Szerdán szabadnap! – 7 izgalmas családi program március 15-re

Bár a nemzeti ünnep most a hét közepére esik, így is kiváló lehetőséget jelent egy közös kirándulásra, múzeumlátogatásra vagy családi kikapcsolódásra.

A nemzeti ünnep kapcsán természetesen számos megemlékezés lesz országszerte, de érdemes a múzeumok ingyenes lehetőségeit is kihasználni. S mivel az időjárás előrejelzés igazi, kellemes tavaszi napot ígér, kirándulásban, biciklitúrában vagy szabadtéri programokban is érdemes gondolkodni.

Összeállításunkban a széles kínálatból válogattunk:

1. Nemzeti Múzeum

fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Egész napos ünnepi eseménysorozattal emlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeum, amely kézműves foglalkozásokkal, forradalmi óriásjátékokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőtt programmal várja a látogatókat. Ezen a napon minden esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A múzeumban és a Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, a családi programok pedig 11 órától várják az érdeklődőket. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várják, de a marcipánkokárda-készítést is kipróbálhatják a múzeumkerti Auguszt cukrászdában. Felnőttek számára a múzeum kurátorai tárlatvezetéseket tartanak a kiállításokon, illetve több témában épülettörténeti séták közül lehet választani.

Nemzeti Múzeum – 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

2. Ünnepi fürdőzés


A hajdúszoboszlói HungaroSpa fürdőkomplexum az ünnep napján is várja a látogatókat. Hajdúszoboszló az Alföld legismertebb fürdővárosa – fő vonzereje a híres gyógyfürdőből, a strandból, az Aquaparkból, az Aqua-Palace élményfürdőből és az új Prémium Zóna szabadtéri wellness fürdőből álló fürdőkomplexum. A nagymúltú gyógyfürdő világszínvonalú egészségügyi szolgáltatásainak köszönhetően vált országos gyógyközponttá. Hajdúszoboszló gyógyvize egyedi ásványianyag és nyomelem tartalmának köszönhetően az egészségügyi problémák megelőzése, és gyógyítása terén is széles skálán alkalmazható. Az Aqua-Palace fedett élményfürdő tematikus medencékkel, csúszdákkal, gyermekbarát szolgáltatásokkal és változatos programokkal várja a piheni vágyókat, a szauna világban pedig finn-, infraszaunák, gőzkabin és hangulatos merülő medence áll a wellness kedvelőinek rendelkezésére.

HungaroSpa – 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.

3. Élménypark

fotó: Tarzan Park

A nemzeti ünnep napján nyit újra a Tarzan park. A közel 2 hektáron elterülő, gondozott szabadtéri játszópark tematikus elrendezésben csoportosított újszerű játszóeszközökkel várja látogatóit. A Tarzan Park egy biztonságos, különleges, érdekes óriás játszótér, ahol a gyerekek 14 játékszigeten önfeledten játszhatnak, és játszva fejlődhetnek. Az egyes szigeteken a legmodernebb és legjobb fejlesztő hatással rendelkező szabadtéri mozgáseszközök találhatóak, melyek a gyermekek életkorához igazodnak. A Tarzan Park eszközei jótékony hatással vannak a hiperaktív, autista, BTMN és SNI gyermekekre is. Az élményparkban étel és italfogyasztásra is lehetőség van, ha a megfáradt lurkóknak megjön az étvágya. A park célja és küldetése, hogy a családok és a gyermekcsoportok számára különleges, élménydús kikapcsolódást biztosítson.

Tarzan Park – 1046 Budapest, Tábor utca 26-28.

4. Skanzen

Huszárok a Skanzenben, fotó: skanzen.hu

Bár a népszerű Szentendrei Skanzen hivatalosan csak április 1-én nyit, március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából kivételesen látogatható lesz. Az ünnepi programra 9-17 óra között várják az érdeklődőket, amikor is huszárok népesítik majd be a Skanzen területét. Az érdeklődő gyerekek és fiatalok „kis huszárokként” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a „kiképző iskolában” és a zenés toborzás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását.

Szentendrei Skanzen – 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

5. Panoptikum

fotó: Panoptikum Keszthely

Magyarország legnagyobb Panoptikumában, Keszthelyen, közel negyven magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai. A történelmi séta mellett a Babamúzeum és a Játékmúzeum tárlatait is érdemes megtekinteni, majd jöhet egy kellemes séta a Balaton partján.

Történelmi panoptikum – 8800 Keszthely, Kossuth Lajos utca 11.

6. Sziklakórház Atombunker

Sziklakórház, fotó: sziklakorhaz.eu

Különleges élményt nyújt a nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható Sziklakórház Atombunker Múzeum. A magyar nyelvű, egyórás tárlatvezetésre előzetes regisztráció szükséges. A múzeum a Budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A múzeum küldetése, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. Azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Elsődleges célja, hogy megőrizze és bemutassa az általuk képviselt örök érvényű értékeket.

Sziklakórház Atombunker Múzeum – 1012 Budapest, Lovas utca 4/c.

7. Családi nap

Huszáros nap programajánló

„Huszáros! családi nap!” négy belvárosi helyszínen és a Liszt Központban színes programokkal várja az érdeklődőket Sopronban. A nap folyamán lesz fúvóskoncert, néptáncbemutató, képzőművészeti és gyermekrajz kiállítás, kézműves programok, játékok és ünnepi hangverseny. A programon a részvétel ingyenes.

Családi nap – 9400 Sopron, Belváros

Nyitókép: Huszárok a szentendrei Skanzenben, fotó: skanzen.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: