Szeptember: az új kezdet hónapja

Az ősz első hónapja rengeteg változást hozhat magával, de nem kell félned tőle!

Bár alapvetően a január az új tervek és kezdetek időszaka, a szeptember is rengeteg változást hozhat magával. Egy mondás szerint a „szeptember akkor jó, ha az első naptól a harmincadikig derűsen telik”.

Legfontosabb viszonyítási alap, ami mindenképpen egy új időszámítás kezdete, hogy elindul a tanév. De nem csak azokra a családokra jellemző a változás, ahol óvodás, iskolás gyerekek vannak, hanem az élet szinte minden területére igaz az új hónaphoz való alkalmazkodás. Indulnak a színházak, változik a tömegközlekedés rendje, és sok üzletnek a nyitva tartása is hosszabb lesz, mint a nyári hónapokban. Ha tetszik, ha nem, szeptemberben mindenkinek alkalmazkodnia kell a változásokhoz. Ezért a szeptember kiváló alkalom új dolgok elkezdésére, kipróbálására is.

Fotó: damircudic / Getty Images

Bár idén éppen nem kellemetlenkedett az időjárás szeptember 1-én, de emlékszem, hogy iskolás koromban teljesen természetesnek tartottam, hogy a tanév üdvözlése képpen elromlott az idő. Mintha az összes diák hangulatát átérezné, ha éppen nem is szakadt az eső, az szinte borítékolható volt, hogy több fokot esik a hőmérséklet. A nyaralás emléke megfakult, és elindult a végeláthatatlannak tűnő iskolapadban töltendő újabb 10 hónap.

A szeptember mindenkinek új kezdet

fotó: Halfpoint Images/ Getty Images

A szeptember az a hónap, amikor nem csak az időbeosztásunkat és nyári szokásainkat kell vissza terelni a „normál” üzemmódba, hanem ismét alkalmazkodnunk is kell. „Az ősz első hónapja az érzelmeinkre, a viselkedésünkre, a szokásainkra és a kapcsolatainkra is mind hatással van. A lazább, kevésbé stresszes és feszültségektől mentes pihenés időszakát újból felváltja a leckeírás, a tízórai készítés, a különórák logisztikája és munkahelyi határidők betartása, ami nem mindenkinek megy gördülékenyen” – mondja Laura Rojas-Marcos pszichológus.

A változás az élet természetes velejárója, a nyár utáni elkeseredés helyett éljük meg inkább a szeptembert új kezdetként. „Az életben egyetlen dolog biztos a változás” – tartják a bölcsek, s milyen igaz, hiszen az új dolgok jót is hozhatnak az életünkbe. Az új kezdettől való félelem, annyit jelent, hogy nem tudunk, nem merünk, vagy nem akarunk szembenézni a változással. Ez abból fakad, hogy nem feltétlenül tudjuk, hogy mi vár ránk, és az ismeretlent nem mindig szeretjük.

A pácienseimmel a változások mindig jelen vannak a beszélgetéseinkben. Gyakran beszélünk azokról a dolgokról, amelyek idővel majd megváltoznak az életünkben, vagy, amelyek már megváltoztak, vagy esetleg attól tartunk, hogy megváltoznak, de nem látjuk előre, hogy milyen irányba.  És ott vannak még azok a dolgok is, amelyeket mi szeretnénk megváltoztatni, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A hangsúly mindig azon van, hogy tudjunk ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni” – mondja a szakember. Az életszakaszok folyamatos nyitása és lezárása az életünk része.  Míg sokan tárt karokkal fogadják őket, mert felszabadító számukra, másoknak nehézséget és szenvedést okoz.

Fordítsd előnyödre a változást!

Az új kezdet számos új lehetőséget is jelenthet.

Ha új sportba kezdesz, vagy csak új helyre jársz mostantól, akkor új barátokra is szert tehetsz. Soha nincs késő tanulni, akárhány éves vagy, csak az lesz elszalasztott lehetőség, amit nem tettél meg. Kezdj el egy új nyelvet vagy szakmát tanulni, akkor is, ha nincs vele semmilyen komolyabb hátsó szándékod. A saját tudásodba történő befektetés soha nem lesz rossz üzlet!

Őszi könyvajánló
Fotó: Monstera/Pexels

A legtöbb változás a következő típusokra osztható: várt és váratlan, hirtelen és progresszív, állandó vagy átmeneti, önkéntes és akaratlan. Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy a szeptemberben nézzék és hallgassák meg figyelmesen azokat a változásokat, amelyekkel szembe kell nézniük. nem kell megijedni, hiszen a várt vagy váratlan változás nem azonos a tartós vagy átmeneti változással. Annak felismerése és megértése, hogy milyen kihívások állnak előttünk, akár pozitívak, akár negatívak, segíteni fognak nekünk egy hasznos és gyakorlatias cselekvési terv elkészítésében a következő időszakra” – nyugtatja meg a változástól tartókat a pszichológus.

Ne féljünk tehát az újtól, a szorongás és bizonytalanság érzését próbáljuk meg leküzdeni, és koncentráljunk arra, hogy az „ezer mérföldes utazás is az első lépéssel kezdődik”.

Forrás: telva.com

Nyitókép: nensuria / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: