan rosttartalma is, így képes a székletet feldúsítani, hogy az gyorsabban haladjon át a vastagbélben. Ezáltal segít azoknak, akik székrekedésben szenvednek, vagy akiknek szabálytalan a székletürítésük. Ez a sok rost a bélmikrobiom számára is jót jelent, hiszen táplálja a hasznos bélbaktériumokat is. Amik így segítenek fenntartani és gyógyítani a bélnyálkahártyát. Ennek a járulékos haszna, hogy nő az inzulinérzékenység, ellenállóbb a szervezet a betegségekkel szemben és csökken a gyulladás.

A lignánok, amelyek szintén a rostokkal rokonok, és kizárólag a növényekben találhatók, egy másik szuperjótékony vegyület. A lenmagban található lignánok a bélbaktériumok által metabolizálva, olyan fitoösztrogén hatásokat fejtenek ki, amelyek csökkenthetik az emlő- és petefészekrák, az endometriózis kockázatát, és enyhítik az enyhe menopauzális tüneteket, mint a hőhullámok és a hüvelyszárazság.

Mi a legjobb módja a lenmag fogyasztásának?

A lenmagot hihetetlenül könnyű beépíteni a jelenlegi étrendünkbe, és még csak csészényi mennyiséget sem kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy élvezzük az előnyeit. Elég napi egy-két evőkanálnyi belőle. Tehetjük turmixba, joghurtokba vagy pékáruhoz adva is fogyaszthatjuk. Sőt, gumis állagának köszönhetően kiváló tojáspótló a vegánok számára.

Őrölve vagy egészben?

Abban a kérdésben, hogy a lenmagot egészben vagy őrölve érdemes-e fogyasztani, legjobb, ha a szakértőkre hagyatkozunk, akik szerint a lenmag finomra őrölve sokkal hasznosabb a szervezet számára. Ennek oka, hogy az emésztőrendszerünknek nehézséget okozhat az ép mag külső falának lebontása, így anélkül haladnak át az emésztőrendszeren, hogy minden előnyét ki tudnánk használni. Ha van egész lenmagunk, akkor egy kávé- vagy fűszerdarálóban könnyedén ledarálhatjuk. Ha mégis egészben fogyasztanánk mindenképp érdemes beáztatni előtte néhány órára. Ugyanakkor az őrölt lenmag fogyasztása is bő vízfogyasztás mellett javasolt.

Szépség és a lenmag

A lenmag fogyasztása a bőr egészségének javításában is nagy segítség lehet. Egy nemrég végzett vizsgálat megállapította, hogy a lenmagolaj hozzáadása a résztvevők napi étrendjéhez már tizenkét hét után csökkentette a bőr érzékenységét és javította a bőr barrier funkcióját. A lenmagolaj az érzékenység, az érdesség és a hámlás jelentős csökkenéséhez vezetett, míg a simaság és a hidratáltság növekedett. Azonban nemcsak belülről, hanem kívülről is használhatjuk a lenmagot a bőrünk szépségének megőrzése érdekében. Vízzel vegyítve arcmaszkot készíthetünk belőle, ami a ráncok megelőzésében és kezelésében is szerepet játszhat.

Nyitókép: panco971/Getty Images
Forrás: Vogue

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: