Szerelem a levegőben: tényleg működnek a feromonos parfümök?

Vajon egy illat tényleg szerelembe ejthet? Erre keressük a választ, miközben lerántjuk a leplet a feromonos parfümökről.

Az állatvilágban az élőlények kémiai jeleket bocsájtanak ki, hogy elcsábítsák lehetséges partnerüket. De ugyanígy minket, embereket is könnyen lehet az orrunknál fogva vezetni. Mi több, mi is hasonló jelzéseket küldünk a kiszemeltjeink felé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a kísérlet, ahol a nőknek férfiak használt (értsd, kissé beleizzadt) pólóját kellett megszagolniuk és az alapján eldönteni, hogy szingli vagy párkapcsolatban élő férfiról van szó. A vizsgálat alapján a nők képesek voltak különbséget tenni, csupán szagminta alapján, hogy magányos-e a férfi vagy nem. Hasonló kutatás alapján a nők automatikusan azoknak a férfiaknak az illatához vonzódnak, akiknek a DNS-e eltér a sajátjuktól, evolúciós szempontból teljesen érthető módon, hiszen így a legnagyobb az esélye egy egészséges közös utódnak. Nem meglepő ezek után, hogy a feromont tartalmazó parfümök − amelyek azt ígérik, hogy leveszik a lábáról a másik nemet és felébresztik a libidót – hatalmas népszerűségnek örvendenek. De vajon tényleg működnek?

A saját feromonjainknak leáldozott?

A feromon görög eredetű szó, a phero (jelentése: hord, visz) és hormon szavak egyesülésével keletkezett. Olyan kémiai vegyületről van szó, ami kommunikációs értékkel bír. Az állatok esetén területmegjelölésben és a pártalálásban is fontos szerepe van. De ugyanígy a növények és mi emberek is termelünk feromonokat. A többnyire testnedveinkben található illatanyagok ma már sokkal kevésbé erőteljesek, köszönhetően a modern létformának. A ruháinkat rendszeresen öblítőkkel és mosószerekkel mossuk, naponta mosakodunk, így a természetes feromonjaink nem váltanak már ki olyan erőteljes hatást. A parfümipar azonban előrukkolt egy megoldással, ugyanis kisvártatva megjelentek a feromonos parfümök a piacon.

Az orrunknál fogva vezetnek?

Míg az állatok esetén több vizsgálat is bebizonyította, hogy a feromonok jelentős hatást gyakorolnak a szexuális vágyra és párválasztásra, addig az emberi feromonok esetén már megoszlanak a vélemények. A mesterségesen előállított feromon, amit a parfümökbe tesznek, ugyanis többnyire növényi, rosszabb esetben állati illatanyagokat tartalmaz. Az állati feromon emberekre nézve hatástalan. A növényi vegyületek ugyan hatékonyak lehetnek, csak nem úgy, ahogyan azt a reklámok sugallják. Valószínűleg senki sem fog belénk szeretni kizárólag a parfümünk miatt − kissé ijesztő is lenne, ha az emberi viselkedés ennyire leegyszerűsíthetővé válna és ilyen módon lehetne az orrunktól fogva vezetni minket egy ilyen fontos döntésben – de az kétségtelen, hogy az illatok vonzóbbá tehetnek minket.

Egy szippantás a szerelemből

A szakértők szerint sokkal inkább arról van szó a feromonos parfümök esetén, hogy a placebohatás miatt nő a magabiztosságunk és így keltjük fel a férfiak figyelmét. De az sem elhanyagolható tény, hogy az illatok segítenek egy üzenetet megfogalmazni magunkról, megvillantani a személyiségünk egy szeletét. Emellett pedig a feromonos parfümök összetevői között olyan ismert csábító és afrodiziákumszerű anyagok is helyet kapnak, mint a jázmin, ylang-ylang vagy szantálfa. Illetve több olyan komponens is szerepel az összetevőlistán, amik a relaxációért felelnek, ezekről pedig jól tudjuk, hogy a libidó felkeltésének egyik legjobb eszközei. Így végső soron valóban tulajdoníthatunk némi hatást a feromontartalmú parfümöknek, nemcsak a vonzerőnk növelésének szempontjából, hanem a magabiztosságunkat és kipihentségünket tekintve is. Azonban jó tudni, hogy a súlyzós edzéssel, a fizikai munkával és bármilyen izzasztó tevékenységgel is hatással lehetünk a természetes feromontermelésünkre. Emellett egy finom parfüm pedig már csak hab a tortán.

Nyitókép: John Slater/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: